Bästa charkuterierna för julbordet

Jul är gristid och varför begränsa sig till den goda skinkan. Grislever, grisfötter, lägg, späck och bog blir delikatesser för julbordet.

för julens bestyrDet finns faktiskt ingenting som slår välgjorda charkuterier. Med egenhändigt bakade pastejer och terriner blir julbordet så mycket rikare. En köttig pressylta gjord på kalvlägg och grisfötter ger möjlighet till en given julkombo. Den goda buljongen från pressyltan blir en utmärkt bas för kalvsyltakoket. En välkokt kalvsylta behöver inte vara en klump dallrig och smaklös gelé.
En pastej på grislever får en god söt brytning av lite lagrad rom. Det är en krämig pastej som ger kulinarisk njutning på en nivå långt bortom färdigstöpta industripastejerna.

Julbordet behöver en rejäl och rustik terrin. Här blir basen en fet grisbog och lever. Också terrinen smaksätts med rom och får en lätt rökig brytning av välrökt sidfläsk.

Vill man ha starkare leversmak blir patén på karré ett bra alternativ.

Grisfötter får bli bas i en terrin som dessutom får smak av rökt sidfläsk. Den gelatintäta konsistensen, för grisfötter tillför mest konsistens, ger en fet krämig inramning till den goda smaken av kokt fläsk. Det handlar givetvis om god, glad gris som producerats med omsorg om både djur och smak. De finns trots allt alternativ till Scans grisar med oklart ursprung. Alla recept här är gjorda av Nibbles gårdsgrisar som har en svårslagen smak. Men det finns andra producenter som också bryr sig om smak och kvalitet.

En stark grov senapssås gör rullen gott sällskap. Den kan förövrigt ätas till alla julcharkuterierna.

Skriv ut Julskinka

Rullsylta med äpple och enbärNågra ord om julskinkekoket.

Jag kokar skinkan till 68 grader med en flaska öl, gärna en smakrik ale med lite sting av humle (prova Oppigårds julöl), lite lagerblad och en lök. Det gör den saftig och smakrik.

När skinkan är kokt skär jag bort svålen och rör ihop en griljeringsmet gjord på 2 msk dijonsenap och 3 msk grov söt senap, 1 msk honung, 2 äggulor, 2 tsk potatismjöl. Toppa med ströbröd och ställ under grillen tills brödet fått fin färg.

Skriv ut Terrin på kycklinglever

Kycklinglever ger en mildare leversmak än gris, eller kalvlever. Det är ändå en mustig terrin med smak av både enbär och lagerblad.

Rullsylta med äpple och enbärIngredienser för 6-8 portioner

500 gram färsk kycklinglever
400 gram grishals
10 gram salt (1 1/2 tsk)
2 gram svartpeppar, malen (15 varv på kvarnen)
2 enbär, hackade
1 lagerblad, helst färskt, fint hackat
en ytterst liten nypa av vardera malen muskot, kanel och nejlika
bladen från några kvistar timjan
1 tsk finhackad rosmarin
5 cl portvin

Mal hälften av köttet och levern grovt i köttkvarn eller i matberedare. Hacka resten i bitar för grövre textur på terrinen. Blanda färsen med kryddor och salt och tillsätt portvin. Häll upp blandningen i en avlång eller rund ugnsfast form och ställ i en djup plåt. Täck formen med folie. Fyll på med kokande vatten så 2/3-delar av formen täcks. Baka i ugnen i 175 grader i ungefär 1 1/2 timme. Ta ut terrinen och låt den svalna, gärna under press. Ställ terrinen i kylen i minst 12 timmar gärna under press.

Skriv ut Kalvsylta med grisfot

En köttig kalvsylta som binds med geleatin från grisfot som också ger syltan god smak. Den är långt från den dallriga smaklösa gelésyltan från industrin. Använd buljongen från pressyltakoket som ger god smak och bra gelatinös textur.

Kalvsylta med grisfotKalvsylta med grisfot

För 4 små cocotter

1 kg kalvlägg
1 grisfot
1 lagerblad
1 nejlika
1 bouquet garni*
10 vitpepparkorn
Buljong från pressyltakoket
Salt
peppar

Putsa grisfoten med en engångshyvel så alla borst försvinner. Skölj i kallt vatten. Koka upp vatten och sjud grisfoten i 3-4 minuter. Häll bort vattnet. Lägg köttet och grisfoten i en gryta och tillsätt kryddor. Fyll med buljong från pressyltakoket och sjud tills köttet lätt lossnar från benen. Det brukar ta 2-3 timmar.

Plocka bort alla ben och tärna köttet grovt. Blanda med buljong till en konsistens som påminner om en tjock soppa. Salta och peppra. Häll upp i valfria formar och låt syltan stelna i kylen.

*Bouquet garni timjan, rosmarin. persilja, ev. en halv stjälk purjolök

Skriv ut Pressylta

Pressyltan är en julklassiker. Som andra charkuterier har den traditionellt gjorts på delar som blivit över i slakten, som huvud och kalvfötter. Det är svårt att hitta dessa delar i en modern köttdisk. Så kalvlägg, fläsklägg och grisfötter får ersätta kalvhuvud. Den kryddas traditionellt med kryddpeppar. Här är dock kryddpepparen ersätt med en aromatisk cubèbepeppar. Valet är fritt.
PressyltaPressylta
För 2 två syltor
1 lägg av gris, med svål
1 grisfot
800 gram kalvbog, eller kalvlägg
¼ rotselleri
2 morötter
2 lökar
2 vitlöksklyftor
1 bouquet garni, lagerblad, timjan, rosmarin, persilja och purjolök
2 vitlöksklyftor
15 svartpepparkorn

För syltakryddning
30 gram salt
2 krm quatre épice
Svartpeppar
1/2 tsk kryddpeppar, eller 10 korn cubèbepeppar

Börja med att putsa grisfötter och lägg. Använd en engångsrakhyvel för att ta bort alla borst från grissvålen. Skölj i kallt vatten och skrapa svålen med en vass kniv. Koka upp vatten och sjud grisfötter och lägg i 3 minuter. Häll bort vattnet och skölj igen med kallt vatten.

Lägg allt kött i en stor kastrull med resen av kokingredienserna. Koka upp och skumma väl. Koka köttet i minst 3 timmar tills det faller av benen. Sila buljongen och spar den. Den är bra för kalvsyltakoket, eller för dopp i grytan.

Rensa bort alla ben från läggen och fötterna. Finhacka svålen från fläsklägget och kött och svål från grisfötterna. Skär i grova av kalv- och fläsklägger och blanda allt i en skål.
Blanda i salt och kryddor och några msk av buljongen. Smaka av så saltmängden är tillräcklig. Tänk på att kalla charkuterier minskar upplevelsen av salt, så var inte snål.
Blöt en linneduk, eller kökshandduk i varmt vatten och lägg i en rund skål. Fyll med köttbladningen och knyt ihop duken till en rund boll. Koka upp den silade buljongen från koket och sjud köttet i tyget några minuter. Ta upp och lägg i flat form. Lägg en tallrik på köttet och pressa med en tyngd. Ställ kallt i minst ett dygn.

Ta bort tygduken och skiva upp.

Skriv ut Leverpastej

Det här är en härligt krämig pastej som smaksätts med en lagrad rom och enbär.

LeverpastejFör 4 små cocotter
125 gram grisspäck
250 gram grislever, färsk
2 ägg
15 gram vetemjöl (2 msk)
10 gram potatismjöl(2 tsk)
1 liten lök
4 enbär
1 ½ dl grädde
3 cl rom, mörk
2 krm quatre épice
*
1/2 tsk vitpeppar, sarawak
6 gram salt(1 msk)

Mal späcket två gången i en köttkvarn. Mal också levern. Bland ägg, mjöl och grädde och vispa slät. Krossa peppar, enbär och blanda med leverfärsen. Hacka löken fint och stek i lite smör tills den är mjuk och fått lätt färg. Blanda med levern och kör blandningen i matberedare tills den är slät. Smaksätt med salt, rom och quatre epice*.

Häll upp i små cocotter men fyll inte ända till kanten. Sätt aluminiumfolie över och ställ skålarna i vattenbad i en ugnsfast form. Baka i 225 grader i 1 ½ timme.

*Quatre épice: ingefära, muskot, kanel och nejlika blandas med mängd efter ordning. Tillsätt också en del vitpeppar.

En kommentar »

  1. Wow, massor av smarriga recept som jag ska prova på.

Lämna kommentar

Instagram feed