90628 Cornas Cave de Tain 2009 190kr 16/20

90628 Cornas Cave de Tain 2009

Cave de Tain, Cornas, Frankrike, 13.5%, 750ml, Tryffelsvinet AB

Cornas brukar bjuda på kraftpaket av stadig mörk frukt och komplexa tobaksaromer och kooperativet i Tain l’Hermitage gör en hygglig version med svartpepparkryddig mörk frukt, stadig struktur och tuggbar mineralstram avslutning. Inte det mest finessfulla, men ändå en hygglig Cornas, från Norra Rhône om jag inte nämnde det, 100% syrah.  Dricker det till rådjurssadeln, eller något annat från skogen, gärna med en stadig sky, lätt sötad med björnbärsmarmelad.

Lämna kommentarPoängförklaring

Vinerna bedöms efter kvalitet, oavsett pris om det inte nämns för respektive vin.

20

Ett drömvin helt enkelt!

Sällsynta viner med elegans, djup och komplexitet som med knivskarp precision speglar vingårdens, druvornas och vinkällarens kvaliteter. Viner som utan tvekan kommer utvecklas i källaren, men som i alla lägen skänker utstuderad vinnjutning.

18-19

Exceptionellt vin

Stor personlighet i kombination med finess och komplexitet i doft och smak. Det är viner med kraft som ger vinupplevelser utöver det vanliga. Vinerna klarar och vinner definitivt på en tids lagring.

16-17

Stort vin

Ett vin med personlighet där både vingårdsarbete, vinifiering, druvor och ursprung på ett på utmärkt sätt speglas i vinet och som i glaset ger ren njutning. Ett säkert kort.

14-15

Bra vin

Ett njutbart vin där druvkvalitet, ursprung och årgång på ett okomplicerat sätt tydligt kan spåras i doft och smak.

12-13

Korrekt vin

Vinet är tekniskt sett utan defekter och uppfyller de minsta och grundläggande kraven på balans som också speglar vinupplevelsen. Bara att dricka.

10-11

Mediokert vin

Vinet saknar balans, koncentration eller andra viktiga delar som skapar en harmonisk vinupplevelse.

Instagram feed