8233 Lustaus Palo Cortado Península Solera Reserva 139kr 18/20

Lustaus Palo Cortado Península Solera Reserva
Lustau, Jerez, Spanien, Hjo grosshandel, 19%, 750ml

Sherry är ett underskattat vin, men ett av de mest prisvärda. Palo Cortado är en exklusiv variant på sherry. Enkelt uttryckt är den i stil och smak en blandning av Oloroso och Amontillado. Det är ett starkvin, vilket i det här fallet innebär att det har tillsats sprit i olika omgångar för att stabilisera vinet.

Delikata aromer av torkade aprikoser och plommon som ramas in av rostade nötter och lakrits. Med en lång finessfull avslutning är det utöver en stor vinupplevelse ett prisvärt fynd.

Det är ett av få viner som klarar charkuterier som serranoskinka och torkade korvar. Till hårda lagrade ostar som gruyère är den en fröjd att dricka. Men var inte blyg att prova till olivmarinerat fläsk av bra kvalitet.

Servera den lätt kyld, 14-16 grader.

Mera i samma ämne:
, , , ,

Lämna kommentarPoängförklaring

Vinerna bedöms efter kvalitet, oavsett pris om det inte nämns för respektive vin.

20

Ett drömvin helt enkelt!

Sällsynta viner med elegans, djup och komplexitet som med knivskarp precision speglar vingårdens, druvornas och vinkällarens kvaliteter. Viner som utan tvekan kommer utvecklas i källaren, men som i alla lägen skänker utstuderad vinnjutning.

18-19

Exceptionellt vin

Stor personlighet i kombination med finess och komplexitet i doft och smak. Det är viner med kraft som ger vinupplevelser utöver det vanliga. Vinerna klarar och vinner definitivt på en tids lagring.

16-17

Stort vin

Ett vin med personlighet där både vingårdsarbete, vinifiering, druvor och ursprung på ett på utmärkt sätt speglas i vinet och som i glaset ger ren njutning. Ett säkert kort.

14-15

Bra vin

Ett njutbart vin där druvkvalitet, ursprung och årgång på ett okomplicerat sätt tydligt kan spåras i doft och smak.

12-13

Korrekt vin

Vinet är tekniskt sett utan defekter och uppfyller de minsta och grundläggande kraven på balans som också speglar vinupplevelsen. Bara att dricka.

10-11

Mediokert vin

Vinet saknar balans, koncentration eller andra viktiga delar som skapar en harmonisk vinupplevelse.

Instagram feed