Krönika

Samla för vintern

Krönika

Hösten är en bra tid i köket. Det finns ett överflöd av det mesta. Nyskördade rotsaker, sallat och de sista tomaterna från drivhusen kan till och med förgylla salladen. Jag är knappast ensam om att påstå det. Men en av poängerna med god matlagning är att följa det säsongen erbjuder.

Mat som dödar

Krönika

Jag kommer på mig själv att hejda min hand som vanemässigt griper efter vårens grönsaker i grönsaksdisken. Lika instinktivt skannar sinnet ursprunget och handen stannar framför skyltar med spansk, eller tysk märkning. Det är sorgligt i en tid när vi verkligen kan njuta av grönsakerna i sin bästa form.

Smaksmart kött

Krönika

Smaken sitter i framdelarna. Det är därför inte så märkligt att våra bästa kockar övergår till hals och bringa, framför filé och biff. Kanske kan vi också hoppas på bättre kötturval i butikerna.

Eskil, fläskfilé, äpplen och AOP

Krönika

Det är inte en bra bild, eller upplägg. Jag vet inte vad jag tänkte, men ställ aldrig köttbitar på höjden. Nu är det gjort. Mitt enda försvar är att och det var ett tag sedan. Men receptet är bra. Fläsk, äpple, honung och linser trivs bra på tallriken.

Terroir bullshit?

Krönika

Det är inte första gången som det franska terroirbegreppet angrips och förkastas av branschintressen utanför Frankrike. Framförallt Nya Världens vinländer har varit pigga på att ifrågasätta existensen av terroir, och att den skulle inverka på vinets smak och kvalitet.

Missriktad marknadsföring av ”finviner”

Krönika

”Rikta marknadsföringen av premiumviner till vinnoviser och vinanalfabeter som dricker vinerna, istället för till vinexperterna.”
Uppmaningen kommer från Wine Intelligence, ett företag som gör globala marknadsundersökningar av vinmarknaden.

Chianti-en blodig historia

Krönika

Att ursprung kan vara en säljande faktor för vin är inget kontroversiellt påstående. Ibland kan ursprunget ge minst sagt oönskade associationer.

Ekovin på agendan

Krönika

Ekologiska viner är hetare än någonsin. Den ekologiska vinmässan Millésime Bio i sydfranska Montpellier slog i år rekord i besökare och deltagande producenter.

Vinkällardrömmar

Krönika

Vällagrat vin har alltid förknippats med stil, god smak och en rymlig plånbok. I en tid när majoriteten av vinerna säljs och dricks unga har lagring blivit en bortglömd tradition. Men det krävs ingen förmögenhet och inga mörka källarvalv för att lagra sitt eget vin.

Välpumpade viner

Krönika

Alltmer alkoholstarka viner har de senaste åren varit en tillsynes ohejdbar trend. Så har det inte alltid varit.

Näsa för vin – en personlig fråga

Krönika

Ny forskning visar att sättet vi upplever och uppfattar doft och smak på är lika personligt som våra fingeravtryck.

Vindiet för bättre hälsa

Krönika

Vi dricker allt mer vin i Sverige. Det är bra för det borde ge oss bättre hälsa enligt ny dietforskning.

Svensk vinexport är söt

Krönika

De söta dessertvinerna som Sveriges lilla produktion har rönt en viss uppmärksamhet på den internationella vinscenen.

Blaxta vingård Dietforskning Ekologisk Export franska paradoxen Grythyttan vin Hälsa Hjärt- och kärlsjukdomar isvin Vindiet

Instagram feed