i Köket

Kantareller och sherry

i Köket

Svampsäsongen har varit generös och fortfarande går det att hitta gott om svamp i skogarna. Vi gör en slutspurt med de sista kantarellerna och låter sherryn ge svamparna en värdig sluthantering i köket.

Ödmjuka knölar

i Köket

För första gången de senaste 100 åren minskar inte vår konsumtion av potatis. Sinnebilden av det enkla köket har de senaste åren fått nyvunnen kulinarisk status.

Vildsvin – det nya viltet

i Köket

Det är rustikt och smakrikt och snart det vanligaste jaktviltet. Vildsvinen är tillbaka med besked i de svenska skogarna. Lite magrare än griskött och med tydlig viltsmak är det en utmärkt råvara i köket.

Köttbullar -smakrika variationer på den svenska klassikern

i Köket

Köttbullarna, en svenska nationalrätt. Det finns dock bullar på färs i de flesta av världens kök. Det får inspirera till smakstarka köttbullar.

Gott till glöggen

i Köket

Den söta och värmande doften av kanel, kardemumma och nejlikor gör gott i vintermörkret. Pepparkakorna är ett givet tillbehör men skulle kanske behöva lite sällskap.

Julströmmingar

i Köket

Den gravade strömmingen är lika svårslaget god som enkel att tillreda. Här får den smak av löjrom, lime och rejäla mängder dill.

Bästa charkuterierna för julbordet

i Köket

Jul är gristid och varför begränsa sig till den goda skinkan. Grislever, grisfötter, lägg, späck och bog blir delikatesser för julbordet.

Den goda julgrisen

i Köket

Grisen är i fokus på julbordet och det finns mycket gott utöver skinkan. Som fransmännen så förträffligt uttrycker det ”allt är gott på grisen”. Julen är ett bra tillfälle att återta bondekökets gamla principer även här. Det finns något tillfredställande att använda alla delar på djuret, både av respekt för djuret som för den goda smaken.

Nyårsmusslor x 2

i Köket

Bubblande vin, fyrverkerier och god mat, nyårsfesten är en av årets mest extravaganta då vi kan kosta på oss lite extra. V&G öppnar med pilgrimsmusslor i två versioner.

Nyårsskaldjur x 2

i Köket

Doften av smör och grillade skaldjur får nyårsaptiten att vakna. En krämig skaldjurssoppa retar också smaklökarna.

Nyårsmiddag-varmrätter x 2

i Köket

Nyårsmiddagen fortsätter med ankbröst och fläskfilé med vinterattribut som kastanjer och endivesallat.

Renässans för den svenska husmanskosten

i Köket

Det råder en renässans för den enkla och rustika maten. På topprestaurangerna har den traditionella svenska husmanskosten intagit finmatsalarna och klassiker trängs på menyerna.

Kanapéer

i Köket

Kanapéer är den ultimata festöppnaren. En kanapé är helt enkelt en liten munsbitstor brödskiva som toppas med något välsmakande pålägg.

Nyårssupé

i Köket

Nyårsfesten närmar sig. Det är en kväll då vi kan kosta på oss lite extravaganser. Men god festmat behöver inte vara komplicerad att laga.

Mårten Gås

i Köket

Mårten gås är en av matårets verkliga festmåltider. November betyder gåsfest. Det blir traditionell helstekt gås med plommon och äpplen och härligt krämig gräddsås. Svartsoppan innan och äpplen efter är givna.

Midsommarsnapsar

i Köket

Blommorna är redo under kudden, sillen och strömmingen är inlagd och jordgubbarna väntar vackert rödmogna på den vispade grädden. Snapsen får denna midsommar sällskap av små glas med midsommarens smaker.

Grillsåser & Marinader till grillen

i Köket

Grillmiddagen blir komplett med goda grillsåser. V&G har gjort några grillmarinader och grillsåser som kan förgylla grillningen.

Sommar i köket

i Köket

Salta oliver, uppfriskande sallader och solmogna frukter är sommarens mat. Med sol och värme smakar den givetvis bättre.

Jordgubbar med smak

i Köket

Två härligt svalkande ”vuxen” desserter

Vild- och tamfågel

i Köket

Vilda änder är en klassisk råvara och svensk mattradition. Hösten innebär att köttdiskarna fylls med höstens jaktbyten vilket får inspirera till fågelrecept i köket.

Älghöst

i Köket

Vilt är en av hösten höjdpunkter i köket. Årets älgjakt år i full gång och det betyder snart stora möjlighter till älgkött på menyn.

Kalv eller kalv?

i Köket

Kalvkött, eller ljust kalvkött. V&G lagar kalv och reder ut begreppen. I köket blir det både mörkokta lägg, roulader, kroketter och läckra kalvkotletter. Vi dricker Sigtuna East River Lager och lyxig Bourgogne.

Sida 1 av 41234
Äpple Årets kock Blåmusslor Confit Fergus Henderson Feskekörka Fyllda grönsaker Gåsamiddag Gérard Vives Gös Grillat Grisens hemlighet höstfrukter Kanapé Kantareller Katalansk svampinspiration Kyckling lammprimör Laroche Winebar et Restaurant Le Chaudron Musslor Nyårsmeny Ödmjuka knölar Öl i mat Oxsvans Peppar Potatis Primörer Räkor Rödbetor rödspätta Salmalax Secreto Iberico Sherry Sommarhö Sparris Stenhuse Gård Surströmming Taverna Basca Irati Tema Grytor med ben Tema Kantareller Tema kräftor Tema Vild och tam fågel tryckkokare Umamirika råvaror Vårfruvåfflor Vintergös

Instagram feed