Kött -allt om kött

Vi äter mer kött än någonsin. Samtidigt blir våra kunskaper om hur vi ska hantera och bedöma kvalitet på köttet sämre. För det finns andra styckdelar än filé och entrecôte. Den nyutkomna boken Kött- välja, hantera, tillaga, sprider välbehövligt ljus i ämnet.

Fällman Håkan Kött
hakan_fallman1

Håkan Fällman

Driver sedan 1999 Fällmans Kött Aktiebolag
Meriter:
Kunglig Hovleverantör 2006
Gastronomiska akademiens utmärkelse 2001, 2003
M Sandahl Foundations hederspris, 2002

Kött

Håkan Fällman

ISBN: 9789127117877
Natur & Kultur

Inbunden, 288 sidor

Utgiven: 20091005
Hitta bästa pris på boken

Håkan Fällman är prisad köttgrossist i Stockholm som under många år levererat kött till toppkrogarna i stan. Han var länge ensam om att leverera konsekvent hög kvalitet till restaurangerna, något som givetvis uppskattats av kockarna. Hans bok fokuserar självklart på köttet och hans förhoppning är vi konsumenter ska bli lite mer vågade i vårt val av styckdelar. Och han har en poäng. Med mer kunskap om hur bra kött ser ut och smakar kan vi ställa högra krav på vad som ligger i köttdiskarna.

I boken beskriver han också hur en varmsam slakt borde se för att få bästa köttkvalitet. Det är intressant läsning som förklarar de mindre lyckade köttbitarna i köttdisken. Sega biffar, och stinkande skosuletorrt fläskkött är ofta resultatet av slarvig slakt och hantering av köttet.

För den som utvidga sin köttrepertoar, men känner sig osäker i köttdisken är boken ett utmärkt redskap. Håkan Fällman guidar bland mindre ädla styckdelar, som för den saken skull inte behöver betyda sämre smak. Tvärtom är det få saker som slår en vällagad köttgryta gjord på kött av hög kvalitet. Med egna recept och bidrag från etablerade kockar finns det gott om uppslag i köket.

Kött är ett självklart referensverk för alla köttglada, men också något de stora aktörerna på den svenska köttmarknaden borde lusläsa.

Här klipp från Tv4

Lämna kommentar

Instagram feed