Hav Fisk- & skaldjursrecept för årets alla veckor

En fisk- eller skaldjursrätt i veckan. Det är vad Hav handlar om. Bakom den nya kokboken står Pär-Anders Bergqvist och Anders Engvall. Till vardags bakom fiskdisken på Hav i Höstorgshallen i Stockholm. Och det är inte svårt att bli lite fisksugen. Det är läcker mat med inspirerande recept och ett organiskt storslaget foto av Björn Tesch som sällan skådas i svenska kokböcker.

Hav

Pär-Anders Bergqvist och Anders Engvall

Pär-Anders Bergqvist och Anders Engvall har båda bakgrund som prisbelönta kockar och har vunnit Guldfisken 1999 och Gyllene Kniven 2002. Efter att ha arbetat på Operakällaren, Den Gyldene Freden, Riche, och Sturehof, driver de nu fiskbutiken Hav i Hötorgshallen i Stockholm.

hav
Hav Fisk- & skaldjursrecept för årets alla veckor
ISBN: 978-91-1-304385-2
Pär-Anders Bergqvist, Anders Engvall
Fotograf: Björn Tesch
Norstedts Förlag
Inbunden
216 sidor
Hitta bästa pris

 

Att boken gör en travesti på de bästa rockalbumen känns möjligen lite konstruerat. Vi talar då inte om Cd-formatet, men det snart antika gamla LP-omslaget. Varje rätt får en musikalisk rekommendation, ett rätt fånigt tilltag, men det är lätt att bortse ifrån. Det går att njuta av de enorma bilderna som täcker hela uppslag, vilket betyder rejält tilltagna bilder, dubbel-LP, för alla läsare med tillräcklig ålder för att minnas, förstår ungefär. Det ser nylagat och gott ut och den organiska inramningen med mörka vatten, patinerade träplankor, sten och mossa ger fisk och skaldjuren inbjudande skärpa.

De 52 recepten inleds med ostronvariationer och avslutas med snygga fisk- och skaldjurskanapéer. Däremellan hinner de med allt från strömming, sik, makrill, hummer och allt det som står till buds i en välsorterad fiskdisk. Allt inramat med säsongsrätta tillbehör. Bara i undantagsfall förfaller rätterna med kombinationer som grillad ananas med havskatt, men boken är annars befriad från kulinariska snedsteg. Det är alltigenom klassiskt, men med välkomponerade kombinationer, finessfullt men rakt och vänligt för råvarans smak. Eller vad sägs om stekt marulk, fänkålsragu, rostad paprika med oliver och vitlökssås. En härligt Medelhavsdoftande rätt som definitivt kan få inspirera i köket. Eller Moules frites receptet där de båda luftar sina tankar om en restaurang där det bara serveras musslor och frites. Lysande idé och jag kommer vara gjuten där.

Hav får definitivt en plats i hyllorna nära spisen, men passar lika bra på kaffebordet.

Lämna kommentar

Instagram feed