Påskmiddag med lamm

Lamm och ägg är lika säkert till påsken som sillen till midsommar. Det är utan tvekan en av våra stora mathelger och ägget intar givetvis en central position.

Påskpaté med kokt ägg receptLammet kompletteras i denna middag med en påskpaté med ägg och en tartar på böckling, eftersom sillen alltid har sin plats på våra högtidsdukade bord. Den får givetvis också sällskap av kokta ägg, och en salt kaviarvinägrette.

Vintern är till ända, liksom fastan enligt den kyrkliga traditionen. Av naturliga skäl har vårens överflöd av råvaror fått invänta slutet på fastan innan de kunnat konsumeras. Det är därför inte märkligt att äggen intagit en central roll på den traditionella påskmiddagen. De har helt enkelt funnits i överflöd just denna tid på året. I dag finns självklart äggen året om och får möjligen mer symbolisera livets pånyttfödelse i vårt mer profana påskfirande.

Påsklammet har givetvis också sitt religiösa ursprung. Rent gastronomiskt är egentligen lamm i Sverige mer en höstråvara. Vårslakt på lamm sker i betydligt mindre omfattning. Dilamm är ljusare och mörare i köttet än det lite äldre höstlammet. Likväl är lamm gott både höst och vår.

En middag på lammytterfilé blir genast lite lyxigare än densamma på steken. Köttet är mörare och också dyrare, men den är väl värd sin extra kostnad. Lammet får sällskap av små söta körsbärstomater som fylls med en blandning av grekisk getost, citronskal och honung. Ett sötsyrligt litet tillbehör som ramar in det smakrika lammköttet på ett bra sätt. Den traditionella rödvinskyn kryddas lite extra med tapenade på svarta oliver, vilket ger såsen ett härligt salt sting. Lite jordig och söt i smaken är den citronstekta kronärtskockan, ett gott komplement till de övrigt starka smakerna.

Sillen är obligatorisk på festbordet och här får den inta platsen som en liten aptitretare. Det är en uppsträckt liten tartar på rökt böckling, kokt ägg, rödlök och kapris som får en söt avrundning med en honungssötad kaviarvinägrette.

Påskpatén blir en vacker mellanrätt som kan serveras med en fräsch sallad på ruccula och körsbärstomater.

Skriv ut Böcklingmousse på kavring

Böckling Recept | Böcklingmousse på kavringIngredienser för 8 små kanapéer

2 böcklingar
3 dl crème friache
1/2 dl finhackad gräslök
2 gelatinblad
8 skivor kavring, eller annat grovt bröd
1 burk stenbitsrom eller löjrom
1 rödlök
Salt
Peppar

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Rensa böcklingen noggrant från ben. Mixa böckling och crème fraiche till en slät smet.
Finhacka gräslöken och blanda i .Smaka av och salta och peppra.

Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smällt dem i en kastrull. Låt den svalna lite. Tillsätt lite av böcklinggrädden och blanda väl med gelatinet. Häll tillbaka i resten av böcklinggrädden och blanda väl. Häll smeten i en form och ställ den i frysen i 20 minuter tills den stelnar.

Skär ut små runda kanapéer av moussen eller gör ett litet ägg med en varm sked. Lägg moussen på små brödbitar och toppa med kaviar och lite rödlök.

Skriv ut Böcklingtartar med kokt ägg och kaviarvinägrette

Böckling | Recept Böcklingtartar med kokt ägg och kaviarvinägretteIngredienser för 4 portioner

4 böcklingar, gärna nyrökta
4 skivor kokt potatis
2 kokta ägg, finhackade
2 msk röd kaviar
1 rödlök, finhackad
2 msk kapris, grovt hackad
Gräslök för garnering

Kaviarvinägrette
2 msk mild olivolja
1/2 tsk honung
1 msk vitvinsvinäger
2 msk röd kaviar
Salt
Peppar

Rensa böcklingen och lägg fisken i skål. Skär 4 runda skivor av den kokta skalade potatisen med en kanapéform, eller annan rund form (5cm i diameter ungefär). Hacka äggen fint och blanda med röd kaviar. Hacka rödlöken fint.

Varva på potatisskivan äggblandning, hackad lök och kapris och toppa med den rensade böcklingen. Garnera med grovt hackad gräslök.

Blanda olja, honung, vinäger och kaviar och smaka av med salt och peppar. Ringla såsen runt tartaren och servera.

Skriv ut Påskpaté med kokt ägg

Påskpaté med kokt ägg

Ingredienser för 6-8 portioner

350 gram fläskfärs av bra kvalitet
250 gram kalvfärs
2 schalottenlökar
150 gram hackad persilja
10 gram salt, (1 1/2 tsk ungefär)
1 ägg till patéfärsen
40 gram getost
4 kokta ägg
2 stora morötter
2 msk vitvinsvinäger
Svartpeppar
1 nypa timjan

Skala och skär morötter i skivor på längden. Koka i saltat vatten tillsamman med några matskedar vitvinsvinäger tills de är mjuka.

Blanda fläsk- och kalvfärs med ett ägg, getost, hackad persilja, peppar, salt och nypa timjan. Koka äggen i 7 minuter och skala dem.

Klä en brödform med plastfilm och lägg ett lager morötter i botten. Fortsätt med ett tunt lager patéfärs och lägg därefter i äggen. Täck med resten av färsen och ställ i en form med höga kanter. Koka upp vatten och fyll den yttre formen så 2/3-delar av peatéformen täcks. Den ska helt enkelt bada i vattnet. Ställ sedan i ugnen på 100 grader i 1 1/2 timme. Ta ut och låt svalna.

Skär i skivor och servera med en sallad på ruccula eller machesallad och några körsbärstomater.

Skriv ut Vita bönor med sidfläsk och tomat

Vita bönor med sidfläsk och tomatIngredienser för 4 portioner

2 dl vita bönor, blötlagda (eller en burk färdiga bönor)
1/2 tsk salvia
100 gram rimmat sidfläsk
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
4 tomater, skållade
3 msk olivolja
1 lagerblad
1/2 dl hackad persilja
salt
peppar

Lägg bönorna i blöt i kallt vatten i ett dygn. Koka därefter bönorna i vatten och kryddor i 45 minuter till en timme tills de är mjuka.

Skär ett kryss i tomaterna och lägg dem i kokande vatten en minut. Ta upp dem ur vattnet och ta bort skalet.

Strimla sidfläsket och fräs i stekpanna tills den fått lite färg. Hacka tomaterna grovt och fräs i olivolja tillsammans med lök, vitlök och örter och blanda sedan med sidfläsket. Koka ner såsen tills nästan all vätska är borta.

Tillsätt bönorna och rör om. Salta och peppra och servera till köttet.

Skriv ut Lammstek med örter, haricot verts med vitlök, balsamicosky och lökpuré med stjärnanis

Lammstek Recept | Lammstek med örter, haricot verts med vitlök, balsamicosky och lökpuré med stjärnanis

Lammstek Recept | Lammstek med örter, haricot verts med vitlök, balsamicosky och lökpuré med stjärnanis

Ingredienser till 6 portioner

1 lammstek urbenad 1-1,5 kg
3 msk finhackad rosmarin
2 kvistar rosmarin
3 msk finhackad persilja
2 msk finhackad timjan
2 lagerblad
1 vitlök
2 msk olivolja
salt
peppar

Finhacka örterna och strö rikligt i steken. Salta och peppra och bind ihop steken med bomullstråd.

Salta också utsidan av steken och sätt några lagerblad och rosmarinkvistar under stekens snöre.

Ringla lite olivolja över steken och stek den ugnen på 150 grader.

Lägg de oskalade vitlökklyftorna runt steken.

Steken är rosa när temperaturen i köttet är 58-60 grader och genomstekt vid 70 grader.

Ta ut steken ur ugnen vid önskad temperatur och låt den vila i minst 10 minuter innan den skärs upp.

Skiva upp och lägg på serveringsfat tillsammans med vitlöksklyftorna.

Lökpuré med stjärnanis
4 gula lökar
2 msk olivolja
2 msk smör
1 stjärnanis
salt
peppar

Skiva löken och stek den långsamt på svag värme i 45 minuter tillsammans med stjärnanis och olivolja. Löken ska inte bli bränd bara gyllenbrun.

Ta bort anisen och mixa löken och smöret till en slät puré. Salta och peppra.

Haricot verts med vitlök
300 gram haricot verts , färska eller frysta
2 vitlökklyftor
1 chalottenlök
3 msk olivolja
salt
peppar

Koka bönorna tills de är mjuka men fortfarande spänstiga.

Hacka vitlök och schalottenlök och låt den svettas en stund i en stekpanna med olivolja.

Tillsätt de kokta bönorna och fräs ytterligare någon minut. Salta och peppra.

Balsamicosky
1 dl balsamico vinäger
1 liten lök
2 vitlöksklyftor
1 kvist rosmarin
1 lagerblad
1/2 dl sky från lammköttet
salt
peppar

Häll lite vatten i formen som köttet stekts i och koka ur all köttsaft. Reducera till 1/2 dl ungefär.

Hacka lök och vitlök och fräs hastigt i en gryta. Tillsätt vinäger och kryddor och låt såsen puttra i 10 minuter, Tillsätt den reducerade skyn från köttet och koka ytterligare en stund till såsen tjocknat. Sila av och salta och peppra och servera till köttet.

Skriv ut Lammytterfilé med getostfyllda körsbärstomater, kronärtskocka och palsternackspuré

Lammytterfilé Recept | Lammytterfilé med getostfyllda körsbärstomater, kronärtskocka och palsternackspuréIngredienser för 4 portioner

700 gram lammytterfilé, gärna med fettkappa kvar
2 msk olivolja
1 msk smör
4 kronärtskockor
Saft från 1 citron
salt
svartpeppar
1 nypa rosmarin

Skär toppen av jordärtskockorna och plocka bort de yttersta grova bladen. Dela på hälften och gnid in med citronsaft så de inte mörknar. Ta bort borsten i mitten och koka därefter skockorna i 20 minuter i saltat vatten. Dela i fjärdedelar och stek sedan hastigt i olivolja och citronsaft. Salta och peppra.

Bryn lammköttet i smör och olivolja tills det fått fin färg. Salta och peppra och krydda med en nypa rosmarin. Ställ stekpannan i ugnen och stek klart köttet på 175 grader i ungefär 10 minuter. Köttet är då rosa och saftigt. Ta ut och låt filéerna vila i 10 minuter på varm plats innan det skärs upp.

Palsternackspuré
4 palsternackor
4 potatisar
20 gram smör
1 dl mjölk
Salt
Peppar
Skala palsternackorna och potatisen. Klyfta palsternackorna och skär bort den träiga mittroten. Koka i lätt saltat vatten. Pressa i potatispress och tillsätt smör och mjölk och vispa ihop till en slät puré. Smaka av och salta och peppra.

Körsbärstomater med getost, citron och honung
20 körsbärstomater
120 gram grekisk getost
1 tsk honung
2 tsk olivolja
1 tsk citronskal, finhackat
Salt
Peppar
Dela tomaterna på hälften och ta ur kärnor med tesked. Ställ tomaterna i en ugnsfast, lätt oljad form. Blanda getost, olivolja, finhackad citronskal och honung till en slät smet. Fyll tomathalvorna och grilla i ugnen på 200 grader i 10 minuter till osten fått lite färg.

Rödvins och olivsky
2 dl rött vin
1 liten lök
2 dl kalvbuljong
1 msk olivtapenade
1 msk smör
Salt
Peppar

Hacka löken och fräs i lite smör. Tillsätt vin och buljong och koka ner till hälften av vätskan återstår. Sila av och tillsätt olivtapenade och koka upp igen. Vispa i en msk smör och håll såsen varm. Smaka av och salta och peppra.

Lämna kommentar

Instagram feed