Gott till glöggen

Den söta och värmande doften av kanel, kardemumma och nejlikor gör gott i vintermörkret. Pepparkakorna är ett givet tillbehör men skulle kanske behöva lite sällskap.

Glögg med cognac

Glöggrecept är ofta lika personliga som smaken. Här är ett bra grundrecept att utgå från. Tillsätt socker i omgångar tills du hittar den sötmanivå som just du föredrar.

Ingredienser till ungefär 2 liter glögg

2 flaskor rött vin
3 bitar kanelstång
10 kardemummakärnor
15 kryddnejlikor
3 bitar pomeransskal
3 torkade fikon
2 msk russin
4-5 dl socker
2 ½ dl cognac
Skal från ½ apelsin

Blanda kryddorna med cognac och låt den dra i minst ett dygn. Blanda de torkade frukterna med vinet och tillsätt avsilad cognac och socker och värm glöggen försiktigt tillsammans med apelsinskal. Låt glöggen dra en stund med frukt och apelsinskal innan den serveras.

December nalkas och det är åter dags för glöggtider. Tre miljoner liter glögg klunkar vi i oss varje år, och sortimentet utökas för varje säsong, även om klassikerna fortfarande toppar vårt glöggdrickande.

Med den kryddiga smaken av kanel, kardemumma, nejlika och ingefära passar givetvis glöggen bra med kryddiga tillbehör som pepparkakor. Den värmande alkoholen och sötman gör dock glöggen betydlig mer användbar än så. Sältan i smakrika mögelostar som Stilton och Gorgonzola ger en smakfull brytning till den söta glöggen.

Samma salta kontrast ger det lilla filodegsrullen med lagrad västerbottenost. Här får den salta osten en söt brytning av fikonmarmelad som höjer glöggens kryddaromer.

Sött vin passar givetvis till söta tillbehör. De ugnstekta fikonen får tillsammans med vaniljhonung både sötma och aromer som passar bra med glöggens. En lätt kryddig grädde med smak av kardemumma förbereder för glöggens aromer. Lite mer komplicerad att göra är moussen som kryddas med vaniljglögg. Men belöning är väl värd arbetet. Lätt, fluffig och aromatisk.

Skriv ut Ugnsstekta fikon med vaniljhonung och kardemummagrädde

Ugnsstekta fikon med vaniljhonung och kardemummagräddeIngredienser för 4 portioner

4 färska fikon
4 msk honung
½ vaniljstång
3 msk vit glögg
2 dl grädde
1 nypa nymald kardemumma

Skär två snitt i fikonen och lägg dem i ugnsfast form. Dela en ½ vaniljstång och ta ut de små fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med honung och värm upp. Låt honungen svalna. Häll honungen över fikonen. Stek i ugnen på 175 grader i 10 minuter.

Vispa grädden och tillsätt en nypa kardemumma. Servera fikonen och toppa med grädde.

Skriv ut Filodegsrullar med västerbottenost och fikonmarmelad

Filodegsrullar med västerbottenost och fikonmarmeladIngredienser för 20 st

4 filodegsark
150 gram lagrad västerbottenost
4 msk fikonmarmelad
2 msk smält smör

Skär ett dubbelt filodegsark i tre remsor (10 cm breda). Dela varje remsa i kvadratiska bitar.

Riv 100 gram västerbottenost och lägg ett par msk på varje filodegsbit. Toppa med en tsk fikonmarmelad. Vik in de yttre kanterna och rulla ihop. Pensla med smör och grädda i ugnen på 200 grader 5-6 minuter.

Skriv ut Äpplen med kardemumma och kanel i smördeg

Ingredienser för 15-20 st

1 färdigkavlad smördeg på rulle
2 äpplen
3 msk smör
3 msk socker
1 nypa salt
2 bitar kanelstång
½ tsk kardemumma

Tärna äpplena och stek i smör, socker och en nypa salt tillsammans med hel kanelstång och kardemumma. Stek tills äpplet är mjukt men fortfarande håller ihop.

Skär ut kvadratiska bitar, 10x10cm, ur smör degen. Lägg på en msk äpplen och vik ihop smördegen. Snitta ovansidan några gången och pensla med smör. Grädda i ugnen 225 grader i 8-10 minuter tills de fått gyllene färg.

Skriv ut Äppel och vaniljglöggsmousse med glöggmarinerade pepparkakor

Äppel och vaniljglöggsmousse med glöggmarinerade pepparkakorIngredienser för 8-10 små portionsformar

4 äpplen, passerade
1 msk smör
3 gelatinblad
1/2 dl vatten
1 dl + 1 msk socker
2 äggvitor
4 msk vaniljglögg
1 1/2 dl grädde
Moussebotten
8 pepparkakor, krossade grovt
8 msk vaniljglögg

Dela äpplena i klyftor och stek dem lätt i lite smör. Passera äpplena i en trådsil när de blivit mjuka. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Gör en sockerlag på 1/2 dl vatten och 1 dl socker. Koka till simmig konsistens och låt svalna. Vispa äggvitorna tillsammans med 1 msk socker. När äggen är fluffiga vispas sockerlagen ner i en fin stråle.

Smält gelatinbladen i en kastrull och vispa ner i äggvitorna.

Vispa grädden och blanda med äppelpuré och vaniljglögg. Vänd ner grädden i äggvitorna och blanda försiktigt. Luften ska stanna i blandningen så vispa inte.

Krossa pepparkakorna och lägg i botten på små portionsformar. Det kan vara en kopp eller ett litet glas. Häll 1 msk vaniljglögg över pepparkakorna. Häll moussen över och ställ i kylen i minst 2 timmar. Servera med en rykande vitglögg eller vaniljglögg.

Skriv ut Pepparkakspanerad ostbollar

mg_0753Ingredienser för 20 bollar

150 gram färskost
150 gram gorgonzola
8 pepparkakor, krossade

Blanda med färskosten och gorgonzolan. Lägg upp portionsstora bitar ost på en tallrik och ställ i frysen i 10 minuter. Forma bollar av osten och rulla i krossade pepparkakor.

Lämna kommentar

Instagram feed