Pajer med fransk touche

De är lätta att laga och med en enkel grön sallad är det lika enkelt som gott. Svensk sallad är dessutom i säsong så det gäller att ta vara på det.

paj201208mellannospace

Tre ägg och tre deciliter crème fraiche, den lätta för som vill ha smalare paj, är allt som behövs som bas i en god paj. Smaksättningen kan från basen lätt varieras. För alla som tycker pajdeg är omständigt att göra går det utmärkt att köpa färdig pajdeg på rulle från kyldisken. Om man ska använda mördeg eller smördeg är en smaksak.

Getostpajen får en delikat syrlig smak som får sötsyrlig kontrast av solmogna sommartomater. Till getosten passar den milda löksmaken från gräslök och den blommiga örtaromen från timjan utmärkt. Timjan får också sätta smak på vinägretten som salladen toppas med. Använd getost efter smak. Här har den vanliga rullen på getsot används och den fungerar bra.

Roquefortost har en stark smak som också gör sig bra i en paj. Botten på pajskalen får ett generöst lager av ost som sedan toppas med äggstanning innan den hamnar i ugnen. Servera gärna med en valnötsvinägrette och några rostade valnötter till en sallad.

Den sommarfräscha purjolöken blir också god i pajen. Den behöver bara någon minut i stekpannan innan den får toppa äggstanningen som också fått smak av cheddarost.

Rejäl sälta får pajen på sardeller, tomat och oliver. Den innehåller ingen äggstanning men blir oemotståndlig ändå. Tomterna får koka ner till en marmeladtjock sås innan den hamnar i pajen som toppas med oliver och sardellfiléer. Ett utmärkt förrättssnack till sommarrosén.

Quiche är franska för paj, och från Lorraine i norra Frankrike kommer kanske den mest kända med smak av rökt sidfläsk.

Skriv ut Paj med purjolök och cheddarost

paj med purjolokIngredienser för 4 portioner

1 mördeg, eller färdigkavlad smördeg
3 ägg
3 dl crème fraiche
1 stor purjolök
150 gram cheddarost, riven

Kavla ut degen och skär ut 4 rundlar som täcker små portionspajformar. Lägg smörpapper i botten på pajformen så lossnar pajen lättare när den är gräddad. Ställ i frysen i 10 minuter. Värm ugnen till 250 grader. Nagga degen i botten av pajen med en gaffel och förgrädda i 6-8 minuter.

Skiva purjolöken och stek någon minut i olivolja. Smaka av med salt och peppar.

Vispa ihop crème fraiche, ägg och mjölk och blanda med riven cheddarost. Smaka av med salt, peppar och en nypa cayennepeppar. Häll blandningen i de förgräddade pajskalen och toppa med stekt purjolök. Grädda i ugnen på 225 grader 25-30 minuter. Ta ut och låt den svalna något innan den skärs upp.

Skriv ut Paj med getost och tomat

getostpajGetostpajen får en delikat syrlig smak som får söt kontrast av solmogna sommartomater. Till getosten passar den milda löksmaken från gräslök och den blommiga örtaromen från timjan utmärkt.

Ingredienser för 4 portioner

1 mördeg, eller färdigkavlad smördeg
4 ägg
250 gram getost
3 1/2 dl crème fraiche
4 kvistar timjan, utan stjälk
4 msk hackad gräslök
Salt
peppar

Kavla ut degen och täck en pajform ungefär 25-30 cm i diameter. Lägg smörpapper i botten på pajformen så lossnar pajen lättare när den är gräddad. Ställ i frysen i 10 minuter. Värm ugnen till 250 grader. Nagga degen i botten av pajen med en gaffel och förgrädda i 10 minuter.

Vispa ihop crème fraiche, ägg och mjölk och blanda med getost och örter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite muskotnöt. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet och grädda i ugnen på 225 grader 40-45 minuter. Ta ut och låt den svalna något innan den skärs upp. Servera med en fräsch sallad och honungsvinägrette

 

Honungsvinägrette

1 msk honung
2 msk rödvinsvinäger
4 msk olivolja
Salt
Peppar

Vispa ihop ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Skriv ut Paj med roquefort

Paj med roquefort
Ingredienser för 4 portioner

1 mördeg, eller färdigkavlad smördeg
3 ägg
3 dl crème fraiche
200 gram roquefortost
Salt
Peppar

Kavla ut degen och skär ut fyra rundlar som täcker fyra små portionspajformar. Lägg smörpapper i botten på pajformen så lossnar pajen lättare när den är gräddad. Ställ i frysen i 10 minuter. Värm ugnen till 250 grader. Nagga degen i botten av pajen med en gaffel och förgrädda i 6-8 minuter. Låt pajskalen svalna något.

Vispa ihop crème fraiche och ägg. Smaka av med salt, peppar. Lägg ett lager ost i botten på pajen och fyll med äggstanning. Grädda i ugnen på 225 grader 25-30 minuter. Ta ut och låt den svalna något innan den serveras med en god sallad, gärna med valnötter och valnötsvinägrette

Valnötsvinägrette

1 msk valnötsolja
3 msk olivolja
2 msk sherryvinäger
Salt
Peppar

Vispa ihop ingredienserna och smaka av medsalt och peppar.

Skriv ut Paj med sardeller och tomat

Paj sardeller och tomatIngredienser för 4 portioner

1 mördeg, eller färdigkavlad smördeg
8 sardellfiléer
16 svarta oliver

Tomatsås

500 gram solmogna tomater
3 msk olivolja
1 sommarlök
½ vitlöksklyfta
4 sardellfiléer
1 msk vitvinsvinäger
2 kvistar timjan
1 kvist rosmarin
Salt
Peppar

 

Kavla ut degen och skär ut fyra rundlar som täcker fyra små portionspajformar. Lägg smörpapper i botten på pajformen så lossnar pajen lättare när den är gräddad. Ställ i frysen i 10 minuter. Värm ugnen till 250 grader. Nagga degen i botten av pajen med en gaffel och förgrädda i 6-8 minuter. Låt pajskalen svalna något.

Finhacka löken och tomaterna och fräs i olivolja tillsammans med sardellfiléer och örter. Tillsätt vinäger och sjud tills såsen blir marmeladtjock i konsistensen. Smaka av med salt och peppar.

Fyll de förgräddade skalen med tomatsås och toppa med svarta oliver och sardellfiléer. Baka i ugnen på 225 grader i 10-12 minuter.

Skriv ut Paj med tonfisk och emmentalerost

Paj med tonfisk och emmentalerostIngredienser för 4 portioner

1 mördeg, eller färdigkavlad smördeg
1 burk tonfisk i vatten
3 ägg
3 dl crème fraiche
100 gram emmentaler, eller herrgårdsost
Salt
Peppar
En nypa cayennepeppar

Kavla ut degen och skär ut fyra rundlar som täcker fyra små portionspajformar. Lägg smörpapper i botten på pajformen så lossnar pajen lättare när den är gräddad. Ställ i frysen i 10 minuter. Värm ugnen till 250 grader. Nagga degen i botten av pajen med en gaffel och förgrädda i 6-8 minuter. Låt pajskalen svalna något.

Vispa ihop crème fraiche och ägg och tillsätt riven ost och tonfisk. Smaka av med salt och peppar. Häll äggbladningen i en förgräddade pajskal och grädda i ugnen på 225 grader 25-30 minuter. Ta ut och låt den svalna något innan den serveras med en tomatsallad med lök och kapris.

Lämna kommentar

Instagram feed