Ny öl i mars

Ny öl i mars

Systembolagets säsongsnyheter landar i hyllorna i dag. På ölfronten ligger fokus på lättare lageröl och ale. Vi har provat.

 Systembolaget utgår från att vårens ankomst betyder att vi inte längre är sugna på kraftfulla humlebomber. Men så kanske det förhåller sig. Nils Oscar Ctrl Alt Delete, (1437, 19,50 kr), är just en lättare lager i klassisk NO stil. Maltbrödig och lätt fruktig och en behagligt silkig beska är det en våröl med hög drickbarhet.

Sigtuna tar ut svängarna betydligt mer i Sigtuna East River Lager, (1476, 16,90kr), som är ett av de stora glädjeämnena på lagerfronten på senare år. För första gången landar den nu i Systembolagshyllorna i hela landet. Den handlar om en välhumlad och balanserad lager med blommiga och fetfruktiga aromer, nougatrunda maltaromer och behagligt uppfriskande beska. Sigtuna East Coast IPA, (1436, 21,90 kr), är en annan favorit från bryggeriet. . En lysande IPA, med mättad humlefruktiga aromer av passionsfrukt, krusbär och ananas. Rund krämig och humlefruktig attack i munnen rundas av med maltsötma och mästerligt balanserad beska. Maltmättad dubbelbock från tyska Karmeliten Brauerei Karl Sturm GmbH är också värd att lägga i vårkorgen. Karmeliten Kloster Doppelbock, (1595, 22,50 kr), är rund och fylligt maltsöt med aromer av knäck och torkad frukt i stilren avslutning.

Skottarna på Brew Dog bidrar med en ny box. BrewDog Mix, (1690, 96.70kr). Brew Dogs förra box IPA Is Dead, med singelhumlade öl, var mer underhållande och bra i studiesyfte för dem som ville djupdyka i humlesorternas specifika aromer. Bäst blev den samlingen när alla blandades i samma glas. En rustik blandning av humlesorter, vilket kanske säger en del om bryggarens känsla för humleblandningen. Vårens samling består dock av fyra färdigmixade öl. Tre bärnstensfärgade ale och en porter, alla med ett vårlätt anslag, som säkert var uppdraget från SB..

Dogma är en öl kryddad med ljunghonung och har en mild, ja, honungsrund doft, utan bryggeriets humlemättade signum. Lite mjödkänsla i munnen med honungsrund sötma med välbalanserad vänlig beska i avslutningen.

5 am Saint är klassisk BrewDog brygd, med massiv humlearom av ananas, passionsfrukt och citrus. Smaken är humlefruktig men strukturen ändå lätt. En uppfriskande fruktig ale att möta våren med.

Chaos Theory har bryggeriets alla inslag av humor och ironi. En IPA med maltfokus. Knäckiga kolaaromer får sällskap av fet tropisk frukt och friska citrusarpomer. Avslutningen har bitig beska som får bra balans av den feta frukten.

Slutligen Alice Porter, med underrubriken renaissance baltic porter. Inte övermäktigt mättad av rostade aromer. Smaken har en lätt frisk rostad karaktär av kaffe och avslutningen är hyggligt humlebesk. En porter med uppfriskande kvaliteter

Brew Dogs nya samlingsbox är en väl värd en investering. Utöver välgjorda öl visar bryggeriet också sin bredd och fingertoppskänsla i hanteringen av bryggeriets råvaror.

Lämna kommentar

Instagram feed