Pintxos-baskiska delikatesser

I den Baskiska delen av Spanien kallas barhängets smårätter för Pintxos. Det är små delikata kanapéer på tandpetare som passar utmärkt för festen.

taverna-basca-irati2.jpg
Bartendern langar en tallrik över disken samtidigt som han häller upp två glas med bubblande äppelcider.
– Det är för tandpetarna, säger han för att förtydliga.

De baskiska barerna tillämpar nämligen ett konsumentvänligt och enkelt betalningssystem för sina smårätter. Så också Irati som ligger bara ett stenkast från vimlet på promenadstråket La Rambla i Barcelona. Bardiskens långa rader med både färg- och smakstarka pintxos är imponerande. De är svåra att motstå och fyller tveklöst sitt syfte att väcka aptiten. Gästen förser sig själv med önskade tilltugg och lägger tandpetaren på tallriken. När det är dags att bryta upp räknas tandpetarna och dryck och tilltugg betalas.

En Pintxo har nästan alltid en bas av tunt bröd. Den toppas med små portioner av allt det baskiska köket har att erbjuda. Inlagda och färska sardiner, krabba, korvar, torkad skinka, ansjovis, ostar och inte att förglömma bacalao, saltad torsk. Pintxon finns både kalla och varma och kommer i en stadig ström från köket för att fylla tomrummen i baren. Det är halva poängen med en bra pintxo, den måste vara nygjord.

taverna-basca-irati2.jpg
taverna basca irati

De mest populära tilltuggen annonseras av bartendern redan på vägen från köket till baren, vilket oftast resulterar i högljutt gillande tillrop och sugna blickar. De bjuds runt ett varv i baren innan de hamnar på paradplats för självplock. Om det finns några kvar. Det mesta i pintxobaren är enkelt men smakfullt och den kontinuerliga strömmen av nygjorda pintxos är njutbar underhållning. Det är ett fantastiskt trevligt sätt att umgås i baren.Krabbpintxon med rivna ägg hör till favoriterna, liksom sardinerna i variation med lök, oliver och rostad paprika. Den varma pintxon med baskisk korv, Txistorra, hör också till en av de mest ätna. Tallrikarna med nygrillad korv hinner knappt landa i baren innan de är tomma. Korven är gjord på fläskkött och har en pikant smak av paprika, inte helt olik chorizon, men är betydligt smalare i formen. Också den baskiska fårosten Idiazábal står högt på menyn.

I Baskien dricks det gärna en torr äppelcider till barens plockmat. Men lika ofta serveras öl, vitt vin eller ett lätt fruktigt rött vin från det närliggande Rioja i de klassiska små glasen txikito. Mousserande vin med frisk syra är också ett givet och smakfullt sällskap. Prova en katalansk Cava, en Crémant från Frankrike eller med lyxiga bubblor från Champagne.
Det är lätt att bli kvar i pintxobaren medan högen med tandpetare växer lika snabbt som raden av tomma ciderglas. Prova några goda baskiska delikatesser och du förstår varför.

Taverna Basca Irati

Adress: C/ Cardenal Casañas 17, 08002 Barcelona, Spain
Tel +34 933 023 084
Öppet Mån-Lör 12-12
(stängt Augusti och Juli)

 

Pintxo med sardiner, lök och oliver

Pintxo med sardiner, lök och oliver

Ingredienser för 8-10 pintxos

2 burkar inlagda sardiner i olja, eller färsk 200 gram strömming fungerar också.
1 liten silverlök
3 citronsaft, eller äppelcidervinäger
5 msk finhackade svarta oliver
3 msk olivolja
Salt
peppar
Gräslök
1 baguette

Sardiner är svårt att få tag på här. Det går att köpa inlagda sardiner på burk. Det ska i så fall vara inlagda i god olja, helst olivolja. Här kan vi dessutom ersätta sardinerna med vår färska strömming. Stek filéer några minuter på varje sida.
Hacka oliverna fint och blanda med olivolja. Hacka löken fint och blanda med citronsaft, eller äppelcidervinäger och tillsätt ett par msk olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp en fiskfilé på en brödskiva oh toppa med lök och oliver. Garnera med gräslök.

Pintxo med tonfisk, paprika och friterad purjolök

Pintxo med tonfisk, paprika och friterad purjolök

Ingredienser till 8 -10 pintxos

1 burk Bonito del Norte,
spansk tonfisk som ofta läggs in i olivolja, kan ersättas med tonfisk i olja
Det går självklart att köpa färsk tonfisk och steka den varsamt i olivolja.
1 purjolök
3 röda spanska spetspaprikor, eller 1 stor vanlig paprika
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
Salt
Körvel till garnering
Peppar
Olja till fritering
1 baguette

Strimla purjolöken och fritera i olja tills den fått lätt färg. Lägg på hushållspapper så överflödig olja rinner av.
Rosta paprikorna i 225 grader tills de nästan är svarta. Lägg i en skål och låt svalna. Ta bort skalen och skär i grova strimlor. Lägg tillbaka i skålen och tillsätt olivolja, citronsaft, salt och peppar.

Lägg upp paprika på en brödskiva av baguettetyp. Toppa med tonfisk och friterad purjolök och garnera eventuellt med lite körvel.

Gilda- pinxto med sardeller, oliver och mild chili

Gilda- pintxo med sardeller, oliver och mild chili

Gilda är en pinxtoklassiker på de baskiska barerna. Med sardeller, oliver och milda gröna chilis är den ett utmärkt salt tillbehör till ett glas vin eller en öl.

150 gram sardellfiléer i olja
20 Guindilla chili, kan ersättas med en mild grön paprika eller jalapeno på burk
20 gröna oliver, urkärnade

Trä en sardell på en tandpetare och varva med chili och oliver. Den milda guindillachilin kan vara svår att få tag på, men an ersättas med en grön paprika som fått steka på låg värme i olivolja. Strimla helt enkelt paprikan och lägg i 5 msk olivolja. Koka försiktigt i 4-5 minuter tills den är mjuk men fortfarande spänstig.

Pintxo med mögelost, jordgubbsmarmelad och nötter

Pintxo med färskost, sardeller och valnöt

En lite söt pintxo som görs på en baskisk fårost med mild mögelsmak. Den kan ersättas med en kofärskost och lite roquefort.

Ingredienser för 8-10 pintxos

150 gram färskost
2 msk roquefortost
2 msk jordgubbsmarmelad
8 valnötter
6 mandlar, skållade och skalade
2 msk pinjenötter
2 msk honung

Blanda färskosten med roquefort så konsistenser är krämig och jämn. Hacka nötterna grovt och stek i honung tills de fått lätt färg.
Lägg ost på en brödskiva och toppa med lite jordgubbsmarmelad och nötter.

Pintxo med färskost, sardeller och valnöt

Pintxo med färskost, sardeller och valnöt

Ingredienser för 8-10 pintxos

100 gram färskost, gärna en blandning av get och koost. Baskien är det ofta en mild färskost av får.
2 msk olivolja
3 msk finhackad gräslök
1 msk hackad persilja
1 burk sardeller, raka filéer
10 valnötter
Salt
Peppar
1 baguette

Blanda osten med olivolja och hackade örter och smaka av med salt och peppar. Bred på en brödskiva och toppa med en sardellfilé och en valnöt.

Pintxo med krabba och ägg

Pintxo med krabbaIngredienser för 8-10 pintxos

1 burk krabba, eller ännu hellre 1 färsk krabba
2 schalottenlökar finhackade
¾ dl majonnäs
2 msk citronsaft
½ tsk rivet citronskal
1 nypa cayennepeppar, eller annan chili
2 kokta ägg
Salt
Peppar
1 baguette

Koka äggen i 7 minuter och lägg i kallt vatten. Blanda krabbkött med majonnäs, hackad äggula, finhackad lök, citronsaft och rivet skal. Smaka av med cayennepeppar, vitpeppar och salt.
Lägg krabbröran på en liten brödskiva, baguettetyp, och riv äggvitan över.

Mera i samma ämne:

Instagram feed