Påsköl 2013 -påsk i ölglasen

Årets påsköl imponerar med lysande brygder från våra svenska bryggerier. Mohawk och Sigtuna brygghus fyller påskglasen med kraftfull finess och Dugges förgyller med lättare delikatesser.

påsköl 2013

Årets första laddning av säsongsöl, är i vanlig ordning de till påskens mat. Nu behöver man inte nödvändigtvis dricka påskölen till enbart fyllda påskägg och sillar, vilket nästan aldrig är en bra idé, förövrigt. Årets påsköl håller hög nivå, åtminstone från bryggerierna med ambitioner om att skänka ölupplevelser i glaset. De övriga är som vanligt slentrian i industriform som väl fyller sin funktion, men knappast ger några glädjepiruetter i gommen.

Inte helt oväntat får man numer säga, är Sigtuna brygghus och Mohawk i en klass för sig med välmatade brygder som balanserar på gränsen. Det är ölhantverk som vittnar om gediget hantverkskunnande och fingertoppskänsla.

Den första av två brygder från Mohawk, Mohawk Easter Rocket Red IPA 2013, (1372, 25.90kr), är en påsköl med mättade feta fruktraromer av passionsfrukt, grape och malörtsbitter skogsparfym, allt inlindat i knäckigt rostade söta maltaromer. Mohawks typiska krämiga maltsötma balanseras i vanlig ordning med lager av humle, och örtbittra aromer, grapefrukt, mango i finessfullt mättad avslutning och beskt humlehäng i gommen. Mohawk Black Coffe Indian Pale Ale Easter Edition, (1397, 27.90kr), är brygd i Belgien, och känns i doften mer fruktig IPA än kaffe, med genröst fruktfeta och friska aromer av passionsfrukt och grape. Smaken också mättad IPA med fruktiga humlearomer av stenfrukt och citrus på en stadig bas av maltsötma. Avslutningen finessfull med antydan av rostade kaffebönor och frisk beska. Lysande påsköl, med sedvanlig fingertoppskänsla från Mohawk.

Sigtuna brygghus gör sin vana trogen också en av påskens höjdpunkter för ölglasen.

Sigtuna Dark Easter Ale, (1381, 22.90kr), är en fruktkompott i mörk förklädnad, för den mörka färgen bedrar åtminstone i doften som är bärigt fruktfrisk i en tropisk fet fruktkompott med passionsfrukt. Mättad och malttät, och här finns det distinkt rostade aromer som bäddas in fint av de feta humlearomerna som elegant rundas av med stadig frisk humlebeska. Mer vårfrisk i glaset är Sigtuna Påskweizen, (1325, 24.90kr), ett veteöl som gör mer i munhålan än brukligt för ölstilen. Här finns de klassiska jästkryddiga aromerna, men också mer uppfriskande citrustoner från humle. Strukturen är krämig och lätt men med distinkt inramning av frisk humle som ger välbehövlig stramhet till ett veteöl. En påsköl given i vårglaset.

Lättare brygder med lägre alkoholhalt verkar vara på uppgång. Dugges fortsätter sin lätta och brittiska linje från julens säsongsöl i med påskölet Dugges Golgata Bitter, (1320, 24.10kr), (göteborgsvitsigt förstås). Befriande enkelt och välsmakande bitter och bra sällskap vid köksstöket i vår. En vänligt alkoholstark ale med knäckig maltsötma, gräsig och delikat humlefrukt och lätt men finessfullt uppfriskande humlebeska i avslutning. Återhållet men ytterst välgjort ölhantverk. Electric Nurse Easter Ale, (1361, 27.50kr), också från Dugges har mer humlefruktig karaktär. Men även om doften är kraftfull är strukturen fjäderlätt och delikat, men fin rostad maltkrämig sötma och lager av friska citrusaromer från humle och en torr avlutning.. Dugges Påsklager, (1309, 25.20kr), är mörk i glaset med doft av kaffe och choklad, frisk citrus och nytorkat hö. En delikat balanserad mörklager med uppfriskande humlefrukt som rundas av med välslipad beska som håller både finess och längd.

Inte att förglömma till påskbordet är påskölsklassikerna som Pumpviken Påsköl 2013, (1330, 29.80kr), från Nynäshamns ångbryggeri. Pålitligt hantverk med lätt knäckig maltsötma som balanseras av gräsig och citrusfruktig humle och en finstilt rökighet som ger finess och djup. Riktigt bra är den, och användbar för vårens grillmat som det självklara vårlammet

Oppigårds Easter Ale, (1345, 26.50kr), är också stadigt återkommande i påskhyllorna och håller lika god som pålitlig stil. Maltsöt och krämigt rund struktur med sirap och lätt rostade aromer, generös fet frukt som får en bitigt humlefrisk avslutning. Ett påsköl med bred repertoar på matbordet.

Till sist en säregen brygd från våra danska grannar. Stronzo Påskebrygd, (1382, 41.90kr), är komplex i doften, förmodligen både på grund av fatlagring och jäststammar. Det doftar friskt fruktigt med aromer av ananas, krusbär och mandarin. Smaken dock inte lika extrem, med krämig maltmättnad, frisk fet stenfrukt och en komplex inramning av aromer från fatlagringen i behagligt vänligt besk avslutning. Riktigt bra påsköl och en ny bekantskap i ölhyllan.

Mera i samma ämne:

Lämna kommentar

Instagram feed