Nyårsmusslor x 2

Bubblande vin, fyrverkerier och god mat, nyårsfesten är en av årets mest extravaganta då vi kan kosta på oss lite extra. V&G öppnar med pilgrimsmusslor i två versioner.

Båda får sällskap av kött, vilket kanske kan verka udda, men det passar utmärkt, i båda fallen. Rökt sidfläsk som fått sjuda en timme får en mild rökighet som gör musslan gott sällskap. Vill man förenkla går det bra att använda torkad skinka i stället. Jordärtskocka är en klassisk vinterråvara som passar utmärkt med pilgrimsmussla. Allt toppas med lite svart kaviar och torkad morot för både smak, konsistens och utseende. Skockorna och löken kan kokas i förväg och sedan värmas när de ska serveras. Musslorna steks på 1 minut.

Pilgrimsmussla och oxsvans är kanske inte är den uppenbara kombinationen, men faktum är att de har egenskaper som går bra i hop. Välkokt oxsvans får en sötma och en krämig fet konsistens som passar med den mjuka och tillika söta pilgrimsmusslan. Lite citronsaft ger skärpa och bjuder in nyårschampagnen.

Drick en stram champagne som Bruno Paillard Première Cuvée (7454, 345kr), eller alternativt en frisk crémant som Langlois Crémant de Loire Brut(7404, 119kr).

Skriv ut Pilgrimsmussla med jordärtskocka, rökt sidfläsk och kaviar

Pilgrimsmussla med jordärtskocka, rökt sidfläsk och kaviarIngredienser för 4 förrättsportioner

4 pilgrimsmusslor
2 stora jordärtskockor
4 schalottenlökar
1 nypa socker eller lite honung
50 gram rökt sidfläsk, helst ekologiskt
2 msk smör
1 dl ljus kycklingbuljong
1 ½ dl torrt vitt vin
½ tsk kumminfrön
4 tsk svart kaviar

Garnering
1 morot

Koka sidfläsket i vatten i ungefär 1 timme. Ta upp ur vattnet och skär tunna skivor och lägg i en ugnsfast form med bakplåtspapper. Strö lite kummin på varje bit. Grilla i ugnen under grillen tills de fått lite färg och börjat släppa fettet.

Skala jordärtskockorna och skiva i ½ cm tjocka skivor. Skala lökarna. Tärna hälften av sidfläsket och stek i en stekpanna tillsammans med jordärtskockor och hela lökar. Tillsätt en nypa socker eller honung för få fin gyllene färg på grönsakerna. Tillsätt vin och buljong och sjud i 25 minuter på låg värme. Ta upp grönsaker och fläsk och koka ner buljongen tills ungefär 4 msk återstår. Vispa ner ett par msk smör och smaka med salt och peppar innan servering.

Skala moroten och skär tunna strimlor. Torka i ugnen på 100 grader i 20 minuter tills de är spröda.

Stek pilgrimsmusslorna i lite smör tills de fått fin gyllene färg. De behöver bara en knapp minut på varje sida.

Lägg upp en skiva jordärtskocka och en lök på en tallrik och toppa med först en mussla sedan en skiva sidfläsk. Avsluta med en sked svart kaviar och ringla lite av skyn runt. Garnera med torkade morotsstrimlor.

Drick en frisk champagne som Bruno Paillard Première Cuvée (7857, 345kr)

Skriv ut Pilgrimsmussla med oxsvans och stekt schalottenlök

Pilgrimsmussla och oxsvans kan verka som en galen kombination. Men oxsvansen får en sötma och en krämig fet konsistens som passar med den mjuka och tillika söta pilgrimsmusslan. Lite citronsaft ger skärpa och bjuder in nyårschampagnen.

Pilgrimsmussla med oxsvans och stekt schalottenlökIngredienser för 4 portioner

4 pilgrimsmusslor
2 msk smör
1 oxsvans i bitar
8 schalottenlökar
salt
peppar
För oxsvanskok
1 oxsvans i bitar
2 msk smör
1 mskolivolja
1 gul lök
1 morot
1 stjälk selleri
2 lagerblad
1 kvist timjan
1 dl rött vin
1 flisa stjärnanis
citronsaft

Bryn oxsvansen i smör och olja tills den fått fin färg. Lägg i en stekgryta. Bryn grovt hackad lök och morot och lägg i samma gryta. Tillsätt resten av ingredienserna och täck köttet med vatten.

Koka upp och ställ grytan i ugnen på 175 grader i 3-4 timmar. Köttet ska lossna lätt från benet och vara mört och mjukt.

Plocka köttet från benen och håll det varm. Smaka av med salt och peppar. Koka ner skyn tills den fått en tjock och simmig konsistens. Blanda ner några msk av den nedkokta buljongen med köttet. Spar resten kokskyn.

Dela de skalade lökarna och bryn i lite smör. Ställ i ugnen i ungefär 10 minuter på 150 grader tills de blivit mjuka.
Salta och peppra pilgrimsmusslorna lätt. Bryn i smör på medelhög värme tills de fått fin färg. Vänd och upprepa stekningen. De kräver inte mer än ungefär 1 minuts stekning på varje sida. Peppra även när de är färdigstekta.

Lägg upp 1 msk av oxsvansen på tallriken och toppa med musslorna. Garnera med gröna blad, stekt lök och lite fruktig olivolja. Pressa några droppar citron över musslorna.

Drick med en champagne som har lite fetare struktur som Bollinger Special Cuvée Brut (7418, 389kr),eller Pol Roger Brut Réserve(7549, 348kr).

Lämna kommentar

Instagram feed