Läckra påskägg med svenska smaker

Påsken står för dörren och det är dags för en av årets mathögtider. Äggen är givna, liksom lammet. Äggen toppas med svenska fiskklassiker som gravad lax, böckling och löjrom och blir garanterad påsksuccé.

Äggen har en självklar huvudroll på påskens middag. Till de svenska klassiska fisksmakerna är givetvis ägg ett utmärkt tillbehör. Lika lyxig som god är ägghalvorna med löjrom. Romen får sällskap av den traditionella rödlöken, men får också ett stänk citronsaft och några droppar mild olivolja som förhöjer smaken.

Färska smögenräkor är också en given kandidat till de fyllda äggen. Här får de krämig inramning av en kryddig majonnäs. Chili i balanserade mängder och lite valnötsolja ger fina smakbrytningar. Självklart blir majonnäsen bäst om den görs från grunden. Det enda som behövs är en äggula, lite dijonsenap och 1 dl neutral olja, som solrosolja, och några minuters vispning. Syra är nödvändigt i en majonnäs och kan komma från citron eller vinäger. Smaka av med salt och peppar.

Den rökta böcklingen passar också på påskens middagsbord. Här blir den krämig fyllning till äggen. Lite kokta puylinser ger jordigt djup i röksmaken.

Också en annan rökt fiskklassiker får förgylla påskäggen. Rökt makrill är mild och krämig i smaken och får elegant sällskap av forellrom och pepparrot.

De svenska mathögtiderna kräver att den gravade laxen deltar i någon form. Här blir den en tärnad fyllning i äggen tillsammans med kapris och örter. En créme fraichesås med ett rejält bett av senap och citron ger välbehövlig syrlig avrundning till den feta laxen.

Som alltid fungerar en snaps bäst till denna typ av rätter. En klar snaps med en skiva citronskal är ett enkelt alternativ till kryddade snapsar.

Skriv ut Fyllda ägghalvor med gravad lax och senapscrème fraiche

Fyllda ägghalvor med gravad lax och senapscrème fraicheIngredienser för 12 ägghalvor

150 gram gravad lax
2 msk kapris
3 msk finhackad rödlök
3 msk hackad persilja
Senapssås

Äggulor från de kokta äggen
½ dl crème fraiche
2 msk dijonsenap
1 msk citronsaft

1 msk hackad gräslök
2 msk hackad dill
1 krm mald kummin
Salt
Vitpeppar

Tärna laxen och blanda med kapris, rödlök, olivolja och finhackade örter.

Blanda crème fraiche med de finhackade kokta äggulorna, citronsaft, senap och hackade örter. Smaka av med salt och peppar. Lägg en rejäl tsk av såsen i ägghalvorna och toppa med lax. Garnera med en dillkvist och lite mer av crème fraichesåsen.

Skriv ut Fyllda ägghalvor rökt makrill och forellrom pepparrotssås

Fyllda ägghalvor rökt makrill och forellrom pepparrotssåsIngredienser för 12 ägghalvor

6 ägg
1 rökt makrill
150 gram forellrom
1 rödlök
Dillkvistar
Citronsaft
Pepparrotssås

4 äggulor, kokta
1 dl crème fraiche
1 msk citronsaft
4 msk riven pepparrot
Salt peppar

Mosa äggulorna och blanda väl med crème fraiche. Smaksätt med riven pepparrot, citronsaft, salt och peppar. Blanda rensad makrill och en msk forellrom. Lägg en msk pepparrotssås i ägghalvorna. Toppa med makrill och en tsk forellrom. Garnera med en dillkvist. Droppa lite citronsaft över.

Skriv ut Fyllda ägghalvor med löjrom, rödlök och citroncrèmefraiche och dill

Fyllda ägghalvor med löjrom, rödlök och citroncrèmefraiche och dillIngredienser för 12 ägghalvor

6 ägg, kokta
150 gram löjrom
1 rödlök
1 msk mild olivolja
Saft från 1/2 citron
Tunna strimlor citronskal
Dillkvistar

Lika enkelt som lyxigt gott. Lägg löjrom efter samvete på en ägghalva och toppa med finhackad rödlök. Ringla lite mildolivolja och citronsaft över. Garnera med en dillkvist, lite nymald vitpeppar och en fin strimla citronskal.

Skriv ut Fyllda ägghalvor med böckling, linser och örter

Fyllda ägghalvor med böckling, linser och örterIngredienser för 12 ägghalvor

6 ägg, kokta
2 böcklingar, rensade
½ dl kokta puylinser, eller små gröna linser
3 msk hackad gräslök
2 msk hackad persilja
1 msk hackad rödlök
3 msk crème fraiche
Salt
Vitpeppar

Blanda de kokta äggulorna med böckling, crème fraiche, örter och kokta linser. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Lägg en msk i varje ägghalva och garnera med lite finhackad gräslök.

Skriv ut Ägg fyllda med räkor och pikant räkmajonnäs med valnötsolja

Ägg fyllda med räkor och pikant räkmajonnäs med valnötsoljaIngredienser för 12 ägghalvor

6 ägg
200 gram färska smögenräkor
½ dl majonnäs
1 tsk räkfond, eller hummerfond
2 msk citronsaft
1 tsk valnötsolja
1 nypa piment d’espelette, eller annan mild chili
2 msk gräslök
Vitpeppar

Koka äggen i 6 minuter. Spola i kallt vatten och skala. Dela på mitten och lägg gulorna i en skål. Blanda med majonnäs, chili, citronsaft, valnötsolja, gräslök och skalade räkor.

Lägg en dryg msk av blandningen i ägghalvorna och droppa lite citronsaft över.

En kommentar »

  1. grymma ägg. Särskilt smart med linser till
    böcklingen!!!!

Lämna kommentar

Instagram feed