Sommarprimörer

Grönsaksstånden svämmar just nu över av fräscha grönsaker. Bondbönorna är definitivt värd lite extra uppmärksamhet i köket.

sallad-pa-prmorer-med-getostveloute.jpg

I början av säsongen är bondbönorna mjälla och delikata och behöver efter att baljorna tagits bort bara ett snabbt uppkok i ett par minuter. Med sin intensivt och läckert ljusgröna färg blir de nästan självlysande på tallriken. Bönornas milda smak och mjälla konsistens gör dem lätta att kombinera med andra smaker. Okonstlat är alltid bra med fräscha primörer.
Parmesanost, en fruktig olivolja, salt och peppar gör bönorna till en utsökt liten sommarförrätt. Några strimlade basilikablad ger dessutom rätten en frisk örtig inramning.
Lite mer intensiva och starka smaker får bönorna med en choritzovinägrette som spetsats med lite extra chili. Korven ska vara av en torkad sort som ofta har en nästan rökig smak av spansk paprika.
Mjuk och mild i smaken blir bönorna med grädde och dijonsenap. Ett väl valt sällskap till försommarfisken.
Till fisken, eller ännu hellre till det grillade lammet passar också gröna bönor, haricots verts som fått steka hastigt med lite vitlök och olivolja.
Tillsammans med smulad fetaost och några svarta oliver blir samma bönor en fräsch förrättssallad.
Kronärtskockorna har en söt och jordmättad arom. Små kronärtskockor som är vanligt runt Medelhavet kan med fördel ätas hela. Kokta i 15 minuter och med ett snabbt besök på grillen är de fantastiska på sommarbuffén. De lite större exemplaren som är vanliga här, kokas först i ungefär 30 minuter. Att plocka blad för blad och äta den mjuka roten är en trevlig och tillfredsställande syssla i väntan på middagen. När bladen är borttagna återstår botten som en extra belöning. Med veckans mandeldoftande sås blir de en förrätt som platsar på vilken sommarmiddag som helst.

Skriv ut Bondbönor med sidfläsk och senap

Ingredienser för 4 portioner

350-400 gram skalade bondbönor
100 gram rimmat sidfläsk
1 1/2 dl grädde
1 msk dijonsenap, eller annan osötad senap
1 lagerblad
1 vitlöksklyfta
1 lök
Salt
Peppar

Koka bönorna i 1-2 minuter och ta bort det yttre skalet. Tärna sidfläsket och stek i lite olivolja. Hacka vitlök och lök och fräs i olivolja i 2-3 minuter. Tillsätt grädde, sidfläsk, lagerblad och senap och koka upp. Sjud i 10 minuter och smaka av med salt och peppar. Lägg i bondbönorna och låt de bli varma. Servera med bröd eller som tillbehör till grillat kött eller fisk.

Skriv ut Stekta haricots verts med fetaost och svarta oliver

 

Haricfetaost.jpg500 gram färska gröna bönor, haricots verts
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
150 gram fetaost
1 dl svarta oliver
Salt
Peppar

Rensa bönorna från stjälkrester. Koka i saltat vatten tills de blivit mjuka
men fortfarande är spänstiga (5-6 minuter). Häll av vattnet och låt bönorna
rinna av.
Hacka vitlöken fint och fräs hastigt i olivolja. Tillsätt bönorna och stek
ytterligare någon minut. Häll upp i en skål och låt bönorna svalna något.
Smula i fetaosten, blanda väl och smaka av med salt och peppar. Garnera med
strimlade basilikablad.

Skriv ut Ljummen sallad på lätt kokta primörer med getostvelouté

Ljummen sallad på lätt kokta primörer med getostveloutéIngredienser till 4 portioner
6-8 rödbetor
4 morötter
4 potatisar, nypotatisar
200 gram grön sparris
4 lökar
1 dl kokta bondbönor
1 knippe bladpersilja
2 msk olivolja
1 dl grädde
1 dl mjölk (3%)
100 gram getost
Salt
Peppar

Koka rödbetorna och potatisen i ungefär 20 minuter, dock i olika kastruller.
Koka också morötter i ungefär 10 minuter, bondbönor i 3 minuter och löken 8-10 minuter. Sparrisen behöver bara kokas 1 minut. Koktiden får givetvis anpassas efter hur stora grönsakerna är. Klyfta de kokta grönsakerna och lägg i en skål tillsammans med grovt hackad bladpersilja. Ringla lite olivolja över och salta och peppra.

Koka upp mjölk och grädde och tillsätt getost. Mixa såsen fluffig med en handmixer. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp grönsakerna på en tallrik och ringla getostsåsen över och servera med ett gott bröd.

Skriv ut Bondbönor med choritzovinägrette och vitlök

bonbonorC.jpg

Ingredienser för 4 portioner

1 kg oskalade bondbönor, 350 gram spritade bönor (utan baljor och skal)
4 msk olivolja
1 msk sherryvinäger, eller rödvinsvinäger
1/2 röd chili
100 gram torkad choritzokorv
1 vitlöksklyfta
1 liten primörlök
Salt
Peppar

Ta bort baljorna och lägg bönorna i en kastrull. Koka i lätt saltat vatten i
2-3 minuter och lägg dem i isvatten. Ta därefter bort det yttre skalet på bönorna.
Skiva choritzon och lägg hälften i en kastrull tillsammans med olivolja och
1/2 finhackad urkärnad chili. Värm försiktigt och sjud i 10 minuter tills oljan tagit färg av korven. Sila oljan och vispa ner den i 1 msk sherry- eller rödvinsvinäger. Smaka av med salt och peppar.
Blanda bönorna med resten av den strimlade korven, en finhackad primörlök och vitlöksklyfta. Smaka av med salt och peppar och ringla vinägretten över och runt bönorna.

Skriv ut Stekta haricots verts med vitlök och lök

Enkel och god anrättning av haricots verts som både passar på egen hand och
till grillat lamm eller nötkött.

Ingredienser för 4 portioner

500 gram färska gröna bönor, haricots verts
3 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger (5 ml)
1 lök
1 vitlöksklyfta¨
Några kvistar persilja
Salt
Peppar

Rensa bönorna från stjälkrester. Koka i saltat vatten tills de blivit mjuka
men fortfarande är spänstiga (5-6 minuter). Häll av vattnet och låt bönorna
rinna av.

Hacka lök och vitlök och fräs hastigt i olivolja. Tillsätt bönorna och stek
ytterligare en stund och häll därefter i vinäger. Smaka av med salt och
peppar och garnera med lite hackad persilja.

Skriv ut Kronärtskocksbotten med mandelsås

kronärtskocksbotten med mandel
En oslagbar liten sommarförrätt.

Ingredienser för 4 portioner

4 kronärtskockor
60 gram rostade mandlar
1 liten lök
1 vitlökklyfta
2 msk olivolja
1 dl god kycklingbuljong
2 msk citronsaft
3 msk torrt vitt vin
1 sardellfilé
5 körsbärstomater
2 msk finhackad persilja

Rosta de skållade mandlarna i ugnen i 7-10 minuter på 200 grader. Skär bort
toppen på kronärtskockorna och ta också bort de grövsta bladen och putsa
botten jämn med en kniv.

Koka skockorna i 30 minuter. Ta bort bladen och “skägget” och lägg den
rensade botten på en tallrik. Den behöver inte hållas varm.
Hacka lök, vitlök och persilja fint och fräs i lite olivolja. Tillsätt vitt
vin, citronsaft, hackade och urkärnade körsbärstomater, sardellfilén och
buljong och koka upp. Mortla mandlarna väl och häll i såsen och koka tills
den tjocknar något. Smaka av med salt och peppar. Ringla såsen över
kronärtskocksbotten och servera.

Garnera med några av de röda kronärtskocksbladen

Lämna kommentar

Instagram feed