Goda sommarviner

Goda sommarviner

En laddning sommarviner har landat i Systembolagets hyllor. Vi har plockat ut några favoriter.

Om Systembolagets sommarlansering i maj bjöd på få glädjeämnen så är det betydligt fler viner att njuta av i junis exklusiva lansering. Från södra Rhône kommer några viner som varmt kan rekommenderas. Montirius odlar sina druvor med biodynamiska metoder och gör viner med en säregen elegans och renhet. Montirius Garrigues 2009, (99137, 167kr), är sommarens fynd med koncentrerad ren körsbärs-  och hallonfrukt  i stram elegans, inbakad i klassiska örtaromer. Årgången har stadig struktur, men tanninerna är aptitligt mogna. Den kan utan problem lagras några och kommer utvecklas och rundas av, men går att njuta även nu.’

 Det gäller också Montirius Terre des Aînés 2009, (99149, 228 kr), som är ren drickglädje i glaset. Lite elegantare och med något mörkare fruktaromer och distinkt svartpepparkryddig inramning. Strukturen är något bitigare med stadiga som kan behöva lite mer motstånd på tallriken. Servera med en köttbit från grillen och en krämig svampsås. Ett tredje vin från gården är  Montirius Confidentiel 2007, (92115, 299 kr),  från den fruktgenerösa 2007. Druvorna kommer från en liten del av deras Gigondasgårdar. Ett vin med jordmättad komplex doft, elegant mörk frukt och lång lakrits och örtkryddig avslutning med lager av mineraler och silkiga tanniner. Det är Rhône i sin allra bästa form.

Domaine de la Solitude bjuder också på storslagen Châteauneuf-du-Pape i Châteauneuf-du-Pape Cuvée Barberini 2007, (92118, 429kr), från samma generösa årgång 2007. Det doftar choklad,  peppar, örter, mocca och söta körsbär i sprit. Kraftfullt, komplext, och saligt gott. Kostsamt, men billiga viner från Châteauneuf brukar sällan vara värdiga att hälla i glaset.

Vänligare för plånboken är Terre Pourpre 2007, (92116, 169kr), från Domaine La Florane i Visan som ligger i den norra delen av södra Rhône. Mörka körsbär och stadig struktur av tanniner och syra rundas av med klassiska örtaromer och en lång mineraljordig och pepprig avslutning. Lite rustikt men härligt drickbar. Ett givet vin till sommargrillen.

                
Vin från Korsika ser man inte ofta i Systembolagets hyllor. Domaine Mielino 2010, (92260, 92kr), är stadigt och rustikt som många av Korsikas viner är. Strama bäriga fruktaromer bakas in i rubusta tanniner och rundas av med en bitig kryddighet av både örter, peppar och rostade kaffearomer. Lite kantigt, men charmigt rustikt till en grillad lammstek, med bakande tomater.

Några enkla vita viner att starta grillmiddagen hittas också bland sommarvinerna. Lite udda är Moscofilero Vintage 2010, (92246, 89kr), från Peloponnesos i Grekland. Druvan Moscofilero påminner i doft och smak om en blandning av muscat och gewurztraminer med fet frukt och blommiga aromer. Syran är dock mer distinkt. Drick som aperitif.

Domaine de Muret Viognier 2010, (90369, 72kr), passar också som en lätt aperitif innan grillmaten. Gärna med en salt tapenade och knapriga primörer.

Ett av sommarens favoritviner blir Arbois Chardonnay 2007, (90368, 109kr). Arbois ligger vid foten av Alperna i Jura. Rakt västerut ligger Bourgogne och vinstilen är snartlik, även om Arbois har en helt säregen arom. Läcker nötig doft, med briochefet inramning med krispig ren citrusfrukt och minerallängd. Hårda ostar, grillad kyckling och fisk kommer bli gott sommarsällskap.

Saumur Vieilles Vignes 2004, (92120, 169kr), bjuder på mogen komplexitet. Saumur ligger i Loire och de vita vinerna görs traditionellt på chenin blanc, så också i detta fall. Läcker doft av fet frukt, honung och nötter rundas av med delikat minerallängd. Drick till en lagrad hårdost, eller till charkuterier.

Håll också koll på det vita  Quinta do Vallado Reserva 2008, (92131, 249 kr), från Portugal. Stilen fet frukt i behagligt fatrostad inramning och en längd som sjunger i gommen.

Lämna kommentar

Instagram feed