Nyårsskaldjur x 2

Doften av smör och grillade skaldjur får nyårsaptiten att vakna. En krämig skaldjurssoppa retar också smaklökarna.

Nyårsmiddagen får en bra och lugn start med en god soppa. De ödmjuka västkusträkorna är en underskattad råvara, framförallt skalen. Med några kokta havskräftor blir det en storartad soppa. De får en krämig inramning av grädde och finessfull elegans av lite cognac.

Det finns få saker som får väcker aptiten som doften av brynt smör och varma skaldjur. Grillade havskräftor har en härlig sötma och en elegant skaldjurssmak som till och med överglänser hummern. Smöret smaksätts med lite cognac och cayennepeppar som ger djup åt skaldjurssmaken.

Drick en frisk champagne med elegant rostade aromer som Launois Blanc de Blanc Brut Cuvée Réserve(7450, 299kr), eller Gosset Grand Rosé Brut, (7405, 459kr). En roséchampagne med läcker rödbärig frukt och elegant minerallängd.

Skriv ut Skaldjurssoppa

SkaldjurssoppaNyårsmiddagen får en bra och lugn start med en god soppa. De ödmjuka västkusträkorna är en underskattad råvara, framförallt skalen. Med några kokta havskräftor blir det en storartad soppa.

Ingredienser för 4 portioner

600 gram kokta räkor, helst färska
8 havskräftor
3 cl cognac
5 dl skaldjursbuljong
2 dl grädde
salt
peppar
1 nypa cayennepeppar

För buljong
Skal från 600 gram räkor
skal och huvud från 4 havskräftor, spar stjärtarna för soppan
4 cl cognac
2 lökar
1 vitlöksklyfta
2 timjanskvistar
1 lagerblad
1/2 stjälk selleri
½ tsk fänkålsfrön
2 dl vitt vin
1 msk tomatpuré

Börja med att göra en buljong på skalen. Skala räkorna och 4 av havskräftorna. Spar räkor och kräftor.

Lägg skalen i en djup ugnsplåt och häll cognacen över. Bryn i ugnen på 250 grader i 15-20 minuter.

Ta ut och lägg skalen i en kastull och tillsätt resten av ingredienserna. Täck med vatten, åtminstone 8 dl.Sjud i 40 minuter och sila av.

Koka ner buljongen till ungefär 5 dl. Tillsätt grädde och cognac och sjud i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Dela havskräftorna på längden. Skala också de 4 stjärtarna. Fördela räkor och havskräftor i varma soppskålar. Häll på soppan och servera genast, gärna med vitlökskrutongen.

Skriv ut Grillade havskräftor med cognac, tomat och vaniljvinägrette

En elegant och svårslaget god förrätt med smak av både cognac och vaniljstång.

Grillade havskräftor med cognac, tomat och vaniljvinägretteIngredienser för 4 portioner

8 havskräftor
8 msk smör
4 cl cognac
salt
svartpeppar
en nypa cayennepeppar
8 små tomater
2 schalottenlökar

Vaniljvinägrette

5 msk olivolja
frön från en vaniljstång
saft från ½ lime
salt
peppar

Dela havskräftorna på längden och ta bort magsäck och tarm om sitter i kräftstjärten. Blanda smöret med cognac och peppar och smaka av med salt. Fördela smöret över kräftorna och grilla hastigt under grillelementet i ugnen. Om kräftorna är färska behöver de ungefär 3 minuter. Är de redan kokta en knapp minut.

Klyfta tomaterna och bort kärnor. Blanda olivolja med vaniljstång och limejuice. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp kräftorna och tomaterna på en tallrik och toppa med vinägrette.

Drick Gosset Grand Rosé Brut, (7405, 459kr). En roséchampagne med läcker rödbärig frukt och elegant minerallängd.

Ett vitt vin med bra syra och gärna feta aromer från fat passar också utmärkt.

Lämna kommentar

Instagram feed