Fyllda grönsaker

Fyllda grönsaker är en sann hyllning till sommarens överflöd. De kan fyllas med både fläsk, kalv och oxkött.

tomater-paprika3Sensommaren bjuder som brukligt på skördetid och marknadsdagar på Bondens marknad. Från och med augusti är marknaden i gång på de flesta av landets 14 platser. Här hittas grönsaker som annars är svåra att finna i livsmedelskedjornas grönsaksdiskar. Det handlar om nyskördade grönsaker odlade som längst 20 mil från marknadsplatsen, men ofta är de betydligt mer lokala. Kort transport betyder givetvis mycket för smaken.

Det blir allra tydligast med om man hittar nyskördade tomater som fått tid på sig att mogna. Försök hitta stora exemplar att fylla med en smakfull blandning av fläsk och kryddor.

Tomaterna kan också bakas på egen hand i ugnen för att fyllas när de blivit mjuka och söta. Här består fyllningen av långkokt oxlägg som fått smak av madeiravin. Köttet får sjuda på låg värme i ugnen tills det faller isär. Det grovt hackade köttet blandas sedan med kokta linser innan det hamnar på det bakade tomaterna. Det går också att koka andra mindre ädla delar av nötkött som oxsvans eller bringa med samma resultat.

På marknaden hittas ofta små delikata exemplar av squash som också är goda att fylla. I det här fallet blir det kalvkött och parmesanost som passar med squashens milda smak. Byt ostsort om så önskas och använd din egen favorit.

Kronärtskocka med mandelsåsKronärtskockor är också givna för fyllning. Använd kalv- eller fläskfyllningen på kokta kronärtskocksbottnar.
Små röda paprikor blir söta när de får baka långsamt i ugnen. De får här en fyllning med svamp, torkad skinka och lök.
Var inte rädd för att experimentera med fyllning och grönsaker.

Servera de fyllda grönsakerna med en fräsch grönsallad, eller salladen med madeirakokta mandlar och persilja. Lite annorlunda men oslagbart gott.
Dricka till:
Det är tid att avsluta sommarens rosévinsflaskor, och det passar utmärkt till de fyllda grönsakerna. En snabb titt i SB:s rosésortiment ger vid handen en ganska utsåld lista. Vårens och försommarens bästa är inte oväntat slut.
Prova Esprit du Silène (nr 2246) 87kr, som har viss stramhet och syra att matcha tomater och kött med.
Eller beställ Domaine Lafond Roc-Epine 2007 (nr 73016) 112kr, i beställningssortimentet. Stram och elegant rosé från Rhônedalen i Frankrike.

Bifftomater med fläsk och getost

tomater-fylldaIngredienser för 4 portioner
4 bifftomater
400 gram fläskfärs
2 brödskivor, uppblötta i vatten
1 kvist rosmarin
1 lagerblad, finhackat
3/4 tsk socker
1 tsk salt
1 krm muskotnöt
1 krm malen ingefära
½ tsk vitpeppar
2 msk olivolja
4 skivor getost
Några basilikablad

Skär av toppen av tomaterna och gröp ur kärnor. Blanda färs, bröd och kryddor och fyll tomaterna. Ringla lite olivolja över och ställ i ugnen på 175 grader i 40 minuter. Ta ut och toppa med getost och basilika. Samma fyllning fungerar självklart med andra grönsaker.

Prova gärna att fylla kokta kronärtskocksbottnar med fläsk och baka i ugnen i 20 minuter.

Sallad på persilja, lök, madeirakokta mandlar, sidfläsk och senapsvinägrette

sallad-mandlar-persilIngredienser för 4 portioner

2 dl skållade mandlar

200 gram rökt sidfläsk
1 dl madeiravin
1 dl vatten
1 bukett blad persilja
1 liten rödlök
2 tsk kapris

Senapsvinägrette

1 msk dijonsenap
2 msk rödvinsvinäger
5 msk olivolja
Salt
Peppar
Koka sidfläsket i 1 timme. Skiva i tunna skivor.
Sjud de skållade mandlarna i madeiravin och vatten i 1 timme. Tillsätt mer vatten om mandlarna ser ut att koka torrt. Skiva de mjuka kokta mandlarna tunt och blanda med skivad rödlök, sidfläsk och generösa mängder bladpersilja. Tillsätt några tsk kapris och servera med senapsvinägrette till någon av de fyllda grönsakerna.

Squash med kalv och parmesanost

Squash med kalv och parmesanostIngredienser för 4 portioner

12 små runda squash, eller 8 små avlånga
600 gram kalvfärs
1 lök
1 dl parmesanost, riven
1 brödskiva, uppblött i vatten
2 msk gräslök
2 msk persilja
Det urgröpta från squashen
Salt
Peppar

Skär av toppen på squashen och gröp ur en del av innehållet. På de avlånga grönsakerna skärs ett långt snitt på längden. Hacka det urgröpta från squashen och lägg den i en sil tillsammans med 2 tsk salt i 20 minuter. Skölj och låt den rinna av väl.

Stek lök, den saltade squashen i lite olivolja tills löken är mjuk och fått lätt färg. Bryn färsen och blanda med grönsakerna. Tillsätt parmesanost och örter och smaka av med salt och peppar.

Salta den urgröpta squashen lätt och fyll med köttblandningen. Baka i ugnen på 175 grader i 25-30 minuter. Servera med en sallad.

Paprika med torkad skinka, svamp och lök

Ingredienser för 4 portioner

8 små röda paprikor
16 champinjoner, eller 1 liter blandad svamp
2 msk olivolja
2 msk smör
100 gram torkad skinka
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 kvist timjan

Skär av toppen på paprikorna strax under stjälkfästet. Ta bort kärnor. Hacka lök, svamp och skinka och fräs i lite olivolja och smör tillsammans med timjan och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Lägg fyllningen i paprikorna och baka i ugnen på 200 grader i 25-30 minuter.

Servera med sallad och vinägrette.

Ugnsbakade tomater med oxlägg och linser

Ugnsbakade tomater med oxlägg och linserIngredienser för 4 portioner

600 gram oxlägg, skivade
2 msk olivolja
1 msk smör
2 lökar
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 dl torr sherry, eller torrt madeiravin
2 dl rött vin
Salt
Peppar
1 dl linser, små gröna, eller Puylinser
16 tomater
1 kvist rosmarin
2 lagerblad (färska), strimlade
2 vitlöksklyftor, skivade
2 msk olivolja

Börja med att steka löken i minst 30 minuter. De ska bli som en tjock marmelad. Bryn köttet i smör och olivolja och salta och peppra generöst. Lägg köttet i en stekgryta och tillsätt lök, vitlök, morot, sherry och vin. Häll på vatten så köttet täcks. Koka upp och ställ grytan i ugnen på 150 grader i 4-5 timmar. Ta ut och låt köttet svalna något. Koka ner köttbuljongen och smaka av med salt och peppar. Skumma eventuellt bort lite av fettet på ytan. Plocka bort ben och hacka köttet grovt och blanda med kokta linser och 4-5 msk av den nedkokta buljongen med lök. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt tills tomaterna är färdigbakade.

Skär av toppen på tomaterna och gröp ur kärnor utan att skada tomaterna. Ringla lite olivolja i varje tomat och lägg i några blad rosmarin, en skiva vitlök och en strimla lagerblad. Baka i ugnen på 100 grader i 45 minuter till 1 timme.

Ta ut tomaterna och fyll med kött och servera med mer linser och grovt hackad persilja.

Mera i samma ämne:

Instagram feed