Markus kokbok

Markus Aujalay, välkänd kock och senast bekant som domare i Sveriges mästerkock har gjort en ny kokbok. Lite av varje ska inspirera både till vardag och fest.

Markus Aujalay

Markus Aujalay har arbetat på bland annat Operakällaren, Fredsgatan 12 och driver nu Winterviken i Stockholm och Fjällpuben i Åre.
Han blev Årets kock 2004 och har också fått utmärkelserna Årets gröna kock och Årets viltkock.
Han har varit en av programledarna i Sveriges mästerkock på TV4.
Aujalay har gett ut kokböckerna Mat hemma och på krogen (2005), Med mycket grönt (2009), Måndag-torsdag : riktig mat för familjen (2010), Mina favoriter från Barcelona (2011), Markus pasta (2012)

Markus kokbok

Markus kokbok - plockmat, vardagslyx, söndagsmiddag och desserter

Plockmat, vardagslyx, söndagsmiddag och desserter

Författare: Markus Aujalay
Fotograf: Ingvar Eriksson
Förlag: The Bearded Lady
Bandtyp: Inbunden
Antal sidor: 258
ISBN: 9789186623241
Bokus
Adlibris
Hitta bästa pris på prisjakt

Det har varit en ovanligt bra kokbokshöst, kanske till och med ett ovanligt bra kokboksår, med en strid ström välarbetade kokböcker, framförallt från våra mest kända och välrenommerade kockar. Markus Aujalay är just det, en av våra mest välkända på området och flitig i diverse TV-sammanhang. Han knep Årets kock-titeln 2004 och driver i dag restaurangen Winterviken i Stockholm och Fjällpuben i Åre.

Hans nya kokbok Markus kokbok, den sjätte i ordningen, tar han ett förvånande vagt grepp om mattemat. Men det är också tanken. Det är glädjen att bjuda goda vänner och familj på mat som står i fokus. God mat som ger njutning. Den ska kort och gott vara en bok för matinspiration. Han påpekar att laga bra och god mat handlar mindre om att vara påläst och mer om att inte ge upp köket innan man är helt nöjd. Smaka av och krydda tills smakerna är rätt. Att våga lita på smaksinnet, helt enkelt.

Så boken samlar recept som inte följer ett givet tema. Det är allt från müsli till vinbräserad grisbog och kalvlägg. Personligen gillar jag ofta inte kokböcker som är lösa i kanten, eftersom det kommer så oerhört många kokböcker varje år. Ska de nå fram och bli intressanta behövs något utöver bra recept.

Markus hittar ändå hem, trots valet att inte följa ett tema. Recepten är inspirerande och funktionellt lättbegripliga. Som sallad Lyonnaise eller det långkokta högrevet. Det är klassiskt och redig god mat med recept som är lätta att göra praktik av i köket. Rostade märgben är en personlig favorit och förhoppningsvis kan Markus recept ge fler inspiration att prova. Avsnitten med bearnaise i variation är en guldgruva för alla som inte vågat sig på de äggbaserade såserna än, eller som vill variera den klassiska med dragon. Detsamma gäller recepten på kryddsmör.

Det är en gedigen kokbok, även om vissa recept är något chockerande att hitta i en kokbok från en välrenommerad kock, som det på engelsk frukost med vita bönor på burk, men det är ett undantag, och ett lite roligt grepp. Matinspirationen finns där och Markus handlag vid grytorna går inte att ta fel på.

Markus kokbok är en bok för alla tillfällen i köket. Den är inte extrem, extravagant, men tillbakalutad med siktet på matnjutning, utan alltför mycket arbete i köket. Som god mat och matnjutning kan vara, med lite inspiration i köket.

Lämna kommentar

Instagram feed