EU-eko, en missad chans

Karin Ahlborg raljerar i Aftonbladet över människor som förfärar sig över att Scan, och andra producenter inte kan leverera Krav-märkta skinkor. Hon skjuter dock över målet och missar poängen med Scans nya strategi. Att inte märka sitt kött från Krav-producenter med Krav-märke, utan helt enkelt kalla allt kött för EU-ekologiskt, visar att vår dominerande aktör på köttmarknaden inte är i takt med tiden. Intresset för livsmedel med tydligt ursprung blir större. Allt fler vill veta varifrån köttet kommer och vem som producerat det, och med vilka metoder. Det är nämligen ett säkert sätt för konsumenten att försäkra sig om kvaliteten på köttet. Scan hade ett gyllene tillfälle att ta konsumenternas kvalitetsintresse på allvar. Det hade möjligen lagt grunden för en generell höjning av kvaliteten på köttet. Att klumpa ihop allt kött i samma låda oavsett hur det producerats visar att Scans intresse för kvalitet fortfarande trumfas av logistiska övervägande. Anonymt bulkkött kommer aldrig representera premiumkvalitet. Vi som vill ha kött med autentisk smak, får inte helt oväntat fortsätta att söka oss till specialister som förstår att uppskatta kött med god smak.
Min julskinka kommer från en unggris som växt upp på Nibble gård. Det är nitrit i den, men vem bryr sig. Jag kunde lika gärna köpt en utan. En brunskinka smakar nämligen lika gott om grisen kommer från en producent som bryr sig om kvalitet och smak. Att gott kött kommer från glada grisar är en given ekvation.
Förövrigt äts det bruna skinkor i Finland. Jag vet inte om det ökar dödstalen kring jul?

Mera i samma ämne:
, ,

Lämna kommentar

Instagram feed