Aprilviner på Systembolaget

Aprilviner på Systembolaget

Det ordinarie sortimentet har i april fått förstärkning. Dessvärre ett av de svagare på länge. Samtidigt kommer det en ny laddning exklusiva viner som inte oväntat håller betydligt högre klass.

Intressant att notera att är att Systembolaget lite anonymt ger sig på naturvinstrenden som varit väldebatterad  de senaste åren. De verkar dock inte vilja ta konceptet hela vägen. Vinerna är inte märkta med ”naturvinsettikett”, utan ingår i den exklusiva aprillanseringen. Men vi har listan för den som vill prova sig igenom de drygt 20 naturvinerna, där flera är lysande, medan andra är sorgligt unkna.

Den fasta lanseringen i det ordinarie sortimentet förvånar med sin låga nivå och känns som en oinspirerad samling viner, men det finns några undantag, och jag kommer till det.

Tanken är att vinerna ska förstärka och komplettera det ordinarie sortimentet. Med mängden undermåliga och odrickbara viner som ingår i listan kan det konstateras att den förstärkningen blir ganska klen. Som 2011 Fish Hoek Chenin Blanc, (2014, 59 kr), ett själlöst och oinspirerat vin som med knapp marginal klarar att prestera ett korrekt vin. Både vinstil och druva från Sydafrika finns väl representerad i Systembolagets hyllor sedan tidigare, så det verkar lite överflödigt att utöka det segmentet med ett mediokert vin. Detsamma gäller 2011 Riverscape Semillon, (2071, 89 kr), som varken är druvtypisk eller särskilt god.  Snoqualmie Naked Chardonnay 2009, (6413, 99kr), från Columbia Valley, USA, är sorgligt oxiderad och doftar som kartong gamla vinteräpplen. Att det klarat sig igenom Systembolagets provningsgrupp kanske säger något om monopolets begränsningar.

En varning är också på sin plats för de två nya vita boxarna, även om boxvinerna inte ställer förväntningarna på topp. 2010 Jeanneret Gewürztraminer Riesling, (6595, 199 kr, 3000ml), från Australien är sötkladdig och oläcker, och 2011 White Roses Chardonnay Viognier, (6330, 175kr, 3000ml), från Chile doftar som en solbränd gammal vaxduk som legat över vintern på balkongbordet. Från Kalifornien kommer två korrekta vita viner på chardonnay som dessvärre inte heller är till mycket glädje i glaset. Sutter Home Chardonnay, (6255, 69kr), och Main Street Chardonnay, (6321, 89kr), är konstlat vaniljsöta och klumpigt fruktfeta, även om namnet på det senare håller vad det lovar.

Det om vinerna från den fasta lanseringen som med fördel kan undvikas i hyllorna.

Några väl valda viner finns det ändå anledning att plocka i korgen. Som Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2010, (2185, 62kr). Sprudlande rent och krispigt med frisk citrusfrukt och mineralsalt stenig avslutning. Klassisk smak av Muscadet till oslagbart bra pris. Givet till vårens Moules marinières.

Saint-Véran Réserve Joseph Deshaires 2010, (5602, 99kr), är klassisk chardonnay från Saint-Véran , den sydligaste utposten i Mâconnais. Ett område som lätt hamnar i skuggan av Bourgognes mer slagkraftiga vitvinsområden. Inte desto mindre är vinerna eleganta och charmiga med ren krispig syra och läcker slank frukt, som här. Krispig och ren med friska och elegant fruktiga aromer av persika, päron och citrus i lätt honungsrund och nötig inramning. Drick till lätta fiskrätter, musslor och ostron, eller getostar och hårda ostar som gruyère.

Saint Romain Louis Max 2010;( 5472, 149kr), är också ett stadigt vitt från Bourgogne med klassisk briochefet doft av rostade fat, nötter och stram citrusfrukt. Klassiskt vitt, drick till kyckling med grädde, en grillad ljus fisk eller till några lätta charkuterier.

Från Macôn i Bourgogne kommer också ett rött vin i aprilsläppet. Även om vita viner dominerar i området så görs en liten mängd röda viner på gamay och pinot noir. Mâcon Rouge Rochebin 2010, (5363, 75 kr), domineras av just gamay, men har en liten andel pinot noir. Ett lätt charmigt vin med generös frisk bärig frukt och silkig struktur. Drick det svalt till vårens sallader och lättare charkuterier.

Något mer kraftfull är Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir Albert Bichot 2009, (5470, 97 kr), där den friska frukten får en kryddig inramning av rostade fataromer. Okonstlad bourgognepinot som kommer göra ankan, kycklingen eller charkuterierna gott sällskap.

Croze-Hermitage i den vänligare prisklassen är ovanligt. Crozes-Hermitage Domaine Habrard 2010, (2861, 116kr), fyller luckan, med en rökig mörkfruktig doft är det sinnebilden av norra Rhônes syrah. Det hela ramas in på klassisk manér, med distinkt arom av svartpeppar. Inte det mest finessfulla vinet, men det bra valuta för pengarna. Spar den gärna något år.

Det om vinerna i det fasta sortimentet. Mer om de exklusiva aprilvinerna inom kort.

RÖTT VIN

VITT VIN

Lämna kommentar

Instagram feed