Stockholm Beer&Whisky festival

I helgen slog den 21:a upplagan av öl och whiskymässan Stockholm Beeer&Whisky festival upp sina portar igen. Utanför de röda tegelbyggnaderna i Nacka strand ringlade köerna långa redan tidigt på eftermiddagen. Ett tydligt tecken på att intresset för öl och whisky fortfarande är vitalt.

Stockholm Beer&Whisky festivalFörra årets 36 000 besökare var ett rekord som inte förväntas bli gammalt, enligt mässan grundare och projektledare Marianne Wallberg.
– Vi är faktiskt mer kända utomlands och mässan är den största i sitt slag i världen. Svenskarna kanske fortfarande lite för blyga för att framhålla storheten i vår unika mässa. När vi startade 1992 lyckades vi skramla ihop 9 svenska bryggerier, och senast jag räknade fick jag ihop 65, säger Marianne Wallberg.

Och småbryggerierna blir allt fler. På årets mässa finns dessutom våra grannar från både Norge och Danmark representerade med en samling småbryggerier av hög klass. Där, liksom här, sjuder det av bryggerientusiasm. Och när småbryggerierna har medvind börjar de stora att undra om de kan fånga upp något att det nya ölintresset. Både Spendrups och Carlsberg har de senaste åren presenterat öl och bryggerikoncept som liknar de mer experimentella småbryggerierna.

#mohawk har smygit igång sitt bryggeri. Experimenterar just med 12 provbatcher. Man blir aldrig besviken! #sbwf12  #Beer #instagood

– Det är oerhört spännande att de sker en korsbefruktning. De stora tar nu efter de små, säger Marianne Wallberg.
Även om det inte är svårt att hitta kritiska röster om vad som egentligen ska få kallas småbryggeri, eller hantverk, är det ett faktum att utvecklingen gynnat svenskt öl i allmänhet.

– Vi har fortfarande långt kvar i jämförelse med föregångsländer som USA, där småbryggererna och ölkulturen har en betydligt starkare ställning, säger Stefan Gustafsson, bryggare på svenska Mohawk Brewing, vid ett nedslag i hans monter på mässan.
Han har haft en exempellös framgång med sina brygder de senaste åren och har nu eget bryggeri på Hisingen under byggnation, ett projekt som sker i samarbete med importören Wicked Wine.

– Jag trodde vi låg 5-10 år efter USA, men när man besöker landet skulle jag säga att vi är 15 år efter. I USA känner nästan alla till ett bra bryggeri. Här är det fortfarande bara de mest intresserade som kan namnet på något av de nya småbryggerinas öl, säger Stefan Gustafsson och fortsätter.

– I USA finns det utan överdrift 200 småbryggerier som är bättre än de bästa svenska. Det är fortfarande en enorm skillnad, säger han och tappar upp lite av Sloe Brown i glaset.

Det är en av 12 experimentbrygder i extremt små volymer som han kommer ha i kranarna under mässan.

#philthy #good #beer #sbwf12

Det är en Brown ale i belgisk surölstradition, där brettanomysesjäst och bakterier under flera års lagring får arbeta om ölets struktur till en distinkt syrlig och torr brygd. Han har tillsatt både slånbär, lingon, tranbär och druvmust för att runda av den friska syran i ölet. Det är kanske inte ett fulländat öl i sin nuvarande form, men ett delikat öl med friska fruktaromer, komplexitet från lagring och jäst och en finessfull avslutning med knäckigt rostade aromer, från fatlagringen får man anta. Mohawk Philthy Phil’s (89885), är också värd uppmärksamhet i glaset. En amerikansk pale ale som är gjord för restaurang Texas Longhorn. Det är en frisk fruktig ale med delikat knäckig maltsötma, stadig frisk frukt med aromer av blodgrape och passionsfrukt och en aptitretande torr och humlefrisk avslutning.

Sigtuna brygghus har utvecklats snabbt de senaste åren, med nytt och större bryggverk och rader av lysande öl. De har under hösten lyckats få in två öl i Systembolaget ordinariesortiment, de första från bryggeriet, vilket gett bryggmästare Mathias Hammenlind lite huvudbry.¨

Mattias Hammenlind @Sigtunabrygghus briljerar i vanlig ordning! #sbwf12.

– I fem år haft kämpat med att få in öl i det ordinarie sortimentet, och nu får vi plötsligt in två, samtidigt, säger han.

Det är självklart glädjande för både konsumenter och bryggeri, med sätter produktionskapaciteten på hårda prov, enligt Mathias.

Sigtuna Equilibrium Scottish Strong AleSigtuna unfiltered lager (1487, 17,90kr), är som det låter, en ljus och ofiltrerad lager. En ovanligt klassisk lager från Sigtuna, men i vanig ordning genomförd med säkert handlag. Stadigt brödiga maltaromer får sällskap av ört- och gräsiga humlearomer. En generöst maltrund lager med en vänlig men bestämd beska. En drickvänlig lager med karaktär, enligt Mathias brygd med tysk kellerbier som förebild.

Sigtuna East Coast Pale Ale, (1498, 17.90kr), är resultatet av en efterfrågad engelsk pale i modern tappning från Systembolaget. Det blev i Mathias tolkning en engelsk ale, torrhumlad med modern amerikansk humle, citra i detta fall. En lysande brygd med generös knäckig maltsötma som får friskt fruktigt sällskap av citrusaromer som smäller i gommen och en avslutning med mästerligt balanserad beska. Det är ölharmoni på hög nivå.

Sigtuna Equilibrium Scottish Strong Ale, (11742, 35.10kr), kommer i Systembolagets exklusiva lansering i oktober. Det är en mörk ale med djup knäckig maltmättnad, aromer av choklad, torkad frukt och en finessfull rökighet från en liten del torvrökt malt. Det är en mustig ale med malten i fokus, humlen är försumbar i detta fall. Och det är en läcker ale med maltkraft och en värmande, men lika balanserad alkoholomfamning i avslutningen. En skotsk barley wine som kommer värma i höst, kanske till en ostbit, eller varför inte till höstens viltgryta, eller stek.
Värt att notera är också årets julöl, Sigtuna Midvinterblot, som i ny tappning blivit något lättare i strukturen med lägre alkoholhalt, 8,3%, en kryddig inramning av lakrits med chokladrund och mer distinkt humlefruktig avslutning. Ett steg framåt säger vi.

Oppigårds SMÖF lager Det vore överdfrift att säga att humletrenden är förbi, men det börjar dyka upp allt fler, framförallt lager där humlearomerna och beska är mer återhållen, utan att tappa sin hantverkskänsla eller karaktär. Något som kan vara befriande vid barhänget på puben. Sigtuna är nämnda, Mohawk har också en ofiltrerad lager och Oppigårds gör under hösten en lager för Söderbärke ölfestival, Oppigårds SMÖF lager 2012 (11772, 18,60kr). En maltrund lager kryddad med amerikansk humle som ger både frisk citrusfrukt, generös tropisk frukt och beska, men med lättare anslag och kraft. Oppigårds Coast to Coast Pale Ale kan också räknas in till samlingen mer drickvänligt ölhantverkverk. Här är det aptitlig frisk doft av persika och citrus och en beska som inbjuder till just barhäng på puben. Ölet är framtagit tillsammans med pubarna Akkurat och Oliver Twist på Söder i Stockholm och The Rover och Ölrepubliken i Göteborg. Båda finns dock att prova på mässan.

Hantverksbryggeriets Kusken  Mycket trevlig lättöl #sbwf12  #beer

Den lätta trenden blir kanske tydligast när det gäller just lättöl. En traditionellt misshandlad ölstil, med sorgligt urvattnad smak. För andra året har lättölen i år egen tävlingskategori på mässan, vilket talar sitt tydliga språk. En favorit är Hantverksbryggeriets nya lättöl Kusken. En öl som bryggs till 2,2%, till skillnad mot de industriella avarterna, där vatten får göra arbetet med att få ner alkoholhalten. Här smakar det både malt och humle och ölen har en imponerande balans och uppfriskande bäska och humlekaraktär.

Nynäshamns ångbryggeri bjuder generöst uppställ av nyheter. Jubileumsbock är en mörk dubbelbock med stadig maltsötma i klockrent utförande och Dundermörk Dedikerad IPA ryker av rökiga och knäckiga maltaromer, lakrits och frisk humle. En storstilad och komplex mörk IPA som Nynäshamn övertygande ror i land.

Bryggare Jessica Matthias Dahlgren & St Eriks nr 2 pors Faktiskt riktigt bra! #sbwf12 #beer

S:t Eriks & Mathias Dahlgren #1 #2Vår mest välrenommerade kock och krögare Mathias Dahlgren har satt sin signatur på en ny ölserie från etiketten St Eriks. Ölen har tagits fram tillsammans med bryggaren Jessica Heidrich, som också står bakom bryggeriets övriga ölsorter. S:t Eriks & Mathias Dahlgren #1 är kryddad med enbär och har en slank struktur med finstämd maltsötma och beska och en jordig skogsarom som har lite svårt att hitta hela vägen hem.

S:t Eriks & Mathias Dahlgren #2 känns betydligt mer intressant och är kryddad med pors. Den har en aptitligt kolasötma och blommiga skogsaromer. Strukturen är också här lätt med fin maltsötma som i sammanhanget känns helt rätt. Det är lätt och uppfriskande med spännande aromer från pors.

Stockholm Beer&Whisky festival fortsätter med start på torsdag, då tävlingens medaljer också kommer att fördelas.

Lämna kommentar

Instagram feed