Lyxig decemberöl

Söta mörka och vintervärmande öl är decembernyheter i Systembolagets vinkällarbutiker. I den exklusiva lanseringen hittas exceptionella brygder från både Mikkeller och Brew Dog och Hoppin’ Frog. Det är storslagen öl till lika storslaget pris.

Decemberöl

Men för höga priser fås sensationell öl, som BrewDog San Diego Scotch Ale, (11755, 119kr). Det är en scotch ale med smak av både rom, russin och komplexa aromer från fatlagring på whiskyfat I vanlig ordning är det humlemättat och öl med malttyngd. Brew Dog har denna gång samarbetat med amerikanska Ballast Point, som både brygger och destillerar. Russin som fått smak av rom ingår i brygden. Det är en mäktigt med både kraft och finess.

Trög i konsistensen och mörk som vinternatten är Boris The Crusher Barrel Aged.( 11739, 169kr), med komplex doft med bitter mörk choklad, mocca, lakrits och en fruktfet inramning av humle. Det är dyrt, men exeptionellt bra.

Mästerligt balanserad med blommig citrus, fet tropisk frukt och intensive maltsötma är Mikkeller Red/White Christmas, (11763, 199kr ). En mix av red ale och belgisk veteöl, men med smak som inte har mycket med den sistnämnda att göra.

Från Brauerei Schloss Eggenberger i Österrike kommer Samichlaus Bier,(11746, 41.90), med stadig alkoholhalt på 14 %. Den är dock välintegrerad i rejält med sötma och knäckiga maltaromer. En riktigt vintervärmare.

Nut Birra Divina, (11415, 129.90kr), är belgiskt från Italienske Zago, som brukar brygga sin öl med champagnejäst, dock inte i detta fall, även om flaskan är champagnelik med kork. Här är det ett gammalt recept från belgiska cisterner munkar som återupplivats. En ljus brygd som doftar friskt fruktigt och jästaromatiskt med aromer av apelsin och varma kryddor, som nejlika.

Från Italien och belgisk i stilen är också Baladin Super Bitter, (11431, 87kr). Karamellknäckig maltsötma, fruktfet persika och frisk citrus i glaset. Stadig belgisk ale.

I Frosted Frog, (11730, 109kr), har kanelburken varit välanvänd, i övermått. Lite mycket i min smak, men gillar man kanel är den en hygglig öl.

Lämna kommentar

Instagram feed