CAP brewery- nytt utmanande bryggeri

CAP brewery blir ett av de senaste tillskotten i ölsverige. Även om bryggeriet är nytt är bryggaren rutinerad vid mäskkarlen. Mattias Hammenlind har de senaste åren utvecklat Sigtuna brygghus till ett av landets intressantaste bryggerier.

Cap brewery Mattias Hammerlind

När Mattias Hammenlind 2006 tog bryggerirodret på Sigtuna brygghus var det starten på ett av landets mest drivna bryggeriprojekt. Både ölinnehåll och expansion var nya grepp i bryggeri-Sverige. Ironiskt nog var det just den snabba utbyggnaden som fick Mattias att kliva av och avluta sin tid som bryggmästare på Sigtuna. CAP brewery är hans nya projekt där han vill få tillbaka lite av lekfullheten i bryggeriet, med mindre volymer och mer utmanande brygder. CAP brewery blir ytterligare ett exempel på de senaste årens trend, där drivna bryggare med en importör i ryggen startar eget bryggeri. Med importören Cask Sweden som partner ska ett nytt bryggeri stå färdigbyggt i november, berättar Mattias Hammenlind . Med CAP – curious audacious products, är förhoppningen att sätta Sverige på den internationella ölkartan. Export är alltså planen vid sidan av öltörstiga svenska entusiaster.

Ett första prov på det nya bryggeriets öl presenterades nyligen, än så länge bryggt i små volymer. De båda kan ses som en fortsättning på Mattias Ace of Spades -serie, vilket kommer betyda utmanande brygder i små volymer. Vid sidan av specialbrygderna kommer en serie mindre extrema öl att bryggas.

I CAP Double IPA känns Mattias bryggarhandlag i igen. Det är inte blygsamt på någon front med både maltkraft och humlefiness. Det doftar fet tropisk frukt och frisk citrus med en honungsrund karamellknäckig sötma. Smaken visar distinkt citrusfrisk frukt med grapearomer som får fylligt sällskap av feta tropiska fruktaromer som passionsfrukt. Generös maltmättad karamellsötma får bitigt motstånd av en rejäl dos bitterhumle i en lång värmande avslutning. Humle från både Nya Zeeland och USA ger humlestyrka. Den relativt höga alkoholhalten på runt 10 % lindas elegant in i humlefrukt och maltsötma. Farligt drickvänligt, men balans är ordet och lovar gott för CAP brewery.

Ett första smakprov lanseras på Systembolaget i maj, men i väldigt små volymer. I november kommer bryggeriet vara klart och kommer då att ha en kapacitet att brygga 300 000 liter öl om året.

Den andra brygden är en Imperial Stout, ett samarbete med kafferosteriet Johan & Nyström. Med kaffeexpertis har bourbonbönor från familjegården Las Delicias i El Salvador satt smak på en mustig och välhumlad stout med storslaget reslutat. Det är ett ölmonster med generös rostad maltsötma och stilfull smak av kaffebönor och choklad i en frisk humlebitig citrusfrukt som får den söta malten att lyfta. Ett resultat av generösa mängder cenntenialhumle.

CAP brewery är inte oväntat ett nytt lovande bryggeriprojekt. Fortsättning följer, till att börja med i maj med små volymer av CAP Double IPA (11603-01, 199kr) på Systembolaget.

Lämna kommentar

Instagram feed