Med smak av sommarhö

Halmad ål en skånsk matklassiker. Halm och hö kan sätta smak på mycket annat och ger en läckert rustik lantlig doft i kök och på mat.

lätt eldat hö

Den skånska halmade ålen flås och rimmas innan den bakas på en bädd av blötlagd halm. Principen kan med gott resultat användas även med andra råvaror. Halm och hö ger maten en rustik och lantlig doft av soltorkad sommaräng och fyller också köket med sommararomer. Om man inte känner någon bonde som kan bistå med hö, fungerar vilken djuraffär som helst.

Fläsk och hö är kanske en av de mest lyckade kombinationerna. Det känns naturligt att ge fettet en smak av torkat hö och köttet har tillräcklig smak för att inte överskuggas. Här har en bogbladstek används, som förövrigt är en underskattad del av grisen. Det är billigt kött med stor smak. Men det går också bra med en hel bit karré, eller sida.

Bädden av hö eldas lätt i en stekgryta innan köttet läggs på. Det ger extra smak och en liten rökt brytning. Var dock försiktig, hö brinner snabbt. Generöst med rosmarin och några lagerblad får också göra hö och kött sällskap. Täck sedan köttet till hälften med vatten och sjud i ugnen under lock i 2-3 timmar.

Den svenska nypotatisen börjar nu dyka upp till anständigt pris. Den får läcker smak när den kokas på en bädd av hö. Med en smörmajonnäs och nyhackade örter blir potatisen en god försommarrätt att börja middagen med.

En majskyckling får samma behandling som fläsket, men får steka torrt med höet. Det kräver att höet först blötläggs i 20 minuter innan kycklingen lägg på. Gnid gärna in kycklingen med ankfett innan den hamnar på höbädden. Smör kan annars ersätta ankfettet, men smaken blir en annan.

Höstekt majskyckling

höstekt majskyckling
Ingredienser för 4 portioner

1 majskyckling, 1,5 kg
3 msk ankfett, eller smör
salt
svartpeppar
ett rejält knippe hö
Blötlägg höet i vatten i 20 minuter.

Dela kycklingen i ryggen vik ut den med bröstet uppåt. Gnid in med ankfett eller smör och salta och peppra. Lägg i en ugnsfast form på en bädd av blötlagt hö. Täck med mer hö och täck med aluminiumfolie. Ställ i ugnen på 200 grader i 30 -40 minuter. Ta ut ur ugnen och lägg upp kycklingen i en annan form. Ställ under grillen tills skinnet fått lite färg. Servera med färskpotatis eller rädissallad.

Brynt smörmajonnäs

25 gram smör, brynt
1 äggula
½ dl solrosolja
2 msk citronsaft
Salt
Vitpeppar

Bryn smöret tills det är gyllene i färgen. Vispa upp äggulan och tillsätt smöret först droppvis så inte den inte skär sig. Fortsätt vispa i resten av smöret och oljan. Smaka av med salt, citron och peppar.

Hökokt färskpotatis

Hökokt färskpotatis

Ingredienser för 4 portioner

600 gram färskpotatis
En rejäl knippe hö
Salt
3 msk hackad gräslök
3 msk hackad körvel
2 msk hackad persilja
2 msk hackad timjan

Skrubba potatisen och lägg på en bädd av hö en kastrull. Fyll med vatten och salta väl. Koka tills potatisen är mjuk. Servera med en smörmajonnäs och nyhackade örter.

Hökokt fläsk med rosmarin och lagerblad

Hökokt fläsk med rosmarin och lagerblad

Ingredienser för 4 portioner

1 kg bogbladstek med svål, sida eller karré.
2 tsk salt (12 g)
Svartpeppar
1 rejäl knippe hö, lätt eldad
4 kvistar rosmarin
4 lagerblad
10 vitpepparkorn
Glasering
3 msk smör, brynt
2 msk honung
salt

Salta och peppra köttet och låt det stå i kylen en timme. Fyll en stekgryta med hö och elda lätt på ytan. Var försiktig eftersom höet brinner fort. Toppa med köttbiten och täck med mer hö. Fyll med vatten så hälften av köttet täcks. Koka upp och ställ i ugnen på 150 grader i 2 ½ – 3timmar.

Ta ut köttet ur hökoket och lägg i en ugnsfast form. Pensla med brynt smör och honung och ställ under grillen några minuter tills den fått fin färg.

Skär upp och servera med en sallad på rädisor, eller med hökokt potatis.

Mera i samma ämne:

En kommentar »

  1. Hej Vin&Gastronomi.

    Först måste jag tacka för en bra websida och sen för tipset, om detta med att smaksätta med hö och halm. jag håller på att ”pyssla” ihop ett Höstmenyförslag till min Köksmästare, och jag kommer presentera bla detta receptet för honom.

    ha en ”Lövlig” höst önskar Fille. 😀

Lämna kommentar

Instagram feed