Från nos till svans

Fergus Henderson kokbok Beyond nose to tail

Fergus Hendersons kokböcker dök ner i brevlådan i går. Jag ska villigt erkänna att min kokbokssamling knappast behöver tillökning. Men jag har en känsla av att böckerna av Fergus Henderson och Justin Piers Gellatly kommer inspirera i köket en lång tid framöver.

”It’s in a way dull common sense” sa Fergus med ödmjuk blygsamhet om sin matlagning när jag träffade honom på Grand Hotell strax innan White Guide galan där han skulle ta emot sitt pris.

Det är förnuftig matlagning utförd med raffinerad känsla för råvarorna och givetvis smaken. Att optimera smaken på långkok och grytor är kokkonstens själ. Få saker är lika tillfredställande på tallriken som en gryta som fått kärlek och omsorg i köket.

Så grisfötterna puttrar i ugnen. De fick faktiskt sällskap av grisbog också. De får bli en terrin eller rillette.

Det luktar redan underbart i köket, så det kan inte bli fel. Lite så är det med Fergus matlagning. Med sunt köksförnuft, bra råvaror in grytan så behövs bara lite tålamod, kärlek och engagemang. Bra matlagning får tar tid.

Lämna kommentar

Instagram feed