Poängförklaring

Vinerna bedöms efter kvalitet, oavsett pris om det inte nämns för respektive vin.

20

Ett drömvin helt enkelt!

Sällsynta viner med elegans, djup och komplexitet som med knivskarp precision speglar vingårdens, druvornas och vinkällarens kvaliteter. Viner som utan tvekan kommer utvecklas i källaren, men som i alla lägen skänker utstuderad vinnjutning.

18-19

Exceptionellt vin

Stor personlighet i kombination med finess och komplexitet i doft och smak. Det är viner med kraft som ger vinupplevelser utöver det vanliga. Vinerna klarar och vinner definitivt på en tids lagring.

16-17

Stort vin

Ett vin med personlighet där både vingårdsarbete, vinifiering, druvor och ursprung på ett på utmärkt sätt speglas i vinet och som i glaset ger ren njutning. Ett säkert kort.

14-15

Bra vin

Ett njutbart vin där druvkvalitet, ursprung och årgång på ett okomplicerat sätt tydligt kan spåras i doft och smak.

12-13

Korrekt vin

Vinet är tekniskt sett utan defekter och uppfyller de minsta och grundläggande kraven på balans som också speglar vinupplevelsen. Bara att dricka.

10-11

Mediokert vin

Vinet saknar balans, koncentration eller andra viktiga delar som skapar en harmonisk vinupplevelse.


i köket

Höstsvamp-kantareller Vinterdeli Kantareller och sherry Rödbetor – en höjdpunkt på höstmenyn Sherryns hemlighet Svenska äpplen på menyn Konservera mera – charkuterier på burk Surströmmingsburken ska öppnas Katalansk svampinspiration Vårlätta påskdelikatesser Vårkyckling på menyn Pintxos-baskiska delikatesser Ödmjuka knölar Vårfisk Grytkött på ben Oxsvans – en höstdelikatess Den goda julgrisen Sydfransk sommar Matiga vintersoppor Jordgubbar med smak Kräftdelikatesser Kalv eller kalv? Vårlätt lax Kallrökt Våfflor -salta vårfruvåfflor Gränslös gastronomi Lök Sött och salt till glöggen Konsten att bemästra glöden Älghöst Midsommarsnapsar Läckra påskägg med svenska smaker Den goda blåmusslan Lax för finsmakare Fyllda grönsaker Tid för vårlamm Lamm från årets kockfinalister Le Chaudron – vin och vildsvin Vinnarrätten Årets kock 2011 Tomas Diederichsen Svensk sparris ur jorden Gott till glöggen Bästa charkuterierna för julbordet Påskägg Vild- och tamfågel Renässans för den svenska husmanskosten

Instagram feed