Klassiga viner i februari

I februari landade en laddning exklusiva viner i Systembolagets hyllor. Det är både eleganta bourgogneviner och mustiga Châteauneuf-du Pape.

Februari vinnyheter 2012

Systembolagets exklusiva lanseringar betyder viner med högre pris och begränsad tillgång. I februari bjuds det på både mogen Chablis och mustiga röda från södra Rhônedalen. Lagrade viner är sällsynta i SB hyllorna. Chablis Grand Cru Blanchots Château de Viviers 2002, (99335, 259 kr), är ett glädjande undantag . Från Grand cru-läget Blanchot ger det en läcker och komplex doft av mogna äpplen, citrus och nötter. Blanchot är det östligaste av grand cru lägena där den vita kalkjorden gett namnet åt vingården. Med något svalare mikroklimat blir vinerna krispigt eleganta med utpräglad mineralitet, vilket märks också i detta vin.

Bourgogne Blanc Domaine Rémi Jobard 2009, (90635, 185kr), är betydligt mer ungdomligt. Druvorna har inget specifikt ursprung mer än Bourgogne, men vinet har ändå tillräcklig karaktär från sitt ursprung. Frisk generös frukt ramas in av fatrostade aromer av nötter och en behaglig avslutning.

Meursault François Mikulski 2009, (90690, 349kr), är bourgogne lyxliga när det vita viner. Byappelationen ger stadiga och kraftfulla viner, så också i detta fall. Fet struktur med aromer av hasselnötter med lång mineralmättad avslutning. Även om det är frestande att korka upp nu, blir det så mycket bättre om det får lagras.

Från tyska Franken kommer Würzburger Stein Silvaner Kabinett Trocken 2010, (90549, 149kr). Domänen Juliusspital klarar att bemästra den annars ganska blek druvan silvaner. Med en honungsrund frukt och blommig inramning har 2010 lite mer bett i syran än 2009. Till en långkokt krämig grissida, eller ett lägg kommer den bli ett gott sällskap. För priset är det ett fynd.

Condriue är ett av mina absoluta favoritområden. Vinerna kan kanske kännas syrafattiga, men den flisiga granitjorden på de branta terrasserna ger vinerna en sagolik fräschör och mineralitet som balanserar den förföriska frukt- och blomaromen. Condrieu 2010, (95082, 299kr), från norra Rhôndalens mästare E Guigal, har fet frukt med aromer av aprikoser, päron och blommor i en makalöst silkig struktur och längd. Drick som njutbar aperitif till charkuterier som paté, anklever eller goda korvar. Milda skaldjurrätter som pilgrimsmusslor är inte heller fel.

I den röda hyllan hittas också viner från Bourgogne. Pierre Labet Bourgogne Vieilles Vignes Pinot Noir 2009, (90268, 194kr), värmer i vinterkylan. Här är det klassiska pinot noir aromer av av smultron och körsbär, silkig struktur och behaglig minerallängd. Ankan känns lockande att lägga på tallriken.

Terres Chaudes 2010, (90676, 195kr), från Saumur-Champigny i Loire bjuder på mörka bärsromer i en örtkryddig inrmaning. Cabernet franc kan vara lite ogin i sin ungdom, men här finns generös frukt i sällskap av silkiga tanniner och stadig syra. Med lagring kommer detta vin bli ännu mer njutbart.

Meandro do Vale Meão 2009, (90627, 159kr), är en riktigt god portugis från portvinssluttningarna i Douro, dessutom till ett hyggligt pris. Mörkmustigt och fruktig i snyggt kryddig inramning med aromer av bergamott och lakrits. Stadig tanninstruktur balanseras av rikt frukt och behaglig längd. Ett fynd i februari som kommer göra vintergrytorna gott sällskap.

Februari bjuder också på en god laddning Châteauneuf-du-Pape från södra Rhônedalen.  Xavier är önolog som plockar viner från diverse duktiga producenter och blandar under egen etikett. Det förklarar kanske det något kryptiska namnet Châteauneuf-du-Pape Cuvée Anonyme 2009, (98016, 359kr). Mättade fruktaromer av körsbär i sprit ramar in den alltid närvarande örtiga doften. Kanske något övermättad och finesslös för priset.

Betydligt stramare är Clos Saint Jean Tradition 2009,( 90046, 329kr), från samma område.

Silkig och rund med förförande stil, elegans och kraft. Läcker värmande lång avslutning med klassisk smak av örter peppar och mineraler. Strålande vin. Också Domaine Giraud Tradition 2009, (98019, 299kr), håller god klassisk Châteauneuf-stil med generös frukt i stram och distinkt inramning. Det är alla viner med kraft och finess som gärna tar sällskap av ett örtbakat lamm på tallriken, eller varför inte en saftig entrecôte med örtbearnaise

Rött

Vitt

Lämna kommentar

Instagram feed