Kräftdelikatesser

I den svala augustikvällen hänger dimmornas grå slöjor täta över sjön och ekans åror knarrar rogivande. Förhoppningar om fulla kräfttinor och ett lyckat kräftkok gör alltid kräftfisket extra spännande. Matiga kräftdelikatesser får göra kräftskalningen sällskap.

Det finns något primitivt tillfredställande att fånga sin egen mat. Det gäller i allra högsta grad en råvara som så starkt förknippas med festdukade bord. För kräftskivan behövs goda tilltugg. Nyskalade kräftstjärtar blir matiga delikatesser att inleda kräftfesten med. Alla rätterna passar bra med ett vitt vin, eller rosévin, vilket kan vara trevligt att inleda kräftskivan med. På kräftskivan får vinet annars ofta bli andra fjol till snaps och öl.

 En örtkryddig tomatsås blir bas åt ett spett på kräftstjärtar som får en snabb glasering av honung i stekpannan. Ät med ett gott bröd och ett friskt fruktig vitt vin. Muscadet de Sèvre et Main är enkla friska viner från Loire i Frankrike. Citronskärpan och den jodsalta minerliteten gör sig dock utmärkt med skaldjur.

Grillade skivor av aubergine blir delikata roulader fyllada med kräftor, fetaost och örter. Drick ett aroamtiskt vitt vin till rouladerna, som ett Sancerre på druvan sauvignin blanc.

Krärftor och kantareller är en lysande kombination. I salladen får lite choritzo ge pepprigt sting. Prova att dricka en kyld torr sherry, som en fino eller manzanilla, till salladen.

För alla som har möjlighet att fiska sina kräftor kommer ett enkelt recept på klassiska dillkokta kräftor.

Skriv ut Kräftsoppa med grädde och cognac

krämig kräftsoppa
Ingredienser för 4 portioner

1 kg kräftor
skal från 1 kg kräftor
4 schalottenlökar
1 morot
2 vitlökklyfta
1 stjälk selleri
1 bouquet garni (en liten bukett av timjan lagerblad och persilja)
5 vitpepparkorn
1 tsk fänkålsfrön
1 msk tomatpuré
2 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
½ dl fet mjölk
3 cl cognac
salt
peppar
dillkrona
hackad gräslök

Skala kräftorna och spar stjärtarna. Lägg skal och grönsaker i en långpanna och grilla i ugnen i 20-25 minuter. Lägg skalen i en kastrull tillsammans med örter, peppar och fänkålsfrön och tomatpuré. Fyll med vatten och vin så skalen täcks. Sjud skalen i 30 minuter och sila av.

Koka ner buljongen så ungefär 8 dl vätska återstår. Tillsätt grädde, mjölk och en skvätt cognac och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Vispa upp soppan med en handmixer innan den ska serveras.

Lägg kräftstjärtarna i en djup tallrik och häll på soppan. Garnera med en dillkrona och lite hackad gräslök.

Skriv ut Ljummen sallad på kräftstjärtar, kantareller och choritzo

Sallad på karäftstjärtar och kantarellerIngredienser för 4 förrättsportioner

170 gram kräftstjärtar
300 gram kantareller
2 msk smör
2 msk torrt vitt vin
30 gram torkad choritzo, helst en lite het variant
1 knippe gräslök
1 dl hackad persilja
Rensa kantarellerna och skär i mindre bitar. Stek först i en torr panna så vätskan försvinner och tillsätt därefter smör och stek tills svamåen fått lite färg.
Skiva choritzon och skär i små tärningar och stek hastigt tillsammans med kräftstjärtarna och avsluta med några mtsk vitt vin som nästan får koka bort. Smaka av med salt och pepprar. Blanda svamp och kräftor med finhackade örter och servera med ett gott, rustikt vitt bröd.

Skriv ut Aubergineroulader med kräftstjärtar, fetaost och örter

Auberginroulader med kräftor och örter
Ingredienser för 4 små portioner

170 gram kräftstjärtar
50 gram fetaost, smulad
2 auberginer
4 tomater, urkärnade och fint tärnade
1 knippe gräslök
4 msk hackad dill
1 dl hackad persilja
Några blad basilika, hackade
3 msk olivolja
Salt
Peppar

Skiva auberiginerna på längden och pensla med olivolja. Salta och peppra och grilla i ugnen i 20 minuter tills skivorna fått lite färg.

Tärna de urkärnade tomaterna och blanda med hackade örter. Tillsätt skivade kräftstjärtar, olivolja och smulad fetaost och blanda. Smaka av med salt, peppar.

Lägg en msk av blandningen på en grillad aubergineskiva och rulla ihop.

Skriv ut Honungsglaserade kräftstjärtar med sås på tomat, dill och dragon

Honungsglaserade kräftstjärtar, tomatsås med cognac
En travesti på den klassiska sauce américaine som serveras med hummer. Här får dill och dragon sätta smak på såsen.Tomatsås med cognac

Ingredienser för 4 förrättsportioner

150-200 gram kokta kräftstjärtar
3 msk hummerfond
1 dl vatten
3 msk olivolja
1 lök
2 msk cognac
2 vitlöksklyftor
750 gram färska mogna tomater
1 msk hackad dragon
Några kvistar dill
1 dl vitt vin, eller torr sherry
1 msk honung
200 gram färsk bladspenat
1 msk citronolivolja
citronsaft
salt
peppar

Hacka löken och vitlöken och låt mjukna i en stekpanna med olivolja. Hacka tomaterna grovt och tillsätt tillsammans med dragon, dill, vitt vin, vatten och fond. Sjud i 45 minuter och sila sedan såsen och häll tillbaka i pannan. Reducera vätskan till hälften och smaka av med salt och peppar och cognac och koka upp igen.

Fräs spenaten i en halv minut med citronolivolja. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Trä kräftstjärtarna på spett, ungefär 5-6 per person. Lägg 1 msk honung i het stekpanna och stek spetten hastigt. Lägg upp spenaten på en tallrik och toppa med kräftspett och häll såsen runt. Toppa kräftorna med lite extra citronsaft.

Lämna kommentar

Instagram feed