Rhône-Château Grillet byter ägare

En av norra Rhônedalens klassiska vindistrikt och vingård har bytt ägare. Château Grillet gör några av de mest eftertraktade vita vinerna på viognier.

Den lilla appellationen Château Grillet, som består av en enda vingård, insprängd i Condrieu i norra Rhônedalen, har köpts av den franska finansmannen Francois Pinault, genom hans företagsgrupp Artemis. Han äger sedan tidigare toppdomänen Chateau Latour i Bordeaux och sedan 2006, Domaine d’Eugenie i byn Vosne-Romanée , Bourgogne, men också Christie’s och fotbollslaget i franska Rennes.
Gården och appellationen har sedan 1830 varit en familjedomän, senast förvaltat av Isabelle Baratin-Canet, med hjälp från vinkonsulten Denis Dubourdieu från Bordeaux i vineriet.
Château Grillet består av 3,8 hektar vingårdar, insprängd i AOC Condrieu i norra Rhône. Det är det enda vindistrikt i Frankrike som består av en vingård. Mellan 10-12 000 eftertraktade flaskor produceras per år och priset ligger runt 700-1000 kronor flaskan.
Det är vingårdarnas gynnsamma läger som gör vinerna i Grillet till några av Rhônes mest eftertraktade. Jordarna är likvärdiga dem i Condrieu, med flisigt granitberg och mager sandjord, men vinerna får en något slankare struktur, med en unik finess och elegans.

Lämna kommentar

Instagram feed