Matiga vintersoppor

Bönor och ärtor är enkel och mättande vintermat. Baljväxterna är dessutom ett bra alternativ för den som vill skaffa sig lite mer miljövänliga matvanor. Byt ut köttet mot bönor en gång i veckan.

VintersopporI vintertider passar både torkade ärtor och bönor bra till mättande och värmande soppor. Baljväxterna dit bönor och ärtor hör är rika på proteiner och kan ibland få ersätta köttet som huvudattraktion på middagstallriken. Torsdagsärtsoppan med tillhörande pannkakor är därför en tradition att vårda, både för att det är gott och för att det dessutom är bra för miljön. Bruna bönor och fläsk är en annan klassisk husmansrätt som är värd att överväga som middagskandidat. Försök dock att hitta en ekologisk grissida att steka till bönorna. Det är för en gastronom ett enkelt sätt att tillgodose både smak och miljö.

Lämnar vi våra traditionella smaker och kryddar med medelhavskökets ingredienser som sardeller och vitlök blir variationen nästan oändlig. Lika enkel som god är den mustiga soppan på cannellini bönor som får smak av just vitlök och sardeller. Den är tjock i konsistensen, nästan som en gryta, men det går bra att göra den tunnare med en god buljong på kyckling eller kalv. Är den rykande het med ett gott, rustikt bröd som fått smak av lite olivolja och vitlök. Det samma gäller för soppan med kikärtor, karljohansvamp och spenat. Den ska också vara tjock i konsistensen men kan spädas med buljong om så önskas.

Kastanjer är en annan vinterråvara med Medelhavsursprung som det numer går få tag i på de flesta matbutiker med större sortiment. Tillsammans med pumpa, speltvete, eller dinkel som den också kallas, och sidfläsk blir det en soppa som inte saknar kraft i smaken. Laga kvällen innan skid- eller skridskoturen och preparera en termos och utflykten behöver garanterat inte stupa på energibrist. För middagen kan små förrättsportioner vara ett alternativ.

Så varför inte börja året i miljöns och den goda smakens tecken. Det kan dessutom vara skönt med en köttpaus efter jul- och nyårsfester.

Skriv ut Ärtsoppa med potatis och lök

Recept Ärtsoppa

Ingredienser för 6-8 portioner

500 gram gula ärter
1,5 liter vatten till kokning
250 g rimmat sidfläsk
2 gula lökar
3 potatisar, fast sort
1 tsk timjan och mejram
1 lagerblad
salt
sarawak vitpeppar

Häll ärtorna i en skål och täck med vatten. Ställ i kylen över natten så de får svälla. Häll av vattnet och lägg ärtorma i en stpor katrull och tillsätt ungefär 1 ½ liter vatten. Koka upp och skumma väl. Tillsätt grovt hackad lök, en bit sidfläsk, lagerblad och örter. Sjud soppan i 1 ½ timme. Servera soppan med en söt stark senap och skivat sidfläsk. Köttet kan uteslutas om soppan ska vara vegetarisk. Tillsätt istället lite extra lök och 2 tärnade potatisar som får koka med den sista halvtimmen. Smaka av med salt och vitpeppar, sarawak.

Drick till

637 Facile punsch extra gammal likör 212 kr 17/20

Punsch till ärtsoppan är en klassisk kombo. Facile bjuder på rikligt med arraksaromer och balanserad sötma.

En god ale fungerar också till ärtsoppan prova Oppigårds Golden ale

1490 Oppigårds Golden Ale 16.40kr 16/20

Med humletäta aromer och maltsöt inramning ger den ärtsoppan ett gott sällskap.

 

Skriv ut Kastanje- och pumpasoppa med speltvete (dinkel)

Ingredienser för 4-6 portioner

1 1/2 dl hel speltvete, eller dinkelvete som den också kallas, blötlagda över natten och kokta i 20 minuter
½ liten pumpa, klyftad
4 msk olivolja
1 rödlök
1 stjälk selleri
80 rimmat sidfläsk, helst av ekologisk gris
2 kvistar rosmarin
10 kastanjer kokta i 30 minuter och skalade
6 dl god kycklingbuljong
salt
malabar vitpeppar

Blötlägg speltvete över natten och koka i 20 minuter. Klyfta pumpan och lägg i en ugnsfast form och ringla ett par msk olivolja över. Salta och peppra och stek i ugnen i 30 minuter på 200 grader. Koka kastanjerna i vatten i 25-30 minuter och ta bort skal. Hacka de skalade kastenjerna.

Hacka rödlök, selleri, vitlök och sidfläsk och stek i olivolja tills löken blivit mjuk och fått lite färg. Tillsätt pumpa, hackade kokta kastanjer, rosmarin och speltvete tillsammans med några dl kokspad. Koka upp och späd med kycklingbuljong tills soppan har en smidig med inte tunn konsistens. Sjud i 15-20 minuter och smaka av med salt och vitpeppar, malabar. Den ger djup åt den aromatiska smaken av rosmarin.

Drick till

2775 Gobelsburger Grüner Veltliner 89 kr 13/20

Från Kamptal i Österrike kommer detta friska vin på Österrikes karaktärsdruva grüner veltliner. Friska aromer av citrus och päron med typisk vitpepprig inramning och en liten läcker mineralitet gör Gobelsburger till ett godkänt vin. Syrorna fungerar utmärkt till soppornas mättade aromer.

Skriv ut Bönsoppa med vitlök och sardeller

Recept Bönsoppa med vitlök och sardeller
En busenkel och vintermäktig soppa

Ingredienser för 4 portioner

4 vitlöksklyftor
4 sardellfiléer
1 rejäl knippe persilja
3 msk olivolja
250-300 gram kokta cannellinibönor, en burk går bra
5 dl god kycklingbuljong
salt
moungo vitpeppar

Hacka lök, vitlök och sardeller och fräs i olivolja. Tillsätt bönor och lite av kokspadet i omgångar och mosa grovt. Varva med kycklingbuljong så konsistensen blir smidig men inte tunn. Smaka av med salt och vitpeppar (moungo). Moungovitpeppar har en mjuk, något oljig aromatisk smak som ger djup och pepparvärme till soppan. Servera med ett gott bröd.

Drick till

85519 Trimbach Pinot Gris Réserve 2004 146 kr

En utsökt pinot gris från Alsace är detta från producenten Trimbach. Finns i beställningssortimentet och är ett lysande matvin som passar både till sopporna, men också till en kraftfull fiskrätt eller en gryta på kyckling och ljus fågel.

Honungslena aromer av aprikoser ramas in av läckra syror och en lång nötig, mineralmättad avslutning. 16/20

Skriv ut Kikärts-, spenat- och karljohansoppa

Recept Kikärts-, spenat- och karljohansoppa
Ingredienser för 4 portioner

1 stjälk selleri 1 lök
2 vitlöksklyftor
4 sardellfiléer
½ röd mild chili, urkärnad
3 msk olivolja
1 msk smör
½ dl torkad karljohan svamp
150 gram bladspenat
250 gram kokta kikärtor
1 dl hackad persilja
4 dl ljus kycklingbuljong. Spad från ärtkok, eller vatten
salt
sarawak vitpeppar

Hacka lök, vitlök, selleri, chili och sardeller och fräs i 3 msk olivolja tills de blivit mjuka. Tillsätt blötlagda och grovt hackade svampar och smör och stek ytterligare ett par minuter. Det går givetvis att byta ut karljohan mot en annan svamp. Dubbla mängden om svampen är färsk. Lägg i kokta kikärtor i omgångar och mosa grovt. Späd med kycklingbuljong i omgångar så soppan får en tjock konsistens. Lägg i spenaten sist. Den behöver bara några minuter i soppan. Smaka av med salt och peppar och blanda i finhackad persilja. Servera med ett gott bröd.

Drick till

5621 Laroche Bourgogne Chardonnay Barrique Réserve 96:- 14/20

En pålitlig chardonnay från den Chablisbaserade producenten Laroche. Här kommer druvorna från flera platser i Bourgogne. Resultatet är ett balanserat vin med klassisk smak av gröna äpplen och citrus som runda sav med välavvägda aromer från rostade fat. Vänligt för plånboken är det också.

Lämna kommentar

Instagram feed