Äntligen helg – Lite vassare, mycket godare

Tom Sjöstedt, Årets kock-vinnare och kock i kocklandslaget, har släppt loss med helgrecept i nya kokboken Äntligen helg. En kokbok som kan bli ett bra sällskap i höstens helgkök.

Äntligen helg

Tom Sjöstedt Tom frilansar med gästspel, matlagningskurser och annan konsultverksamhet. Är med i kocklandslaget. Blev årets kock 2008. Vann Guldmedalj VM i Luxemburg 2006 med kocklandslaget.Äntligen helg - Lite vassare, mycket godare Tom SjöstedtÄntligen helg -Lite vassare, mycket godare
ISBN: 978-91-1-303821-6
Författare:Tom Sjöstedt
Fotograf: Jenny Grimsgård
Förlag: Norstedts Förlag
Inbunden
168 sidor

Tom Sjöstedt är en pratsam Årets kock vinnare, och kock i Kocklandslaget, med glimten i ögat och en rakt fram attityd i köket. Hans andra kokbok tar vid där den första slutade.

Det är menyer, 15 till antalet, men denna gång släpper Tom loss med helgmat, snarare än vardagstips. Det är matlagning som kan få ta lite mer tid, och få lite mer omtanke än vardagens snabblösningar i köket.

Han är en ovanlig figur i den annars ganska, kanske inte tystlåtna, men inte särskilt pratsamma skara av kockar. Tom Sjöstedt pratar mycket och säger vad han tycker, och han tycker att han gör den bästa maten. En inställning jag gillar. Konceptet från första boken känns igen, både när det gäller receptens upplägg i menyform, men också med hans personliga reflektioner över recepten. Där har han utvecklats och det blir lite av bokens behållning, utöver recepten.

Med den strida ström av kokböcker som varje år ska kriga om uppmärksamheten, räcker det inte att bara samla goda recept och ta vackra matbilder. Det behövs något som ger en kokbok liv. Toms reflektioner gör just det. Med en flyhänt rakt på sak attityd känns de autentiska och ger kokboken en behaglig personlighet. Ingen behöver tvivla på att en kock med Tom Sjöstedts erfarenhet kan laga bra mat, men det är alltid intressant att läsa hur drivna kockar tänker om sin egen mat.

Äntligen helg är matinspiration, och undertiteln stämmer rätt väl med innehållet, i jämförelse med första boken. Det är lite vassare och kanske också mycket godare. Det är hursomhelst en kokbok som utan tvekan kan ta plats nära spisen när matlagningen får ta lite mer tid.

”Glöm förresten inte att det assvårt att skriva recept som fungerar prickfritt, alla har olika förutsättningar, spisar ugnar osv…och glöm inte salta”. Tom Sjöstedt

Mera i samma ämne:
,

Lämna kommentar

Instagram feed