Vårlätta påskdelikatesser

Vårlätta påskdelikatesser

Påsken står för dörren och det är hög tid att få in våren i köket. Vi gjorde några vårlätta kanapéer att starta påskmiddagen med och smygstartar vårens primörsäsong med nyskördad sparris.

Sillen och den gravade strömmingen är stående inslag vid våra mathögtider, påsken är inget undantag. Här får klargravad strömming toppa en liten kanapé. På en bas av surdegsbröd får ett lager av mosad färskpotatis, smör, gräslök och dill krönas av fint strimlad klargravad strömming. Lite påsklyx i form av av kalix löjrom får toppa kanapén. I sällskap av immigt kall snaps är detta en given påsksuccé. Den som inte vill grava sin egen strömming använder helt enkelt färdig inlagd sill.

Den rökta laxen har en fet och mäktig smak som med fördel kan kombineras med friska och syrliga tillbehör. En lite annorlunda sallad på färska champinjoner, crème fraiche och dragon ger en krämig, frisk och aromatisk bas till laxen. Ett bra tips är att inte blanda i svampen förrän strax innan den ska serveras. Svampen innehåller mycket vatten som snabbt gör blandningen vattnig. Drick med en humlefruktig påsköl, gärna med citrusaromer, som 1345 Oppigårds Easter Ale 25.90 kr 17/20.

Rökt lax sätter också smak på den lätta moussekanapén. Här mixas crème fraiche och kallrökt lax med en handmixer. Gelatin ger stadga.

Sill i sin rökta form, böckling, ger bra variation till påskmaten. Rödbetor är ett klassiskt tillbehör som här får formen av knapriga chips. Lite kokta små gröna linser ger konsistens åt böcklingröran och får dessutom lite extra röksmak av röksalt. Söta knapriga rödbetor och salt rökig böckling är en enastående kombination. Gör en extra laddning rödbetschips. De är goda som snacks. Kanske lite vågat, men kraften i 1320 Mohawk Black IPA Easter Edition 30.60kr , klarar de rökta aromerna och sötman från rödbetorna.

Räkorna får plats i en smörkokt champinjon och toppas med ett smakrikt örtsmör som får smälta hastigt under grillelementet. Med samma princip går det självklart att använda andra skaldjur som havskräfta, eller hummer. Tänk på att inte grilla dem för hårt efter som skaldjur lätt blir sega om de steks för länge. Drick med 1330 Pumpviken Påsköl 29.30kr 17/20.

Skriv ut Böckling på knaprig rödbeta med linser och röksalt

Böckling Recept -Böckling med rödbetschips recept

Den rökta böcklingen och söta rödbetan är goda vänner. Här får rödbetan bli kripsig i ugnen. En fin kontrast till den krämiga fisken.

Ingredienser för 4 portioner (förrätt)

2 stora rödbetor
2 böcklingar
3 msk crème fraiche
2 msk majonnäs
1 vårlök, finthackad
3 msk hackad gräslök
1 msk hackad kapris
1 msk hackad dill
½ msk hackad dragon (kan uteslutas)
1 msk sherryvinäger, eller vitvinsvinäger
Några tsk citronsaft
3 msk små gröna linser, helst Puylinser (mått okokta)
Röksalt/havssalt (finns i salthyllan i välsorterade butiker)

Skala rödbetorna och skiva den tunt, (1-2 mm). Lägg på silikonduk, eller smörpapper i ugnen på 80-100 grader i 40 minuter tills de torkat och fått chipskonsistens. Använd varmluftsfläkten om det finns i ugnen. Salta med finmalt röksalt, eller vanligt havssalt.

Koka linserna i osaltat vatten i 20-25 minuter tills de är mjuka men inte mosiga: De tillför textur till den krämiga böcklingröran. Häll av vattnet och spola linserna under kallt vatten. Lägg i en skål och salta med röksalt, eller vanligt havssalt.

Rensa den rökta fisken och lägg bitarna i en skål. Tillsätt crème fraiche, majonnäs, hackade örter, vinäger, citronsaft och de kokta linserna. Blanda och smaka av med salt och peppar.

Lägg upp en knaprig rödbetsskiva på ett fat och toppa med en tsk böcklingröra. Upprepa och avsluta med en rödbetsskiva. Det blir med andra ord en trevånings rödbetskanapé med krämig böcklingröra emellan.

Skriv ut Moussekanapé på rökt lax och gräslök

Laxmousse på kallrökt lax med gräslök, recept
En krämig liten påskkanapé som får smak av rökt lax. Utmärkt till en humlefrisk påsköl.

Ingredienser till 6 portioner

200 gram kallrökt lax
2 dl crème fraiche
1 knippe finhackad gräslök
2 gelatinblad
lite pressad citron
8 skivor kavring eller annat grovt bröd

Mixa créme fraiche och lax till en slät puré. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter tills de blivit mjuka. Krama ur vattnet och smällt gelatinet i en kastrull på låg värme. Blanda gelatinet med ett par matskedar av moussesmeten. Häll tillbaka blandningen i resten av smeten och blanda väl. Pressa i lite citron och tillsätt den hackade gräslöken. Blanda och häll smeten i en form och ställ kallt i minst 1 timme.

Skär med en utstickare ut en rund bit mousse. Med samma form och med moussen kvar, skär ut en bit bröd som botten på kanapén. Det går också bra att göra små mousseägg med en varm sked.

Garnera med gräslök.

Skriv ut Potatiskanapé med klargravad strömming och löjrom

Klargravad strömming på potatiskanapé, recept
En god kanapé med klassiska svenska smaker.

Ingredienser för 8-10 kanapéer

12 nypotatisar
4 klargravade strömmingsfiléer, eller 2 inlagda sillfiléer
4 msk gräslök
4 msk dill
3 msk smör
1 tsk citronsaft
50 gram löjrom
4 skivor grovt bröd, eller surdegsbröd
Salt
Peppar

Skrubba potatisen noggrant och koka i saltat vatten med en riklig potyion dillkvistar. Låt den svalna något och mosa den med en gaffel tillsammans med smör , citronsaft och hackade örter.

Skär brödskivorna i kanapéstora bitar.

Skiva strömmingen i fina strimlor. Lägg potatisen på en liten brödskiva och toppa med strömming. Garnera med en generös tsk löjrom och en dillkvist. Servera eventuellt med en liten klick crème fraiche eller gräddfil

Skriv ut Räkor i örtsmör med smörkokta champinjoner

Räkor Recept -Räkor med örtsmör i smörkokt champinjon

En vårdoftande liten förrätt med räkor, smör och dragon, allt samlat i en smörkokt champinjon.

Ingredienser för 10 st

10 medelstora champinjoner
2 msk smör
Salt
300 gram färska räkor
1 msk hackad dragon, eller annan ört efter smak
3 msk citronsaft
2 msk olivolja
Örtsmör
25 gram smör
4 msk hackad gräslök
3 msk hackad dragon
3 msk hackad persilja
1 liten vitlökklyfta
¼ tsk riven färsk ingefära
1 msk citronsaft
Salt
Svartpeppar

Skär loss foten på champinjonerna och lägg hatten i en kastrull. Täck botten med lite vatten och tillsätt 2 msk smör, citronsaft från 1/2 citron och lite salt. Sjud under lock i 5 -6 minuter. Ta upp svampen och låt dem rinna av på lite hushållspapper.

Skala räkorna och lägg i en skål tillsammans med hackade örter, citronsaft och olivolja.
Blanda smöret med de hackade örterna och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Lägg 4-5 räkor i varje champinjon och toppa med en dryg tsk örtsmör. Grilla under grillelementet i ugnen i 1-2 minuter tills smöret smält.

Skriv ut Rökt lax och sparrisknoppar med champinjonsallad

Rökt lax Recept - Rökt lax, sparris med champinjonsallad

Lagom till påsken börjar det dyka upp primörsparris från södra Europa. Den är efterlängtad och får sällskap av rökt lax och en krämig champinjonsallad.

Ingredienser för 10-15 kanapéer

100 gram kallrökt lax
1 knippe sparris
4 msk crème fraiche
1 msk dijonsenap
1 msk hackad dragon
1 schalottenlök, finhackad
½ tsk sherryvinäger, eller vitvinsvinäger
1 msk citronsaft
10-12 skivade champinjoner
10 kokta gröna bönor, haricots verts skurna i bitar
Tunt skivat bröd av rustikt snitt, surdeg
Salt
Vitpeppar

Blanda crème fraiche, senap, hackad lök och örter i en skål. Skiva champinjonerna tunt och lägg i en annan skål. Blanda svamp, bönor och crème fraiche och smaka av med salt, peppar, citronsaft och vinäger precis innan den ska läggas upp på brödet.

Skär sparrisen i små bitar och koka i saltat vatten i 1 minut. Lägg i kallt vatten för stoppa kokningen. Skär toppen i tunna skivor för garnering.
Skär ut en kanapéstor bit tunnt skivat bröd och toppa med champinjonsallad. Lägg en liten skiva lax på och toppa med sparris.

Lämna kommentar

Instagram feed