Matsmart för smakens skull

Matsmart är en bra allegori på klimatsmart, ett numer ganska slitet uttryck. Det förstnämnda är dock allt annat än slitet och är namnet på en nyutkommen bok gjord av Stefan Edman och Bo Thunberg, och inte att förglömma engagerat fotoarbete av Jan Töve.

Som titeln antyder är det en bok om våra livsmedel som för en gång skull också tar ett kulinariskt grepp på ämnet. Med utflykter bland de fåtal, men växande antalet seriöst arbetande livsmedelsproducenter i landet är boken både inspirerande och ett föredöme. Det borde göras betydligt fler böcker på samma tema. Att äta närodlade råvaror som smakar som det borde är nämligen en allt starkare trend. I Matsmart görs utflykter till naturbetande köttdjur som de hos Kaprifolkött i Svenneby i Bohuslän, man besöker glada kycklingar i Bosarp i Skåne och bonden i Värmland som gör kravmjölk. Allt varvas med siffror, fakta och tankar om vår livsmedelskonsumtion och produktion. Att Sverige börjar få en underväxt i den industridominerade livsmedelsproduktionen är efter genomläsning av boken uppenbart. Låt oss hoppas att de får sällskap av fler likasinnade, både för miljöns och den goda smakens skull.

Lämna kommentar

Instagram feed