i Köket

Svart trumpetsvamp

i Köket

Det växer så det knakar i skogen. De senaste veckorna har både svart trumpetsvamp och trattkantareller kommit i mängder. Det ska vi givetvis utnyttja i köket. Det blir en höstinspirerad kökssession med fylld lammbringa, grissida och kycklingfilé. Svampen står bokstavligt talat i centrum.

Höstsvamp-kantareller

i Köket

Det är högsäsong för svamp. Det är något tillfredställande med att hämta hem sina råvaror från skogen. Belöningen för svampturen är definitivt värt en utflykt. Vi fokuserar först på kantarellerna.

Kräftdelikatesser

i Köket

I den svala augustikvällen hänger dimmornas grå slöjor täta över sjön och ekans åror knarrar rogivande. Förhoppningar om fulla kräfttinor och ett lyckat kräftkok gör alltid kräftfisket extra spännande. Matiga kräftdelikatesser får göra kräftskalningen sällskap.

Den oemotståndliga confiten

i Köket

Doften av puttrande gåsfett, lagerblad och rosmarin är oemotståndligt aptitlig och lovar en storartad matupplevelse. Med rätt råvaror infrias alla förväntningar. Confit kan låta komplicerat, men är en lika god som enkel metod att koka kött i fett.

Svenska sparrisprimörer

i Köket

Sol och varmt väder är vad sparrisen behöver för att skjuta sina skott ur jorden. Från maj till midsommar kan vi njuta av svenska sparrisprimörer.

Gränslös gastronomi

i Köket

Franskt eller Katalanskt? I Roussillon i södra Frankrike går matkulturen över de geografiska gränserna och bjuder in det spanska Katalonien, eller tvärtom. Det Katalanska är den dominerande gastronomiska influensen i skuggan av Pyrenéerna.

Lax för finsmakare

i Köket

Salmalax har länge varit favorit i topprestaurangernas kök. Det är lätt att förstå varför. När det gäller färsk lax är det svårt att hitta bättre, om du inte fiskar upp den själv.

Den odlade laxen från Bømlo i Nordnorge har tagit matvärlden med storm. På de bästa restaurangerna har Salmalaxen parkerat sedan länge. Men den kan nu även köpas i välsorterade fiskdiskar.

Vårkyckling på menyn

i Köket

Björkarna börjar skimra i grönt och primörörterna frodas. Vår i köket betyder vårkyckling och fina primörer från Sydeuropa. De svenska får vänta några veckor än.

Fyllda grönsaker

i Köket

Fyllda grönsaker är en sann hyllning till sommarens överflöd. De kan fyllas med både fläsk, kalv och oxkött.

Tid för vårlamm

i Köket Påsk

April nalkas och det betyder ny säsong för svenska råvaror i köket. Vårlamm är en given nystart på det svenska matåret.

Kallrökt

i Köket

Svenska charkuterier är på uppgång. På Sandströms kött går kallröken snart på högtryck. Det blir bland annat en kallrökt grissida med storslagen smak.

Den goda köttgrytan

i Köket

En välkokt köttgryta är både lyxig bjudmat och en trotjänare på vardagsbordet. Att välja rätt kött till grytan är en enkel väg till kulinarisk succé.

Le Chaudron – vin och vildsvin

i Köket

Marc Grillon välkomnar lunchgästerna med ett glas vitt Rhônevin i baren. Restaurangen Le Chaudron i Tournon är ett omtyckt tillhåll för områdets vinmakare och andra hungriga. Den lilla bistron serverar franska och regionala rätter i klassisk rustik bistroanda.

Öl i maten

i Köket

Öl är svensk dryckestradition som de senaste åren fått en renässans. I maten ger öl mustig smak åt både grytor och såser.

Höstlamm och miljövård

i Köket

Det finns något av kulinarisk magi över höstens svenska lamm. Framförallt när de föds upp med omsorg om smaken. På Gotland får lammen en distinkt arom av den rika gotländska floran.

Den goda blåmusslan

i Köket

Blåmusslor är både en billig och delikat råvara som är lätt att variera. De behöver egentligen inte krånglas till med invecklade recept. Bara kokta i lite vitt vin och vitlök sprider de en oemotståndlig doft i köket. Det går förvisso att äta musslor hela året, men hösten och vintern är de bästa perioderna. Senare under våren magrar musslorna eftersom den mesta energin går åt till lek och fortplantning.

Sherryns hemlighet

i Köket

Att sherry är ett vin som passar bra till mat är ett välkänt gastronomiskt faktum. Framförallt råvaror som annars är svåra att på ett njutbart sätt kombinera med viner, får med sherryn plötsligt en pålitlig kompanjon.

Svenska äpplen på menyn

i Köket

Höstfrukter dignar på träden och det betyder mycket äpplen i köket. De får storartat sällskap av anka, kycklinglever och en rökt grissida.

Kantareller -vår mest uppskattade matsvamp

i Köket

Juli har bjudit på allt annat än bra semesterväder. Rekordregnet har dock fått svamparna att snabbt växa till sig i skogen.

Surströmmingsburken ska öppnas

i Köket

Tredje torsdagen i augusti är den traditionella premiären för årets strömmingar. Som traditionen påbjuder tillsammans med tunnbröd, rödlök och mandelpotatis.

Kräftor

i Köket

Den svala augustikvällen får dimmorna att dansa över den lugna sjön. Vid stranden ligger kräfttinorna redo för årets stora uppgift. För de mörka augustinätterna bjuder på kräftfiske, glada papphattar och svala nubbar. Det är dags att agna, prova fiskelyckan och förbereda årets kräftfest.

Lök

i Köket

Löken har många gånger en oglamorös och otacksam uppgift i köket. Den syns sällan men bidrar med bas och stadga i många rätter, som en smakernas grovarbetare. Men löken förtjänar att ibland få vara lite mer än kulinarisk ryggrad. Den klarar smakmässigt definitivt att spela solo.

Sida 3 av 41234
Äpple Årets kock Blåmusslor Confit Fergus Henderson Feskekörka Fyllda grönsaker Gåsamiddag Gérard Vives Gös Grillat Grisens hemlighet höstfrukter Kanapé Kantareller Katalansk svampinspiration Kyckling lammprimör Laroche Winebar et Restaurant Le Chaudron Musslor Nyårsmeny Ödmjuka knölar Öl i mat Oxsvans Peppar Potatis Primörer Räkor Rödbetor rödspätta Salmalax Secreto Iberico Sherry Sommarhö Sparris Stenhuse Gård Surströmming Taverna Basca Irati Tema Grytor med ben Tema Kantareller Tema kräftor Tema Vild och tam fågel tryckkokare Umamirika råvaror Vårfruvåfflor Vintergös

Instagram feed