i Köket

Svenska sparrisprimörer

i Köket

Sol och varmt väder är vad sparrisen behöver för att skjuta sina skott ur jorden. Från maj till midsommar kan vi njuta av svenska sparrisprimörer.

Vårfisk

i Köket

Vilka är vårens bästa fiskar i köket? Vi åkte till Feskekörka i Göteborg där man vet det mesta värt att veta om säsongens fiskar och skaldjur.

Smygstart på vårlammet

i Köket

Våren närmar sig och det betyder tid för vårlamm. Lägg, bringa och rygg får inspirera till smakfull middagsmat.

Hela djuret i köket

i Köket

Att ta vara på alla djurets styckdelar är den nya kökstrenden. Framdelskött som bringa, lägg, kind och bog har de senaste åren flyttat in på finkrogarnas menyer. Det är ett förnuftigt och smakfullt sätt att utnyttja köttet i köket.

Lax för finsmakare

i Köket

Salmalax har länge varit favorit i topprestaurangernas kök. Det är lätt att förstå varför. När det gäller färsk lax är det svårt att hitta bättre, om du inte fiskar upp den själv.

Den odlade laxen från Bømlo i Nordnorge har tagit matvärlden med storm. På de bästa restaurangerna har Salmalaxen parkerat sedan länge. Men den kan nu även köpas i välsorterade fiskdiskar.

Kallrökt

i Köket

Svenska charkuterier är på uppgång. På Sandströms kött går kallröken snart på högtryck. Det blir bland annat en kallrökt grissida med storslagen smak.

Kantareller och sherry

i Köket

Svampsäsongen har varit generös och fortfarande går det att hitta gott om svamp i skogarna. Vi gör en slutspurt med de sista kantarellerna och låter sherryn ge svamparna en värdig sluthantering i köket.

Ödmjuka knölar

i Köket

För första gången de senaste 100 åren minskar inte vår konsumtion av potatis. Sinnebilden av det enkla köket har de senaste åren fått nyvunnen kulinarisk status.

Vildsvin – det nya viltet

i Köket

Det är rustikt och smakrikt och snart det vanligaste jaktviltet. Vildsvinen är tillbaka med besked i de svenska skogarna. Lite magrare än griskött och med tydlig viltsmak är det en utmärkt råvara i köket.

Köttbullar -smakrika variationer på den svenska klassikern

i Köket

Köttbullarna, en svenska nationalrätt. Det finns dock bullar på färs i de flesta av världens kök. Det får inspirera till smakstarka köttbullar.

Gott till glöggen

i Köket

Den söta och värmande doften av kanel, kardemumma och nejlikor gör gott i vintermörkret. Pepparkakorna är ett givet tillbehör men skulle kanske behöva lite sällskap.

Julströmmingar

i Köket

Den gravade strömmingen är lika svårslaget god som enkel att tillreda. Här får den smak av löjrom, lime och rejäla mängder dill.

Bästa charkuterierna för julbordet

i Köket

Jul är gristid och varför begränsa sig till den goda skinkan. Grislever, grisfötter, lägg, späck och bog blir delikatesser för julbordet.

Den goda julgrisen

i Köket

Grisen är i fokus på julbordet och det finns mycket gott utöver skinkan. Som fransmännen så förträffligt uttrycker det ”allt är gott på grisen”. Julen är ett bra tillfälle att återta bondekökets gamla principer även här. Det finns något tillfredställande att använda alla delar på djuret, både av respekt för djuret som för den goda smaken.

Nyårsmusslor x 2

i Köket

Bubblande vin, fyrverkerier och god mat, nyårsfesten är en av årets mest extravaganta då vi kan kosta på oss lite extra. V&G öppnar med pilgrimsmusslor i två versioner.

Nyårsskaldjur x 2

i Köket

Doften av smör och grillade skaldjur får nyårsaptiten att vakna. En krämig skaldjurssoppa retar också smaklökarna.

Nyårsmiddag-varmrätter x 2

i Köket

Nyårsmiddagen fortsätter med ankbröst och fläskfilé med vinterattribut som kastanjer och endivesallat.

Renässans för den svenska husmanskosten

i Köket

Det råder en renässans för den enkla och rustika maten. På topprestaurangerna har den traditionella svenska husmanskosten intagit finmatsalarna och klassiker trängs på menyerna.

Kanapéer

i Köket

Kanapéer är den ultimata festöppnaren. En kanapé är helt enkelt en liten munsbitstor brödskiva som toppas med något välsmakande pålägg.

Nyårssupé

i Köket

Nyårsfesten närmar sig. Det är en kväll då vi kan kosta på oss lite extravaganser. Men god festmat behöver inte vara komplicerad att laga.

Mårten Gås

i Köket

Mårten gås är en av matårets verkliga festmåltider. November betyder gåsfest. Det blir traditionell helstekt gås med plommon och äpplen och härligt krämig gräddsås. Svartsoppan innan och äpplen efter är givna.

Svensk sparris ur jorden

i Köket

Sol och varmt väder är vad sparrisen behöver för att skjuta sina skott ur jorden. Efter en lovande början av säsongen stannande skörden av något. 10 ton sparris dras varje säsong ur jorden på Stenhuse gård på Gotland.

Sida 1 av 41234
Äpple Årets kock Blåmusslor Confit Fergus Henderson Feskekörka Fyllda grönsaker Gåsamiddag Gérard Vives Gös Grillat Grisens hemlighet höstfrukter Kanapé Kantareller Katalansk svampinspiration Kyckling lammprimör Laroche Winebar et Restaurant Le Chaudron Musslor Nyårsmeny Ödmjuka knölar Öl i mat Oxsvans Peppar Potatis Primörer Räkor Rödbetor rödspätta Salmalax Secreto Iberico Sherry Sommarhö Sparris Stenhuse Gård Surströmming Taverna Basca Irati Tema Grytor med ben Tema Kantareller Tema kräftor Tema Vild och tam fågel tryckkokare Umamirika råvaror Vårfruvåfflor Vintergös

Instagram feed