Köttbullar -smakrika variationer på den svenska klassikern

Köttbullar -smakrika variationer på den svenska klassikern

Köttbullarna, en svenska nationalrätt. Det finns dock bullar på färs i de flesta av världens kök. Det får inspirera till smakstarka köttbullar.

Det var en av 1800-talets köksinnovationer som la grunden för den svenska köttbullen. Köttkvarnen gjorde det möjligt att på ett enkelt sätt mala kött. Något som tidigare var ansett som en kulinarisk lyx, blev plötsligt vardagsmat. Även om köttbullen blivit upphöjd till den svenska nationalrätten hittas färsbullar i de flesta av världens kök. Det får inspirera till något mer smakrika variationer på den svenska klassikern.

Kalvfärsen får god sälta och arom av kapris och oliver. Med lite rivet citronskal balanseras sältan med frisk citrusarom. Riven parmesan ger djup och rundar av smakerna på ett bra sätt. Till bullarna serveras en enkel tomatsallad och en grön örtsås.

Saffran hittas ofta i köttbullar från Spanien. En god och smakful idé som kan kombineras med en smakrik tomatsås kryddad med det rökiga spanska paprikapulvret. Servera med ett gott rustikt bröd eller med pasta eller ris.

Fläskköttbullarna får smak av ingefära och muskot och passar utmärkt med puylinser och grönsaker. Det går givetvis att blanda i andra kryddor. Låt fantasin flöda.

Asiatisk lutning på smaken får köttbullarna med chili och koriander. De får långsamt sjuda i kryddig kokssås som fått frisk smak av citronsaft. Det kryddiga och lite heta köttbullarna passar utmärkt med en krispig isbergssallad och ris.

Skriv ut Köttbullar enligt Wretman

Köttbullar enligt WretmanKöttbullar denna nationalrätt behöver i de flesta fall närmare förklaring. Detta är Tore Wretmans version på saftiga och elegant mjuka bullar som fungerar i alla lägen.

Ingredienser för 4-5 portioner

200 gram benfritt oxkött
100 kalvkött
100 gram fläskkött
2 dl grädde
1/2 dl ströbröd
1 ägg
½ finhackad lök
Salt
Peppar
Smör för stekning (3-4 msk)

Lägg ströbröd i blöt i grädden. Wretman mal sitt kött själv men det går lika bra att köpa motsvarande mängd malt kött. Försök dock att få finmalt kött.

Bryn den finhackade löken och blanda med uppblött ströbröd, ägg och färs. Arbeta ihop färsen väl med en träsked. Salta och peppra. Tillsätt lite vatten om färsen känns för hård. Rulla bullar med hjälp av en sked och handflatan som fuktats med vatten.

Stek köttbullarna i rikligt med smör tills de fått fin färg. Skaka pannan så de får jämn stekyta. Lägg över färdigstekta köttbullar i en kastrull och koka ur stekpannan med lite vatten. Häll skyn över köttbullarna och stek nästa vända köttbullar. När alla köttbullarna är stekta pudras stekpannan med mjöl innan stekskyn häll tillbaka. Smaka av med salt och peppar och lägg tillbaka köttbullarna och sjud på låg värme tills de är genomstekta. Vill man ha en gräddsås slår man grädde i stekpannan efter att de sista bullarna är stekta.

Skriv ut Köttbullar av kalv med kapris, citron och oliver med örtsås

Kalvköttbullar med kapris, citron och oliver med örtsåsIngredienser för 4 portioner

600 gram kalvfärs
1 skiva vitt bröd, uppblött i vatten
1 ägg
2msk grädde
4 msk hackad kapris
Rivet skal från ¼ citron
2msk hackade gröna oliver
1 dl riven parmesanost
1 tsk salt
1 nypa socker
Svartpeppar
Olivolja för stekning

örtsås

1 knippe persilja (2 dl finhackad ungefär)
2 msk hackad timjan
2 msk hackad körvel
3 msk hackade cornichons, eller saltgurka
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad kapris
1 sardellfilé
1 dl olivolja
Salt
peppar

Blanda färsen med bröd, ägg, kapris, parmesanost, citronskal och grädde. Salta och peppra och forma små bollar. Stek i olivolja tills de är genomstekta.

Mixa örterna tillsammans med övriga ingredienser för såsen med en handmixer eller matberedare. Smaka av med salt och peppar. Servera köttbullar och sås med tomatsallad.

Skriv ut Köttbullar med citrongräs, chili och koriander i kokos

Köttbullar med citrongräs, chili och koriander i kokosIngredienser för 4 portioner

800 gram köttfärs, gärna blandfärs
1 ägg
3 msk hackad chili
1 msk hackat citrongräs
1 knippe koriander
1 msk sambal oelek
12 gram salt (ungefär 2 tsk)
6 gram farinsocker (1 tsk)
1 vitlöksklyfta
2 tsk fisksås (kan uteslutas)

Sås

1 burk kokosmjölk
1 msk sambal oelek
4 msk finhackad koriander
Saft från 1 citron
Salt
peppar

Blanda färsen med finhackade kryddor och forma små bollar. Koka upp koksmjölken tillsammans med koriander och citron och smaka av med salt och peppar. Lägg i köttbullarna och sjud i 15-20 minuter. Lägg upp på salladsblad och garnera med skivad schalottenlök, koriander och strimlad chili. Servera med fräsch isbergssallat och ris.

Skriv ut Köttbullar med fläskfärs, ingefära och muskot med puylinser

Köttbullar med fläskfärs, ingefära och muskot med puylinserIngredienser för 4 portioner

600 gram köttfärs, gärna blandfärs
1 skiva vitt bröd, uppblött i vatten
1 ägg
½ tsk muskotnöt
½ tsk ingefära, mald
1 nypa fem kryddor
10 gram salt
8 gram socker
peppar

 Linser

3 dl linser
2 msk olivolja
1 morot
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk sherryvinäger

Koka linserna i osaltat vatten tills de är mjuka. Tärna moroten fint och hacka löken och vitlöken. Stek i olivolja tills de är mjuka. Salta och peppra. Blanda grönsakerna med kokta linser och smaka av med sherryvinäger, salt och peppar.

Blanda färsen med ägg, bröd och kryddor. Rulla små bollar och stek i olivolja tills de fått fin färg och är genomstekta. Servera med linser.

Instagram feed