Midsommarsnapsar

Midsommarsnapsar

Blommorna är redo under kudden, sillen och strömmingen är inlagd och jordgubbarna väntar vackert rödmogna på den vispade grädden. Snapsen får denna midsommar sällskap av små glas med midsommarens smaker.

Som alltid vid de svenska mathögtiderna står sillen i centrum. Även om den inte är en uråldrig mattradition har sillen de senaste 100 åren erövrat våra midsommarbord. Det blir helt enkelt ingen riktig midsommar utan färskpotatis och matjessill. I små snapsglas blir den traditionella sillmiddagen till aptitretande förrätter. Mängderna i snapsglasen är små så det går bra servera flera, i väntan på midsommargrillen.

Skriv ut Gravlaxsnaps med senapsmarinerad morot, gurka, rädisa och senapsgrädde

Gravlaxsnaps med senapsmarinerad morot, gurka, rädisa och senapsgrädde receptIngredienser för 4-6 små glas

150 gram gravad lax, skuren i små tärningar
1/2 gurka, skalad och urkärnad
1 tsk socker
2 msk hackad dill
1 stor morot, tärnad
2 tsk söt senap, t. ex honungsdijon
6 rädisor, tärnade
Salt
peppar

Senapsgrädde

1 dl créme fraîche
1 msk söt, stark senap. t.ex honungsdijon
Salt
Peppar

Skär alla grönsaker i små tärningar och lägg i separata skålar. Blanda den hackade gurkan med socker, salt och dill. Blanda den tärnade moroten med söt senap.
Lägg sedan i ett snapsglas ett lager med lax, följt av tärnade rädisor. Fortsätt med ytterligare ett tunt lager lax och därefter gurka, morot och ett sista lager lax. Toppa med senapsgrädde och garnera med en dillkvist.

Skriv ut Böcklingsnaps med rödbetor, ägg och vinägrette

Böcklingsnaps med rödbetor, ägg och vinägrette receptIngredienser 4-6 små glas

2 böcklingar
2 hårdkokta ägg
4 rödbetor, hackade i små tärningar
1 rödlök, finhackad
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
2 msk solrosolja
Salt
Peppar
Några dillkvistar till garnering
2 Finn Crisp med kummin till garnering

Rensa böcklingen och lägg fisken i en skål. Koka rödbetorna i 25-30 minuter i saltat vatten. Låt dem svalna och hackad sedan i små tärningar. Hacka också löken och äggen i ungefär lika stora bitar. Vispa vinäger, honung och olja till en vinägrette. Smaka av med salt och peppar.

Lägg sedan i ett snapsglas ett lager av rödbetor följt av böckling. Fortsätt med rödlök, ägg och ett nytt lager böckling. Ringla vinägrette över och garnera med en dillkvist och en bit Finn crisp med kummin.

Skriv ut Matjessnaps med färskpotatis och stenbitsrom

Matjessnaps med färskpotatis och stenbitsrom receptIngredienser för 4-6 små glas

1 liten burk matjessill
4 kokta färskpotatisar
1 msk olivolja
1 msk citronsaft
1 liten burk röd stenbitsrom, eller motsvarande mängd löjrom
4-6 msk gräddfil
4 msk hackad gräslök
3 msk hackad dill
1 rödlök, finhackad
2 hårdkokta ägg
Salt
Peppar

Hacka den kokta potatisen i små tärningar. Lägg i en skål och ringla lite citron och olivolja över. Smaka av med salt och peppar.
Hacka matjessillen, löken och äggen i små tärningar. Blanda ägghack med finhackad dill. Smaka av med lite salt och peppar.
Lägg i ett snapsglas ett lager hackad potatis följt av ägghack och rödlök. Toppa med tärnad matjessill och klick gräddfil. Garnera med hackad gräslök och en tsk stenbitsrom, eller löjrom.

Skriv ut Cantaloupsnaps med gelé och lime- och flädermarinerad gurka

Cantaloupsnaps med gelé och lime- och flädermarinerad gurka receptIngredienser för 4 små glas

2 dl juice från Cantaloupmeloner, ungefär 2 små meloner eller 1 större
2 msk vatten
2 tsk socker
1 gram agar agar, 1/4 tsk eller 1 ml
1/2 gurka, skalad och urkärnad
Saft från 1 lime
2 tsk flädersaft

Mixa melonerna och sila i silduk. Koka upp 2 msk vatten och 1 gram agar agar. Agar agar är en alg som används som gelékmponent. Den finns att köpa i välsoterade butiker eller på hälsokostbutiken. Blanda melonjosen med socker och vispa ner i vattnet med agar agar. Häll upp i snapsglas och ställ i kylen.

Hacka gurkan fint och lägg i en skål tillsammans med limejos och fläder saft. Innan servering garneras glasen med gurka och eventuellt några fläderblommor.

Skriv ut Jordgubbssnaps med rosévinsgelé och jordgubbsgrädde

Jordgubbssnaps med  rosévinsgelé och jordgubbsgräddeIngredienser för 4-6 små glas

2 dl jordgubbar skurna i klyftor
2 dl rosévin
1 1/4 blad gelatin
1 tsk honung
2 dl grädde
2 msk hallonlikör, eller koncentrerad jordgubbssaft
1/2 dl saft från passerade jordgubbar

Skär jordgubbarna i klyftor och lägg i snapsglas. Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter.
Passera jordgubbar så saften motsvarar 1/2 dl. Blanda med grädde och hallonlikör, eller jordgubbssaft och vispa fluffigt.
Koka upp 1/2 dl av rosévinet och tillsätt gelatin och honung. Vispa i resten av vinet när gelatinet löst sig. Häll över jordgubbarna i snapsglaset och ställ i kylen tills gelén stelnat. Garnera med den vispade jordgubbsgrädden och servera.

Lämna kommentar

Instagram feed