Le Chaudron – vin och vildsvin

Marc Grillon välkomnar lunchgästerna med ett glas vitt Rhônevin i baren. Restaurangen Le Chaudron i Tournon är ett omtyckt tillhåll för områdets vinmakare och andra hungriga. Den lilla bistron serverar franska och regionala rätter i klassisk rustik bistroanda.

Le choudron Le Chaudrons
Le Choudron
Marc skär upp bitar av caillette, en specialité från Ardéche. Det är en rustik paté gjord på grislever, fläsk och kål. Charkuterierna fortsätter att landa i baren. En mäktig vildsvinsterrin får sällskap av Gonons röda St Joseph, Les Oliviers 2007. De starka smakerna möts väl av vinets friska frukt och mineralmättade struktur.

Det gäller också en viltterrin på hjort som smakar distinkt av viltkött. Den har dock fått en mjuk och krämig konsistens av fläsk. Välbehövligt eftersom hjortköttet lätt kan bli lite torrt.

Le chaudron

7 Rue Saint-Antoine
07300 Tournon sur Rhône
+44 (0)4 75 08 17 90

Le Chaudrons vinlista lämnar lite övrigt att önska från Rhônedalen. Här finns de flesta av de mest välrenommerade gårdarna representerade. Fokus är givetvis på norra Rhône, men det finns flera solvarma alternativ från den södra regionen också. Det finns gott om tillfällen att prova äldre årgångar.

Lunchen består av lätt grillad hjortfilé med kål, svamp och en kastanjepuré. En härligt rustik anrättning som gjorde Les Oliviers 2005 från Domaine Gonon gott sällskap.

Hjortfilé med kastanjepuré, svamp och rödvinssky

Hjortfilé med kastanjepuré, svamp och rödvinsskyIngredienser för 4 portioner

500 gram hjortfilé
3 msk smör
Salt
Peppar
400 gram blandad skogssvamp, kantareller, taggsvamp, karl-johan

Salta och peppra köttet och bryn i smör. Ställ stekpannan i ugnen 175 grader i 8-10 minuter. Innertemperaturen ska vara runt 56 grader. Ta ut och låt köttet vila i 10 minuter innan det skärs upp.

Rensa svampen och stek i smör tills all vätska kokat bort. Smaka av med salt och peppar.

Servera med bräserad savojkål, rödvinssky och kastanjepuré.

Bräserad savojkål med vitt vin och sidfläsk

Ingredienser för 4 portioner

¼ huvud savoykål
100 gram fint strimlat sidfläsk
3 msk smör
½ dl vitt vin
Salt
Peppar

Stek tunna strimlor av sidfläsk i lite smör tills de fått lätt färg. Strimla kålen fint och fräs i samma panna med lite mer mör. Tillsätt vin och lite vatten och sjud under lock tills kålen är mjuk. Smaka av med salt och peppar.

Kastanjepuré

Ingredienser för 4 portioner

6 medelstora potatisar
6 msk kastanjepuré (eller 10 hela kokta kastanjer, mixade)
30 gram smör
1 ½ dl mjölk
Salt
Peppar

Mera i samma ämne:

Lämna kommentar

Instagram feed