Våfflor -salta vårfruvåfflor

Våfflor är en svensk matklassiker och ett säkert vårtecken. Sylt och vispgrädde är givna garnityr till frasvåfflan men varför inte göra en matig variant till vårlunchen.

våfflorDe dyker upp ungefär samtidigt som vårens första tranor återvänder från söder. Det sägs att det hela började som ett misstag. Jungfru Marie Bebådelsedag som är vårens första kyrkliga högtid, kallades i folkmun vårfrudagen, men blev med tidens tand och dialektalt sludder förvanskat till våffeldagen. Fram till 1953 var vårfrudagen den 25 mars helgdag, men efter att den avskaffades firas den kyrkliga bebådelsedagen en söndag mellan den 22 och 28 mars. Våfflor bakas dock fortfarande på våffeldagen den 25 mars.

Traditionen att baka våfflor har en lång historia som kan spåras ända tillbaka till 600-talet. Liksom många av våra gamla mattraditioner har den sin förklaring i det enkla bondesamhällets säsongsmässiga variationer i tillgången på färska råvaror. Efter den långa mörka vintern innebar vårens ankomst i mars att hönsen började värpa ägg, och korna ge mjölk. Det var givetvis ett utmärkt tillfälle att frossa och konsumera vårens nya färskvaror. Med ett överskott på ägg, mjölk och grädde är det lätt att inse våfflans uppkomst.

Från början gräddades våfflorna i ett fyrkantigt dubbelsidigt järn över spisglöden. Den hjärtformade våfflan och våffeljärnet dök upp i slutet av 1800-talet då det också blev populärt att äta våfflorna med sylt och grädde till kaffet.

Sylt och grädde är självklart en klassiker, men det går att givetvis att göra lite matigare våfflor, antingen som förrätt eller som huvudrätt. Här är några salta recept att inspireras av. Principen är enkel så använd din favoritråvara och komponera en egen salt och matig våffla.

Drick: Varför inte en hyggligt torr äppelcider. Annars känns det väldigt mycket som rosévinsmat, men vi får vänta en vecka till, innan årets laddning dyker upp. 2009 på rosévin är dessvärre lite utgången. Några 2010 har dykt i det ordinarie sortimentet. Marqués de Cáceres Rosado 2010, (2755, 75kr), har fin vinbärsfrukt och en uppfriskande syra som passar till maten. Också 2010 Valle Reale Vigne Nuove Cerasuolo, (2242, 79 kr), har en pigg körsbärsfrukt och en stram syra som gör maten gott sällskap.

Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2009, (5798, 115kr), är bra just nu. Ett fatrunt vitt från Bourgogne som kommer stå sig fint till både kycklingen, tapenaden och tomaterna. 2009 Chablis Domaine de la Boissonneuse, (5624, 155 kr), är också lysande från 2009.

Ett lätt rött fungerar också. Varför inte en gammal trotjänare från Beaujolais. 2009 Beaujolais-Villages (5003, 79 kr), är också generös i frukten från årgång 2009. Lätt friskt och charmigt rödbärigt.

Mandelvåffla med tomattapenad och sardeller

Mandelvåffla med tomattapenad och sardellerIngredienser till 4 portioner

Våfflor:
4 äggulor
3 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
50 gram smält smör
1 dl finmalda rostade mandlar
salt och lite vitpeppar

Fyllning:
Tomattapenad
1 dl torkade tomater i olja
1 msk kapris
1 liten vitlöksklyfta
4 msk olivolja
salt
peppar
4 sardellfiléer per person
några stjälkar bladpersilja
några skivade oliver till garnering

Gör våffelsmeten som vanligt och blanda i den finmalda mandeln.
Lägg 1 msk tomattapenade på ¼ våffla och toppa med en sardellfilé, skivade oliver och hackad persilja

Ricottavåffla med parmaskinka, parmesan, pinjenötter och grillad paprika

Ricottavåffla med parmaskinka, parmesan, pinjenötter och grillad paprikaIngredienser till 4 portioner

Våfflor
4 äggulor
3 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
50 gram smält smör
75 gram ricottaost
salt
peppar

Fyllning
200 gram tunt skivad parmaskinka
50 gram parmesan hyvlad
2 röda paprikor, grillade utan skal
4 msk olivolja
2 msk rostade pinjenötter
ekbladssallad, machesallad eller annan mild sallad för garnering
några kvistar bladpersilja

Dela parikorna på hälften och ta bort kärnhus och de vita lamellerna och rosta i ugnen i 20 minuter på 200 grader tills skalet blivit svart. Lägg i en skål och dra plastfilm över. Låt ligga i 10 minuter så skalet lossnar. Skär strimlor och lägg i skål tillsammans med olivolja och lite salt.

Vispa ner ricottaosten i våffelsmeten och grädda en våffla per person och håll dem varma.

Lägg lite sallad på ¼ våffla och varva med grillad paprika och torkad skinka. Garnera med rostade pinjenötter, en kvist timjan och några pesiljeblad och lägg en ¼ våffla över.

Örtvåffla med kycklingbröst, ruccola och tomatsvinägrett på soltorkade tomater

Örtvåffla med kycklingbröst, ruccola och tomatsvinägrett på soltorkade tomaterIngredienser till 4 portioner

Våfflor
4 äggulor
3 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
50 gram smält smör
1 knippe finhackad persilja
1 knippe finhackad färsk timjan
några finhackade salviablad
salt
vitpeppar

Fyllning
4 kycklingfiléer
½ påse rucolasallad
12 körsbärstomater
1/2 dl finhackade soltorkade tomater i olja
1 rödlök, skivad i ringar
2 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
några kvistar bladpersilja
några kvistar timjan
salt
peppar

Salta och peppra kycklingfiléerna och stek i lite smör och olivolja tills de fått fin färg. Ta upp ur pannan och låt kycklingen gå klart i ugnen på 175 grader i 10-15 minuter.

Mixa de soltorkade tomaterna med vinäger till en fin pasta. Vispa i olivolja, smaka av och salta och peppra. Blir den för tjock i konsistens kan den spädas med några matskedar vatten.

Smörj våffeljärnet med smält smör och grädda 1 våffla per person och håll dem varma i ugnen.
Skiva de varma kycklingfiléerna .

Varva sallad, kycklingfilé, lökringar på ¼ våffla och ringla tomatvinägrette över. Garnera med persilja och timjan. Lägg ¼ våffla över och servera.

Mera i samma ämne:

Instagram feed