Guide Michelin 2011

I Sverige delades den första stjärnan i Guide Michelin ut 1984. Idag har Sverige två restauranger med två stjärnor samt nio med en stjärna. Nya för i år Thörnströms Kök i Göteborg. Se hela listan här…

Stockholm (2011)

2 stjärnor
Mathias Dahlgren Matsalen
Frantzén/Lindeberg

1 stjärna
Mathias Dahlgren Matbaren
Fredsgatan 12  
Esperanto
Lux Stockholm

Göteborg (2011)

1 stjärna
 Kock & Vin  
Thörnströms Kök  
 Fond  
Basement  
28+

michelin-3.jpg

Nyheter för årets upplaga är det nu är möjligt att både boka bord och få restaurant tips direkt i din iPhone. Det går också att vara interaktiv och dela omdömen med andra iPhone-användare. I Europa och USA kommer ett urval av restauranter och hotell också finnas tillgängliga genom Nokia Maps 3.0.

Éric Frechon Foto:Roméo BalancourtSå till guiden. Le Bristol, med chef Éric Frechon, i Paris 8:e distrikt är den enda nya trestjärniga restauranten i årets utgåva. Den nya stjärnan har varit omtalad i fransk press, eftersom restauranten sägs vara ett av president Sarkozys stamställen.

63 nya restauranter får i 2009 års upplaga en stjärna. 86 nya restauranger får dessutom Bib Gourmand-utmärkelse. Det är restauranter som har utmärkt mat till ett bra pris. Det innebär menyer för 29 euro utanför Paris och 35 euro i Paris.

michelin_2009.jpgTotalt är finns 527 Gourmand restauranger och 548 stjärnrestauranter i 2009 års guide, varav 26 har tre stjärnor, 73 två stjärnor och 449 som har en stjärna. Det går att ha åsikter om den franska maten, om man vill, men siffrorna säger ändå något om landets dynamiska restaurantutbud.

Parallellt med Michelin France släpps också en Parisupplaga och en lyxutgåva som innehåller alla trestjärniga restauranger i världen, med fotopresentation av stjärnkockarna.

Mera i samma ämne:

En kommentar »

  1. Kan bara nämna i jämförelse med Paris och Sverige, att i stor-Tokyo (Tokyo, Yokohama, Kamakura) har man 14 3-stjärniga, 54 2-stjärniga, samt 198 1-stjärniga restauranger i 2011 års Guide Michelin.

    Tänkvärt….

Lämna kommentar

Instagram feed