Vinerna bedöms efter kvalitet, oavsett pris om det inte nämns för respektive vin.
20
Ett drömvin helt enkelt!
Sällsynta viner med elegans, djup och komplexitet som med knivskarp precision speglar vingårdens, druvornas och vinkällarens kvaliteter. Viner som utan tvekan kommer utvecklas i källaren, men som i alla lägen skänker utstuderad vinnjutning.
18-19
Exceptionellt vin
Stor personlighet i kombination med finess och komplexitet i doft och smak. Det är viner med kraft som ger vinupplevelser utöver det vanliga. Vinerna klarar och vinner definitivt på en tids lagring.
16-17
Stort vin
Ett vin med personlighet där både vingårdsarbete, vinifiering, druvor och ursprung på ett på utmärkt sätt speglas i vinet och som i glaset ger ren njutning. Ett säkert kort.
14-15
Bra vin
Ett njutbart vin där druvkvalitet, ursprung och årgång på ett okomplicerat sätt tydligt kan spåras i doft och smak.
12-13
Korrekt vin
Vinet är tekniskt sett utan defekter och uppfyller de minsta och grundläggande kraven på balans som också speglar vinupplevelsen. Bara att dricka.
10-11
Mediokert vin
Vinet saknar balans, koncentration eller andra viktiga delar som skapar en harmonisk vinupplevelse.
Weingut Rings, Tyskland, Pfalz, 13%, 750 ml, Terrific Wines AB, 1200 fl Lättare frukt av hallon och röda körsbär med nästan rökig charkköttig aromer amed balanserad smak av både fat och mineraler. Här är det spänstig frisk syra som får bra motstånd av generös pigg rödbärig körsbärsfrukt I bra fatrostad avslutning.
Resonance Vineyards, USA, Willamette Valley, 13%, 750ml, Vinunic AB, 180 fl Mörka körsbär och plommon och en elegant fatkryddig inramning. Intensiv tät frukt I elegant kryddig inramning av rostade fat, strukturen påtagligt tanninrik med lång tuggbar avslutning. Lite tungt för plånboken men väldigt gott.
Samuel Billaud, Frankrike, Chablis Premier Cru, 13%, The Wine and Spirits Collective Sweden AB, 240 fl Verkar som årgång 2015 I Chablis 1er cru har fått en påtagligt kryddig karaktär där rostade fat ger en knäckiga inramning till en mogen men stram fruktighet med aromer av äpple och stenfrukt. Den generösa frukten gör att syran […]
Louis Latour, Frankrike, Rhonedalen, Ardèche , IGP l’Ardèche, 13.5%, 750ml, Tryffelsvinet AB, 4200 fl En chardonnay från södra Rhondalens västra flodbank ä lite udda, men bjuder på stram elegant doft klassisk chardonnaystil . Stram och elegant också munnen med frisk citrus och stenfrukt, men framförallt en elegant intensive mineraltät avslutning. Mkt bra I prisläget. Drick […]
Wooing Tree Vineyard, Nya Zeeland, Central Otago, 13.5%, 750ml, JPC Wines AB Som en ultralätt rose med doft av persika och smultron. Riktigt behaglig. Fet rund frukt med arom av kvittenmarmelad och röda bär med fruktfet avslutning. Udda men intressant.
Dog Point Vineyards, Nya Zeeland, Marlborough, 13.5%, 750ml, Philipson Söderberg AB Generöst rostade nötiga aromer i doften med citronfrisk inramning. Frisk elegant med frisk citronfruktighet och delikata rostade moccaaromer och mineralmättad avslutning.
Suertes del Marques, Spanien, Valle de la Orotava, Wine Trade Sweden AB 13%, 750ml, Naturvin Inbjudande frisk grape och citrus och stenfrukt i fatnötigt rostad inramning. Generös och fruktfet i smaken med rund fruktsyra och lång nötig och mineralmättad avslutning. Spännande från lite udda område i Spanien. Definitivt till grillad fisk eller getostar.
Frankrike, Grand Cru,Kanzlerberg, Alsace, Bibendum, 13%, 750ml, 2012 Storslagen Grand cru från ett av de bäst vingårdlägena i Alsace. Genrös complex med rik frukt, knäckiga fataromer och lång elegant avslutning packad med mineralaromer. Njutbart.
Weingut Fuchs und Hase, Österrike, Kamptal, Enjoy Wine & Spirits AB, 10%, Naturvin, 720 Blommig och fruktgenerös med aromer av aprikosmarmelad, blommor och litche. Intressant, mousserande, med frisk syra och blommig frukt med torr avslutning. Kul vin, definitivt som appe.
GRILLA som proffsen! Slaktarbiff, även känd som njurtapp, är en ovanlig styckningsdetalj från nötboskap och som kräver att du förbeställer. Det är det värt, för smaken är djup och fyllig och dessutom passar dess grovfibriga muskeltrådar bra för marinering.
Pulled pork är en hörnsten i den amerikanska barbecuen. Det är oemotståndligt mört kött som kan skäras med sked, om man vill. Fläsk som långsamt får baka i grillen på låg temperatur får smak av rökspån eller ved efter smak. Vill man inte vakta Pulled porken på grillen i 5-6 timmar fungerar det att förbaka […]
Flanksteken ärr en god köttdetalj som varit lite bortglömd men som är på väg tillbaka. Det är viktigt att inte översteka köttet! Jag gillar hettan i jalapeñochilin, som ger karaktär åt dressingen. Markus
Coq au vin eller rättare sagt tupp i vin. Coq au vin är klassisk fransk gryta med tupp, sidfläsk och rött vin. Det går givetvis att använda en kyckling av bra kvalitet istället för tupp.
Mohawks andra påskbrygd i årets upplaga är brygd i Belgien, och är om man ska tro namnet en IPA med kaffekryddning. Doften känns mer fruktig IPA än kaffe med genröst fruktfeta och friska aromer av passionsfrukt och grape. Smaken också mättad IPA med fruktiga humlearomer av stenfrukt och citrus på en stadig bas av maltsötma. Avslutningen finessfull med antydan av rostade kaffebönor och stadig beska. Lysande brygd, med sedvanlig fingertoppskänsla från Mohawk.
En fruktkompott i mörk förklädnad, för den mörka färgen bedrar åtminstone i doften som är bärigt fruktfrisk, som jordgubbar och omogna smultron i en tropisk fet fruktkompott med passionsfrukt. Mättad och malttät, och här finns det distinkt rostade aromer som bäddas in fint av de feta humlearomerna som elegant rundas av med stadig frisk humlebeska. Storstilat ölhantverk från Sigtuna.
Mohawk går på kraftfull finess i påskens ölglas. Här är det mättade feta fruktraromer av passionsfrukt, grape och malörtsbitter skogsparfym, allt inlindat i knäckigt rostade söta maltaromer. Mohawks typiska krämiga maltsötma balanseras i vanlig ordning med lager av humle, och örtbittra aromer, grapefrukt, mango i finessfullt mättad avslutning och beskt humlehäng i gommen. Bryggaren Stefan Gustavsson fortsätter att imponera med säregen stil och fingertoppskänsla. Ett av påskens höjdpunkter i glaset.
Danska Stronzo bjuder på en säregen påskbrygd. Doften är komplex, förmodligen både på grund av fatlagring och jäststammar. Det doftar friskt fruktigt med aromer av ananas, krusbär och mandarin. Smaken dock inte lika extrem, med krämig maltmättnad, frisk fet stenfrukt och en komplex inramning av aromer från fatlagringen i behagligt vänligt besk avslutning. Riktigt bra och en ny bekantskap i ölhyllan.
Klassiker i påskens ölhylla från Oppigårds håller stilen med mättad knäckig maltsötma, sirapsdoft och fet fruktarom. Maltsöt och krämigt rund struktur med sirap och lätt rostade aromer som får en bitigt humlefrisk avslutning. Oppigårds är pålitliga igen.
Dugges fyller påskens ölhylllor väl, här med en tredje påskbrygd. Också detta en ale i något lättare stil, med alkoholhalt som lämpar sig väl för ett extra glas i vårsolen. Stilen är en helt annan än i Golgata bitter. Här är det expressivt, med mättad fet fruktarom av tropisk frukt, grape och myrskog i vårskymningen. Även om doften är kraftfull är strukturen fjäderlätt och delikat, men fin rostad maltkrämig sötma och lager av friska citrusaromer från humle och en torr avlutning i ytterst välslipat ölhantverk från Dugges, igen. En av de bästa sällskapen på matbordet, och i köket i vår.