i Köket

Oxsvans – en höstdelikatess

i Köket

Hur lyckas man med oxsvansen. Tryckkokare eller traditionell stekgryta är frågan? Vi har testat.

Fisk- och skaldjurshöst

i Köket

Hösten är tid för skaldjur och fisk. Vi dyker ner i klassikerna och gör moules frites, uppdaterar fish and chips och slänger Smögenräkorna i stekpannan. Vill du göra stjärnkockens Heston Blumenthals berömda pommes frites? Vi har provat.

Kokt på grillen

i Köket

Att förkoka kött och grönsaker för grillen är att kombinera det bästa från två världar. Mört och saftigt kött med härlig grillsmak.

Sydfransk sommar

i Köket

Att landa i det sydfranska köket är en sorts kulinarisk befrielse. Här behöver man inte söka gastronomisk inspiration, den uppstår lika självklart som den intensiva Medelhavssolen grillar berg, vingårdar och sandiga stränder. V&G lånade grill och kök på Château de Jonquières vid foten av Larzac.

Konsten att bemästra glöden

i Köket

Grillsäsongen är här och det är dags att damma av grillutrustning. Men det gör inte Paul Svensson, TV-kock och kokboksaktuell. Han plockar nämligen aldrig in den. Vi träffade honom på en grillsession och pratade grillning och konsten att bemästra glöden.

Pajer med fransk touche

i Köket

De är lätta att laga och med en enkel grön sallad är det lika enkelt som gott. Svensk sallad är dessutom i säsong så det gäller att ta vara på det.

Med smak av sommarhö

i Köket

Halmad ål en skånsk matklassiker. Halm och hö kan sätta smak på mycket annat och ger en läckert rustik lantlig doft i kök och på mat.

Vårlätt lax

i Köket

Vårsolen värmer och i köket får lättare rätter av lax och grönt möta vårvädret.

Smygstart på vårlammet

i Köket

Våren närmar sig och det betyder tid för vårlamm. Lägg, bringa och rygg får inspirera till smakfull middagsmat.

Höstlamm i köket

i Köket

Vi är mitt i lammsäsongen och det ska givetvis utnyttjas i köket.

Klas Lindberg vinnarrätt årets kock 2012

i Köket

Hällstekt biff med rökt märgsmör och nordisk hetta

Påskägg

i Köket Påsk

Påsken närmare sig och det är dags att knäcka över 6 miljoner ägg. Det ger definitivt utrymme för lite variation, så här är tre goda ägg att starta påsken med.

Vårlätta påskdelikatesser

i Köket Påsk

Påsken står för dörren och det är hög tid att få in våren i köket. Vi gjorde några vårlätta kanapéer att starta påskmiddagen med och smygstartar vårens primörsäsong med nyskördad sparris.

Vårfisk

i Köket

Vilka är vårens bästa fiskar i köket? Vi åkte till Feskekörka i Göteborg där man vet det mesta värt att veta om säsongens fiskar och skaldjur.

Våfflor -salta vårfruvåfflor

i Köket

Våfflor är en svensk matklassiker och ett säkert vårtecken. Sylt och vispgrädde är givna garnityr till frasvåfflan men varför inte göra en matig variant till vårlunchen.

Hela djuret i köket

i Köket

Att ta vara på alla djurets styckdelar är den nya kökstrenden. Framdelskött som bringa, lägg, kind och bog har de senaste åren flyttat in på finkrogarnas menyer. Det är ett förnuftigt och smakfullt sätt att utnyttja köttet i köket.

Konservera mera – charkuterier på burk

i Köket

I kylskåpens och frysboxarnas tid har konservering blivit en bortglömd metod att förlänga hållbarheten. Inte desto mindre är det ett utmärkt sätt att göra till exempel charkuterier.

Vägen till hjärtat går genom magen

i Köket

Februari är här och det är dags att åter ägna en dag åt våra nära och kära. Att skicka en kärlekshälsning i form av ett kort har på senare år blivit en populär syssla denna dag. Seden är relativt ung i Sverige men är ett utmärkt tillfälle att skämma bort någon som ligger oss varmt om hjärtat.
I köket är det fortfarande vinterdelikatesser som musslor och gös som får förgylla middagarna i väntan på vårprimörerna.

Lamm från årets kockfinalister

i Köket

Årets kock avgjordes förra veckan med matlagning på hög nivå. V&G uppmärksammar resten av finalfältets lammrätter och det är de väl värda.

Tryffel, vin och mat

i Köket

Tryffel är i gott sällskap med vin, både rött och vitt. Allra bäst till tryffeln passar viner som fått mognad efter lagring.

Vinnarrätten Årets kock 2011 Tomas Diederichsen

i Köket

Årets kock 2011 avgjordes i går och Tomas Diederichsen fick hänga på sig den blå blågula kragen och guldmedalj.

Vinterdeli

i Köket

Det är vintertid i köket och dags att skrämma liv i höstens skördeförråd. Har man privilegiet att ha höstskjutna älgar i frysen är det nu köttet ska bli till rustika grytor. Svampar och bär gör älgen sällskap i en härligt smakrik vintergryta.

Sida 2 av 41234
Äpple Årets kock Blåmusslor Confit Fergus Henderson Feskekörka Fyllda grönsaker Gåsamiddag Gérard Vives Gös Grillat Grisens hemlighet höstfrukter Kanapé Kantareller Katalansk svampinspiration Kyckling lammprimör Laroche Winebar et Restaurant Le Chaudron Musslor Nyårsmeny Ödmjuka knölar Öl i mat Oxsvans Peppar Potatis Primörer Räkor Rödbetor rödspätta Salmalax Secreto Iberico Sherry Sommarhö Sparris Stenhuse Gård Surströmming Taverna Basca Irati Tema Grytor med ben Tema Kantareller Tema kräftor Tema Vild och tam fågel tryckkokare Umamirika råvaror Vårfruvåfflor Vintergös

Instagram feed