Jordgubbar med smak

Två härligt svalkande ”vuxen” desserter

Det är inget fel på grädde till jordgubbarna. Men vill man variera gubbarna på tallriken kan rosmarin vara ett bra alternativ. Den parfymerade aromen passar nämligen utmärkt till de söta gubbarna. Med en sötsyrlig reduktion på balsamicovinäger får både jordgubbar och glass en sötsyrlig inramning.
Rött vin och jordgubbar kan låta som en vågad kombination. Med socker och honung blir det en svalkande vuxendessert. Några timjansblommor ger både smak och ser aptitligt ut i glaset.

Skriv ut Rödvinsmarinerade jordgubbar

Rödvinsmarinerade jordgubbarEtt härligt svalkande ”vuxen” dessert på jordgubbar och rött vin.

Ingredienser för 4 portioner

1 liter färska jordgubbar
3 dl rött vin (gärna ett generöst fruktigt vin utan alltför stor strävhet)
5 msk socker
1 lagerblad
½ vaniljstång
några timjanskvistar till garnering

Rensa jordgubbarna.

Blanda vinet med sockret, lagerblad och vaniljstång och rör tills allt socker löst sig. Låt vinet dra någon timme. Det fungerar naturligtvis bra att använda ett sött rött vin. Minska då sockermängden efter smak.

Dela jordgubbarna på hälften och lägg i ett vinglas. Häll på vinet och ställ svalt i kylskåp i 1 timme.

Garnera med timjansblommor eller några timjansblad.

Skriv ut Jordgubbar på rosmarinkvist med balsamicoreduktion och vaniljglas

Jordgubbar på rosmarinkvist med balsamicoreduktion och vaniljglas Rosmarin passar fantastiskt bra med söta jordgubbar. En sötsyrlig reduktion på vinäger och rosmarin ramar in den söta gubben och glassen.

Ingredienser för 4 portioner

1 liter jordgubbar
8 kvistar rosmarin
1 ½ dl balsamicovinäger, eller annan fatlagrad vinäger
1 ½ msk honung
2 tsk socker
1 msk hackad rosmarin
Vaniljglass

Koka vinäger tillsammans med honung, socker och rosmarin tills den tjocknat något. Sila och låt den svalna. Tänk på att reduktionen blir tjockare när den svalnat, så koka inte ner den för mycket. Vinägerreduktionen håller länge i kylskåpet och kan också användas i sallader, eller till en grillad lammkotlett.

Ta bort bladen från rosmarinkvistarna, men spar några blad i toppen, och trä på jordgubbar. Lägg upp på en tallrik tillsammans med vaniljglass och ringla vinägerreduktionen över.

Lämna kommentar

Instagram feed