i Köket

Påskmiddag med lamm

i Köket Påsk

Lamm och ägg är lika säkert till påsken som sillen till midsommar. Det är utan tvekan en av våra stora mathelger och ägget intar givetvis en central position.

Svensk sparris ur jorden

i Köket

Sol och varmt väder är vad sparrisen behöver för att skjuta sina skott ur jorden. Efter en lovande början av säsongen stannande skörden av något. 10 ton sparris dras varje säsong ur jorden på Stenhuse gård på Gotland.

Läckra påskägg med svenska smaker

i Köket Påsk

Påsken står för dörren och det är dags för en av årets mathögtider. Äggen är givna, liksom lammet. Äggen toppas med svenska fiskklassiker som gravad lax, böckling och löjrom och blir garanterad påsksuccé.

Fergus Henderson -ödmjuk stjärnkock med sunt köksförnuft

i Köket

”Det handlar om att respektera naturens egen kulinariska kraft. Ska vi döda ett djur är det rimligt att vi också använder alla delarna i köket. Det handlar om rakt sunt köksförnuft.”

Grytkött på ben

i Köket

Vintern kämpar på mot vårljuset och det är tid att koka de sista robusta köttgrytorna innan våren tar över i köket. Hela köttbitar på ben ger grytorna köttsmak som räcker hela våren.

På jakt efter grisens hemlighet

i Köket

Att hitta skumma styckdelar från gris är enkelt i Barcelonas myller av matmarknader. Efter en sensationell lunch på Secreto iberico, grisens hemlighet, på restaurangen Abac var frågan givetvis om det skulle gå att hitta en svensk version på den spanska grishemligheten.

Grisens hemlighet – smak och metod

i Köket

För första gången finns en svensk Secreto. Nibbles grisens hemlighet har en kulinarisk nivå fullt i klass med det spanska ursprunget.

Vintergös

i Köket

Dum som en gös är ett gammalt svenskt talesätt från 1700-talets Sverige. Om gösen är dummare än andra svenska insjöfiskar är väl tveksamt, men den är hur som helst en av våra mest uppskattade matfiskar.

Matiga vintersoppor

i Köket

Bönor och ärtor är enkel och mättande vintermat. Baljväxterna är dessutom ett bra alternativ för den som vill skaffa sig lite mer miljövänliga matvanor. Byt ut köttet mot bönor en gång i veckan.

Nytt år-nytt skafferi

i Köket

Januari innebär alltid en viss mättnad. Jul och nyårsfester har satt sina spår. Det nya året är ett bra tillfälle att nolla kökets basparametrar. Ut med det gamla och in med det nya och samtidigt passa på att göra några uppdateringar också.

Pintxos-baskiska delikatesser

i Köket

I den Baskiska delen av Spanien kallas barhängets smårätter för Pintxos. Det är små delikata kanapéer på tandpetare som passar utmärkt för festen.

Peppar för finsmakare

i Köket

Gérard Vives är en fransk kock och matkreatör som frälst kockvärlden med sin exotiska repertoar av peppar. På hans kundlista hittas kockcelebriteter som Heston Blumenthal i England, Pierre Hermé, Michel Troisgros och Pierre Gagnaire i Frankrike.

Allt är gott på grisen

i Köket

Julen står för dörren. Skinkan är given men grisfötterna har blivit ett bortglömt julattribut, så i VG-köket fick de huvudrollen i några terriner för julbordet.

Sött och salt till glöggen

i Köket

Med Lucia runt och hörnet och julen inom räckhåll är det tid för söta dofter av kanel, kardemumma och nejlikor i köket. Till glöggen passar både salta och söta tilltugg som glöggkokta päron och en terrin på mögelost och pepparkakor.

Värmande köttgrytor för kalla kvällar

i Köket

I köket doftar det inbjudande av timjan, lagerblad och välkokt kött. Grytor är matkonstens tungviktare, inte för att de behöver vara mättade med fett, men för att smaken har ett djup och en tyngd som är svår att överträffa. Grytor är rustikt, okonstlat och har en urkraft som är belönande när hösten gör sig påmind.

Rödbetor – en höjdpunkt på höstmenyn

i Köket

De är söta och lite jordiga i smaken och har en röd färg som är oslagbar, och svår att tvätta bort. Men delikata är de. Sommaren bjuder givetvis på ett överflöd av nyupprycktabetor som är en given höjdpunkt på höstmenyn.
Kokta rödbetor med smält smör är i all sin enkelhet en delikatess. Rödbetan har lång historia i den svenska matkulturen.

Katalansk svampinspiration

i Köket

Svampsäsongen står för dörren efter en något sen start. Augustis sommarregn har satt fart svamparna vilket givetvis ska utnyttjas i köket. Barcelonas magnifika matmarknad La Boqueria, får ge inspiration till sommarens svampskörd.

Laroche Winebar et Restaurant

i Köket

Chablisvinernas struktur, med sin friska syra och täta mineralitet gör dem utmärkta tillsammans med mat. Det är något Michel Laroche tagit fasta på när han på sin vinbar sätter vinets smak i fokus.

Sommarprimörer

i Köket

Grönsaksstånden svämmar just nu över av fräscha grönsaker. Bondbönorna är definitivt värd lite extra uppmärksamhet i köket.

Sida 4 av 41234
Äpple Årets kock Blåmusslor Confit Fergus Henderson Feskekörka Fyllda grönsaker Gåsamiddag Gérard Vives Gös Grillat Grisens hemlighet höstfrukter Kanapé Kantareller Katalansk svampinspiration Kyckling lammprimör Laroche Winebar et Restaurant Le Chaudron Musslor Nyårsmeny Ödmjuka knölar Öl i mat Oxsvans Peppar Potatis Primörer Räkor Rödbetor rödspätta Salmalax Secreto Iberico Sherry Sommarhö Sparris Stenhuse Gård Surströmming Taverna Basca Irati Tema Grytor med ben Tema Kantareller Tema kräftor Tema Vild och tam fågel tryckkokare Umamirika råvaror Vårfruvåfflor Vintergös

Instagram feed