Danyels klassiker, 74 älskade recept med en twist

Efter 18 år som restauratör och med 12 krogar har Danyel Couet har kommt till insikt. Han är klassisk, åtminstone när det kommer till mat. Det är också temat på den nya kokboken där 74 klassiker avhandlas med personlig variation.

Danyels klassiker

Danyel CouetDanyel Couet är andra halvan av F 12-gruppen. Sedan 1994 driver han tillsammans med Melker Andersson nu 12 restauranger. Danyel Couet har bland annat varit kreativ ledare för gruppens flaggskepp F 12, men också Le Rouge.
Han har fått flera utmärkelser, däribland silvermedalj i Bocuse d’Or år 1995 och han är också OS-guldmedaljör med Svenska Kocklandslaget 2000. Tidigare kokböcker är Oas-Fredsgatan 12 (2006), Eld-Grill(2006), Paris (2007)och Mina smaker från Provence (2010).
Danyel klassiker
Danyels klassiker, 74 älskade recept med en twist
ISBN: 978-91-1-303751-6
Författare:Danyel Couet
Fotograf: David Loftus
Förlag: Norstedts Förlag
Inbunden
158 sidor
Hitta bästa pris

Med Danyel Couets franska bakgrund är det inte oväntat de franska klassikerna som dominerar i boken. Men också några svenska, italienska och engelska klassiker har smugit sig med. Fish and chips, osso buco, risotto och blodpudding varvas med löksoppa, boeuf bouguignon, anka i apelsin, pot au feu och kaningryta.

Det är som sagt välkända klassiker som får en personlig twist, vilket Danyel upplyser om under rubriken ”det som skiljer” under varje recept. I den sistnämnda kaningrytan blir det fyra ord, ”Hela senapsfrön, skummig sås”. Det stämmer säkert, men det går inte att låta bli att undra över om det inte funnits något lite mer att säga om recepten.

Efter 18 år i branschen hade det varit intressant att kanske läsa något mer utförliga tankar eller anekdoter om maträtterna. Varför han valt just dessa klassiker borde rimligen ha en förklaring. Eller kanske inte. Det kanske är rätter som han kort och gott gillar att laga. Utöver den något magra personliga närvaron är det utmärkta recept. Det franska köket bjuder på smakfulla klassiker som aldrig slutar att inspirera i köket. När Danyel i förordet med samma korthuggna emfas konstaterar att ”allt bra vilar på en klassisk grund”, är det svårt att inte hålla med.

Med klassiker på tallriken följer också klassiskt grundarbete i köket. Det är ingen slump att det franska kökets metoder är grundbult i de flesta restaurangkök. Det är helt enkelt ett bra sällskap i köket. Danyels klassiker är i det sammanhanget en källa till inspiration.

Gratinerad chèvre chaud

Chèvre chaud gratinerad chèvre

citronpaj

Citronpaj Tarte au cirton

Chokladrulltårta

Chokladrulltårta Mousse au chocolat ”Roulade”

Tonfisk som i Nice Thon à la Niçoise

Lämna kommentar

Instagram feed