Julströmmingar

Julströmmingar

Den gravade strömmingen är lika svårslaget god som enkel att tillreda. Här får den smak av löjrom, lime och rejäla mängder dill.

Principen är enkel. Strömmingen gravas först i en grundlag med ättiska socker och salt. Efter ett dygn kan skinnet enkelt dras av filéerna. De smaksätts sedan efter smak antingen i en ny ättikslag för en klargravad version, eller i en krämig sås gjord på gräddfil och majonnäs. Med löjrom får strömmingen en lyxig inramning och frisk fisksmak som passar bra på julbordet. Med lime och vitlök får den en lite mer modern smak. Dillen är klassisk strömmingskrydda och ger en vacker grön färg att förgylla strömmingsbordet med. Utgå från grundmarinaden och sätt din egen smak på strömmingen.

Den gravade strömming har mindre hållbarhet än den inlagda sillen. Den klarar sig i minst 1 vecka i kylen. Med örter i såsen kan färgen bli lite matt efter några dagar. Bäst smakar den efter ett dygn eller två i kylen.

Skriv ut Dillströmming

Dillströmming receptIngredienser för 6-8 portioner

600 gram strömmingsfiléer gravade enligt grundreceptet tillsammans med 1 knippe dillstjälkar. Spara topparna till såsen.
1 stor knippe dill (200-300 gram)
1/2 dl mjölk
2 dl crème fraiche
4 msk majonnäs
vitpeppar
salt

Grava strömmingen enligt grundreceptet men tillsätt ett knippe grovt hackade dillstjälkar. Lägg resten av dillen i en mixer eller matberedare och tillsätt mjölk. Mixa ordenligt och sila bort dillen. Krama ur all vätska med en silduk eller handduk.
Blanda dillspadet med majonnäs och crème fraiche. Salta och peppra. Tillsätt de gravade strömmingsfiléerna och låt de vila i kylen minst 1 timme, men gärna över natten. Garnera med några dillkvistar och servera med kokt färskpotatis.

Skriv ut Limegravad strömming, grundrecept

Ingredienser för 6-8 portioner

600 gram strömmingsfiléer
5 dl vatten
1 msk salt
1 dl ättiksprit (12%)
2 msk socker
1 skiva lime

Blanda vatten, ättika, salt och socker till en lag. Lägg strömmingsfiléerna i en skål och häll på lagen. Se till att fisken blir helt täckt av lagen. Ställ i kylen i 12-16 timmar.

Låt filéerna rinna av och dra därefter skinnet av strömmingen

Skriv ut Lime och vitlöksströmming

Lime och vitlöksströmming

Ingredienser för 6-8 portioner

600 gram strömmingsfiléer gravade enligt grundreceptet
1 dl lätt crème fraiche eller gräddfil
1 dl majonnäs
Rivet skal från 1 lime
1 msk limejos
2 klyftor vitlök
salt
peppar

Koka vitlökklyftorna i vatten i 5 minuter. Häll bortvattnet och upprepa 2 gånger.

Blanda gräddfil eller lätt crème fraiche med majonnäs, rivet limeskal, limejos och de mosade kokta vitlöksklyftorna. Salta och peppra. Tillsätt de väl avrunna strömmingsfiléerna och låt de vila i kylskåpet minst 1 timme, men gärna över natten. Servera med färskpotatis.

Skriv ut Löjromsströmming

Löjromsströmming receptIngredienser för 6-8 portioner

600 gram strömmingsfiléer gravade enligt grundreceptet
50 gram löjrom
1 msk dijonsenap
1 1/2 dl gräddfil
1/2 dl majonnäs
2 msk rödlök, finhackad
1 tsk pressad citron
vitpeppar

Blanda gräddfilen och majonnäsen med finhackad rödlök och dijonsenap. Rör ner löjrommen men spara en tsk för garnering. Tillsätt de väl avrunna gravade strömmingsfiléerna och låt de vila 1 timme i kylskåpet. Servera med dillkokt färskpotatis.

Skriv ut Gravad strömming, grundrecept

Gravad strömming grundrecept
Ingredienser för 6-8 portioner

600 gram strömmingsfiléer
5 dl vatten
1 msk salt
1 dl ättiksprit (12%)
2 msk socker

Blanda vatten, ättika, salt och socker till en lag. Lägg strömmingsfiléerna i en skål och häll på lagen. Se till att fisken blir helt täckt av lagen. Ställ i kylen i 12-16 timmar.

Låt filéerna rinna av och dra därefter skinnet av strömmingen

Instagram feed