International Arms Race -utmanande öl

International Arms Race är det senaste i raden av innovativa grepp i ölvärlden. Galna upptåg, bryggerisamarbeten, udda brygder och lika udda ingredienser blir allt vanligare.

International Arms Race

I detta sammanhang är det inte den stora ölindustrin som står för de nya greppen. Det handlar i vanlig ordning om de mindre hantverksbryggerierna som tar ut svängarna för att både roa sig själva och konsumenterna. International Arms Race kan ses som ett i raden av innovativa tilltag. Amerikanska Flying Dog utmanar skotska Brew Dog med en Zero IBU IPA, Flying Dog International Arms Race, (11748, 38,90 kr), en ale utan humle. En brygd som är allt annat än klassisk IPA. Aromerna är chockerande, särskilt om bakgrunden till brygden är okänd när den provas, vilket var fallet.

Det är som sagt en öl helt utan humle. Istället har örter, bär och rötter fått skapa arompalett, vilket ger en minst sagt udda ölupplevelse som utmanar den humlevana ölgommen. Strukturen är behagligt maltrund med smak av ljus sirap och har dessutom aptitlig friskhet. Smaken är vegatal och kryddig med blommiga skogsaromer som enbär och nejlika och en pepprighet som i munnen känns lite som sichuanpeppar. Allt i en skogsjordig inramning. Intressant koncept, men dessvärre gillar jag inte resultatet från Flying Dog i denna Brew Dog utmaning.

Det är svårt att inte undra, och lika svårt att begripa vad Brew Dog stoppad in i BrewDog International Arms Race, (11744, 39,90 kr). Det finns en distinkt jordig doft och smak som i munnen känns som syltad ingefära, enbär, blommig fläder med en fond av kompakta örtaromer, i en annars ganska maltlätt brygd. Eftersom det inte används humle saknas beska, vilket gör upplevelsen lite fadd. Märkligt och udda, men säkert ett vinnande koncept när det gäller marknadsföring, vilket inte är förvånande från Brew Dog. De har en imponerande historia på det området. Även om smakerna i International Arms Race inte övertygar är det ändå ett intressant grepp som säkert kan utvecklas. Båda ölen finns på Systembolaget från den 1 november. Prova och avgör själv, får bli min sammanfattning.
Det kan också nämnas att ur denna utmaning blir det också en öl där det både bryggerierna samarbetat med receptet. Återstår att se om den dyker upp i Sverige, men jag gissar att det blir en betydligt mer spännande smakupplevelse. Det är bryggerier som båda kan leverera öl av hög klass.

Lämna kommentar

Instagram feed