The Fat Duck Cookbook

Årets kokbokssäsong har inte riktigt kommit i gång. Vi blickar därför tillbaka till en av höstens mest sensationella kokbok. Den engelska kocken Heston Blumenthal har med sin restaurang The Fat Duck tagit den moderna kokkonsten på nya spår.

The Fat Duck Cookbook

Recepten

Heston Blumenthal har alltid en fot i det franska köket. Hans första matinspiration var familjens semesterresor i Frankrike. Dit återvände han regelbundet för att lära, få inspiration och mod att öppna The Fat Duck.

Recepten i boken är autentiska. De är skrivna som de lagas på restaurangen. För hemmabruk betyder det en hel del problem. Heston använder inte oväntad teknik och utrustning som de flesta hemmakök inte är i närheten av. Men recepten är ändå en guldgruva för både vågade hemmakockar och ambitiösa proffskockar.

I sina delar kan de användas som inspiration till nya smakkombinationer, eller tillagningstekniker. Många recept är också möjliga att göra i sin helhet. Grunden är ändå alltid hederligt mathantverk.

The Fat Duck Cookbook

Heston Blumenthal

ISBN: 9780747597377

Förlag: Bloomsbury Publishing plc.

Inbunden, 532 sidor

Utgiven: 2009

Hitta bästa pris på boken

The Fat Duck Cookbook är en något lättare version av The Big Fat Duck Cookbook som kom för drygt ett år sedan. Den vann förövrigt det mesta som går att vinna i kokbokssammanhang i England. Det är fortfarande en tegelsten på över 500 sidor, men betydligt vänligare för plånboken än föregångaren.

För alla med ett intresse för den moderna kokkonsten är det fascinerande läsning. Heston Blumenthal är inte bara en av vår tids mest drivna kock och matkreatör. Han har dessutom en pedagogisk och litterär talang som gör att de långa texterna i kokboken överglänser recepten.

Men de finns givetvis där, recepten på många av The Fat Ducks klassiker. Som snigelgröt, varmt och kallt te, limeskum kokt i flytande kväve, hans trippelfriterade pommes frites och lakritsinbakade lax. Men det är hans gastronomiska biografi som är bokens stora behållning.

Att Heston Blumenthal i princip aldrig hade arbetat i ett restaurangkök när han öppnade The Fat Duck är ett sensationellt faktum. I boken får vi följa Hestons strävsamma resa med restaurangen, men framförallt får vi en inblick i det kreativa arbetet som lett fram till hans egensinniga matlagning.

Hestons i det närmaste maniska intresse för vetenskapen bakom lyckad matlagning har en avgörande roll i hans arbete. Fysiker, aromforskare och kemister har i samarbeten inspirerat och utvecklat hans unika känsla för arom, smak och textur.

Fysikern Peter Barham var tidigt ett bollplank för Hestons behov av vetenskaplig förståelse i köksarbetet. På Fermenich, ett av de världsledande företagen i aromindustrin för både parfymer och livsmedel, hittade han möjligheter att kombinera råvaror med molekylär precision.

Men det är som fysikern Harold McGee skriver i förordet till boken, ”den bästa av modern matlagning är inte vetenskaplig, men öppen för vetenskap”.

Heston förlorar aldrig det kulinariska fokuset, trots ny köksteknik. Med flytande kväve, masspektrometri och molekylmatchning av råvaror är det ändå en raffinerad känsla för smak och arom som är grunden i köksarbetet.

Det är kul att läsa The Fat Duck Cookbook. Som hans matlagning, är kokboken en unik och egensinnig sammanfattning av en enastående matkreatörs filosofi och hantverk. Det är en kokbok utöver det vanliga. För den som vill och är nyfiken kan den göra matlagningen både roligare och godare. Snygg är den också.

Mera i samma ämne:
,

Lämna kommentar

Instagram feed