Höstviner

Hösten är definitivt här och vi har plockat ut några röda favoriter från höstens vinnyheter som kan göra höstens köttgrytor och stekar gott sällskap.

höstvinerOktober betyder en rejäl laddning viner som ska förstärka Systembolagets ordinarie sortiment. Det är med andra ord viner som kommer finnas i hyllorna, åtminstone ett år. I vanlig ordning är det inte särskilt upphetsande. Det är framförallt viner i det lägre prissegmentet, med oklanderlig, men opersonlig karaktär, ofta industriellt framställda i stora volymer.

Några undantag finns dock. På den röda sidan är Montgó Garnacha Old Vines 2010, (2189, 89kr), ett riktigt lyckat vin från Cariñena i Spanien. Grenache, eller garnacha dominerar i både vinområdet och i vinet. Det är generös mogen frukt och stadig struktur och ett vin för höstens köttgrytor.

Gillar man grenache är  Le Verdier 2010, (2440, 89kr), ett annat alternativ från Cairanne i södra Rhônedalen. Här är druvan blandad med syrah som ger en pepparkryddig inramning till den något stramare grenachefrukten. Ett rakt och okonstlat Rhônevin som får bli höstens bruksvin, till viltgrytor och andra rustika kötträtter.

Doft av norra Rhônedalen har Gimblett Road Syrah 2010, (6270, 129kr), från Nya Zeeland. Imponerande syrah med smak av gamla världen, sitt ursprung till trots. Frukten är dock mer fruktsöt än vad som normalt är fallet i norra Rhône, men det är det till trots ett vin men fin syrahkaraktär.

Det om vinerna i det ordinarie sortimentet. Det har också kommit en laddning exklusiva viner som dock inte hittas i alla butiker.

På tal om Rhône är en rad favoriter tillbaka från gården Montirius. Det är vinerna gjorda på biodynamiskt odlade druvor med en sanslöst läcker balans och renhet. Prova till exempel Vacqueyras Garrigues Montirius 2010, (90292, 168 kr ), ett stadigt vin med frisk ren rödbärig frukt och silkeslen struktur med både längd och mineraldjup. 2010 är en lysande årgång i södra Rhône, med koncentrerad frukt och elegant struktur, vilket märks här. Drick till hösten vilt, eller lamm, gärna med en örtkryddig sky och nymald svartpeppar. Prova ocksåVacqueyras Le Clos Montirius 2010, (90293, 199kr), från samma gård. Här är det mer koncentration och tyngd, men samma delikata balans och renhet.

Bara ett stenkast från Vacqueyras ligger Rhônedalen flaggskepp Châteauneuf-du-Pape. Château la Nerthe 2009, (91273, 319kr), är en klassisk gård av traditionellt snitt. Det är stram men solmogen frukt, elegant struktur med både djup och finess i klassiskt ört- och pepparkryddig avslutning med en längd som sjunger länge i gommen. Lyxigt och gott och ett vin som vinner på att lagras några år ytterligare.

Künstler Pinot Noir Tradition 2009, (95247, 149kr), är en tysk pinot i god form och till ett rättvist pris. Stram rödbärig frukt får en varm kryddig inramning av generöst använda fat. Ett vin för höstens gås, eller bara en god grillad kyckling med höstsvamp och grädde.

Lämna kommentar

Instagram feed